Hyppää sisältöön

NHL:ssä huiman teräsmiesennätyksen rikkonut Keith Yandle on valittu kahdesti sarjan hauskimmaksi – kritiikki pelaamista kohtaan on yltynyt vuosi vuodelta

Keith Yandle rikkoi NHL:n teräsmiesennätyksen. Hän ei ole ollut sivussa yhdestäkään runkosarjapelistä maaliskuun 2009 jälkeen. Innoittajikseen hän on nimennyt vanhempansa sekä Ray Bourquen.

Keith Yandle on pelannut nyt NHL:ssä 965 runkosarjapeliä peräkkäin. Kuva: NHLI / Getty Images

Jääkiekkoliiga NHL:ssä rikottiin Suomen aikaa keskiviikon vastaisena yönä melkoinen ennätys. Philadelphia Flyersin 35-vuotias jenkkipakki Keith Yandle siirtyi yksin niin sanotun teräsmiestilaston kärkeen.

Flyersin 3–4-tappio New York Islandersia vastaan oli Yandlelle 965:s peräkkäinen runkosarjaottelu NHL:ssä. Hän ohitti kanadalaisen keskushyökkääjän Doug Jarvisin, joka pelasi 964 runkosarjaottelua peräkkäin vuosien 1975–87 välisenä aikana.

Yandlen putki alkoi 22. maaliskuuta 2009, kun hän pelasi Phoenix Coyotesissa. Sen jälkeen Yandle on edustanut tähän päivään mennessä New York Rangersia, Florida Panthersia ja Philadelphiaa. Viimeksi Yandle missasi NHL:n runkosarjaottelun 4 692 päivää sitten.

Yhteensä Yandle on pelannut NHL:ssä urallaan 1 133 ottelua pudotuspelit mukaan lukien.

Alla NHL:n julkaisema video uudesta teräsmiesennätyksen haltijasta. Pääset videoon myös tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Edellinen ennätysmies, 66-vuotias Jarvis, lähetti onnittelut Yandlelle. Jarvis pelasi NHL:ssä Montreal Canadiensissa, Washington Capitalsissa ja Hartford Whalersissa.

– Onnittelut ennätyksestä, olen erittäin onnellinen puolestasi. Tämä putki on todellinen osoitus luonteestasi, sitoutumisestasi ja rakkaudestasi lajia kohtaan, Jarvis sanoi Flyersin Twitterissä julkaisemalla videolla.

Voit katsoa Jarvisin onnittelut alta tai tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Yandlen putken lähin uhkaaja on Arizonassa pelaava Phil Kessel, 34, joka on pelannut 940 ottelua peräkkäin. Kesselin niin ikään huima teräsmiesputki alkoi noin seitsemän kuukautta Yandlen jälkeen.

Puolustajista Yandle on omilla lukemillaan. Uraansa jatkavista puolustajista tilaston kakkosena on San Jose Sharksin Brent Burns, 36, joka on pelannut 639 ottelua peräkkäin.

– Uskomaton saavutus. Täytyy rakastaa peliä ja pystyä taistelemaan läpi sairastumisten ja vammojen. Hänen ammattimaisuutensa taso on kova, kun hän pystyy kaukaloon joka päivä valmiina pelaamaan. Ja hän on ilmiömäinen joukkuekaveri, kehui Sportsnetin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Flyersin väliaikainen päävalmentaja Mike Yeo, joka korvasi joulukuussa potkut saaneen Alain Vigneault'n.

– En ole vielä sisäistänyt tätä ennätystä. Se on jotain, mistä olen todella kiitollinen – olen kiitollinen, että sain pelata edes yhden ottelