Hyppää sisältöön

Punakoneen legenda Vjatsheslav Bykov, 61, pitää Suomea suosikkina jääkiekon olympiakultaan ja avaa nyt, miksi – "Voi tulla vastustajille yllätyksenä"

Entinen huippupelaaja ja Venäjän jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Vjatsheslav Bykov seuraa aktiivisesti KHL:ää ja Sveitsin pääsarjaa. Bykov uskoo Leijonien mahdollisuuksiin Pekingin olympialaisissa.

Venäjän jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Vjatsheslav Bykov (oik.) on vakuuttunut puolustaja Sami Vatasen (vas.) otteista Sveitsin pääsarjassa. Bykov pitää kokenutta Suomen joukkuetta yhtenä olympialaisten kovimmista kultakandidaateista.

Juttu on julkaistu alun perin ennen Pekingin olympiaturnauksen alkua. Pekingin olympialaiset Ylen kanavilla 4.–20. helmikuuta.

Kun Venäjän jääkiekkoliitto julkisti viime viikolla Pekingin olympialaisiin lähtevän miesten joukkueen, saksalainen NHL-legenda Marco Sturm sanoi uutistoimisto AP:lle venäläisnipun olevan “paperilla luultavasti olympiaturnauksen vahvin.”

Sturmin arvio saa Venäjän jääkiekkomaajoukkueen entisen päävalmentajan Vjatsheslav Bykovin hymyilemään.

– Sturm olisi todella hyvä turvallisuuspalvelun tiedustelija. Hän toimii ihan oikein ja yrittää saada vastustajien olon liian rennoksi ennen kisoja, Punakoneen tähtihyökkääjä kommentoi pilke silmäkulmassa Yle Urheilulle.

Ei sillä, etteikö nimivahvaa venäläisryhmää pidettäisi itänaapurissakin vahvana kultasuosikkina. Suosittu urheilulehti Sport Ekspress linjasi (siirryt toiseen palveluun) olympiajoukkueen julkistuksen jälkeen, että kaikki muu paitsi finaalipaikka olisi epäonnistuminen, mitaleilta putoaminen romahdus.

Isänmaallisena persoonana tunnettu Bykov, 61, ei halua asettaa venäläisjoukkueelle paineita, mutta sanoo luoton entisen NHL-tähden Aleksei Zhamnovin luotsaamaan ryhmään olevan kova.

– Joukkue on tasapainossa mitä tulee kokemukseen ja nuoruuteen. Sellaisen tasapainon löytäminen on neuvosto-venäläisen jääkiekon perinteissä. Nykyisessä olympiajoukkueessa on kokeneita NHL-pelaajia, seurajoukkueidensa johtohahmoja sekä nuoria ja nälkäisiä lahjakkuuksia.

Zhamnovin valmennusryhmän olympiavalinnat ovat herättäneet porua, sillä monien yllätykseksi KHL:n pistepörssin kakkosnimi Andrei Kuzmenko on joukkueessa varapelaajana. Käytännössä Kuzmenko pääsee olympiakaukaloon vain jos joku loukkaantuu tai sairastuu.

Vjatsheslav Voinov oli voittamassa neljä vuotta sitten Pyeongchangissa olympiakultaa. Pekingissä venäläispuolustajalta odotetaan jälleen suuria. Kuva: Bruce Bennett/Getty Images

Lisäksi venäläismedioissa on ihmetelty, miksi olympiaryhmässä on niin monta Moskovan TsSKA:n pelaajaa, vaikka armeijaseuran kausi ei ole ollut kaikkein vakuuttavin.

– Harva asia yllättää minua, Bykov sanoo viitaten olympiavalintojen ympärille syntyneeseen keskusteluun.

– Lopulta kaikki riippuu valmennusryhmän luomasta pelifilosofiasta – millaisilla viisikoilla, ketjuilla ja pelipareilla pelataan, kuinka paljon joukkueessa on oikea- ja vasenkätisiä, miten luovaa ja nopeaa peli on… Näistä asioista voidaan olla montaa mieltä, mutta jos joukkueelle on valittu tämä valmennusryhmä, sille on annettu myös oikeus rakentaa parhaaksi näkemänsä ryhmä.

Bykov saavutti pelaajaurallaan Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen riveissä muun muassa olympiakultaa vuosina 1988 ja 1992. Taiturimaisen hyökkääjän valmennusura oli sekin menestyksekäs. Bykov johdatti Venäjän jääkiekkomaajoukkueen MM-kultaan vuosina 2008 ja 2009 ja juhli KHL:n mestaruutta Salavat Julajev Ufan (2011) ja Pietarin SKA:n (2015) kanssa.

Ilja Kovaltshuk (vas.) ja Vjatsheslav Bykov juhlivat Venäjän maalia vuoden 2009 MM-kisoissa. Nykyään Kovaltshuk on Pekingiin lähtevän Venäjän olympiajoukkueen GM. Kuva: PETER SCHNEIDER/All Over Press

Intohimoinen kiekkopersoona asuu nykyään Sveitsin Fribourgissa, jossa hän päätti aikoinaan pelaajauransa. Bykov seuraa nykyään tarkalla silmällä Sveitsin pääsarjaa NLA:ta ja KHL:ää. Sarjojen suomalaispelaajat ovat tehneet Punakoneen legendaan vaikutuksen.

Jukka Jalonen on saanut koolle eurooppalaisten huippuseurojen avainpelaajat. Sellaisten jääkiekkoilijoiden kanssa on onni työskennellä, koska he ymmärtävät heti, mitä heiltä vaaditaan. Suomi on selvästi yksi vahvimmista kultakandidaateista, Bykov arvioi.

Bykov ei ole näkemyksineen yksin. Itänaapurin jääkiekkomediassa Suomi on nostettu Venäjän ohella suurimmaksi suosikiksi voittamaan Pekingissä olympiakultaa.

"O_ttelusta Suomen kanssa tulee vaikea. Joukkue on tällä hetkellä olympiaturnauksen suurin voittajasuosikki. Sillä on kaikki tarvittava ykkössijaan: loistava pelaajamateriaali, selvä roolitus ja kokenut päävalmentaja, joka on jo tehnyt tulosta kansainvälisesti", jääkiekkosivusto Allhockey.ru (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti._

Bykovin mukaan Suomen menestysmahdollisuuksia puoltaa moni tekijä. Leijonat kahteen MM-kultaan valmentanut Jukka Jalonen on osoittanut osaavansa voittaa kovissa paikoissa ja tuntee hyvin Pekingiin matkaavan ryhmän.

Suomen joukkue vilisee KHL-pelaajia, jotka nauttivat seurojensa luottamusta. Vitjaz Podolskin hyökkääjä Niko Ojamäki johtaa 29 osumalla KHL:n maalipörssiä, Pietarin SKA:n Mikko Lehtonen on saanut KHL:n puolustajista eniten jääaikaa (keskimäärin yli 27 minuuttia ottelussa) ja Suomen maalivahtikolmikko Jussi Olkinuora (kauden torjuntaprosentti 91,7) Harri Säteri (92,6) ja Frans Tuohimaa (90,6) on tällä hetkellä liigan eliittiä.

Jussi Olkinuora (edessä) ja Harri Säteri vartioivat Suomen maalia vuoden 2021 MM-kisoissa, joissa Leijonat saavutti hopeaa. Maalivahtikaksikolle on tarjolla iso rooli myös Pekingin olympialaisissa. Kuva: Andre Ringuette/All Over Press

– Maalivahtiosasto on jälleen Suomen selvä vahvuus. Kaikki kolme ovat seurojensa ykkösiä ja kannattelevat joukkueitaan. Valmentajilla on kova pulma valita ykkösvahti olympialaisiin, Bykov sanoo.

Suomen salaiseksi aseeksi Bykov nostaa Sveitsin liigassa hyvää kautta pelaavat suomalaiset. Olympiajoukkueeseen mahtuivat hyökkääjät Toni Rajala, Valtteri Filppula ja Harri Pesonen sekä puolustajat Sami Vatanen ja Juuso Hietanen.

– Sveitsissä työskentelevät suomalaisvalmentajat ovat vaikuttaneet merkittävästi maan jääkiekon kehitykseen. Ja täällä olevat pelaajat... He ovat ihan monstereita, Bykov kuvailee.

– NLA:n suomalaispelaajat pelaavat huipputasolla, ovat teknisiä ja häikäisevät pelillään. Esimerkiksi Sami Vatanen on Genevessä joukkueensa ehdoton johtaja. Hän pelaa ali- ja ylivoimat ja saa reilusti peliaikaa.

Yli 500 NHL-ottelun puolustaja Sami Vatanen nauttii sveitsiläisjoukkue Geneve-Servettessä suurta luottamusta. Kuva: Manuel Geisser/ All Over Press

Menestysvalmentaja korostaa, ettei kokemuksen ja itseluottamuksen yhdistelmää pidä koskaan vähätellä.

– Kun pelaajat saavat ulkomaisissa seurajoukkueissaan paljon vastuuta, he kehittyvät paljon nopeammin. Nämä pelaajat pystyvät viemään johtajuutensa ja laadukkaan pelinsä myös maajoukkuetasolle. Se on joukkueelle valtava etu.

Bykov uskoo, ettei kaikilla valmentajakollegoilla ole välttämättä täyttä kuvaa, miten korkealla tasolla NLA:n suomalaispelaajat oikeasti ovat.

– Suomen valmennusjohdolla on etu esimerkiksi venäläisiin nähden. Suomalaisvalmentajat tuntevat KHL:n tason ja pelaajat hyvin muun muassa Jokereiden kautta. Harvemmilla on kuitenkin yhtä syvällistä näkemystä Sveitsin liigasta ja siellä olevista suomalaisista. Heidän tasonsa voi tulla vastustajille yllätyksenä.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen olympiaturnaus alkaa 10. helmikuuta ottelulla Slovakiaa vastaan.

Lue myös: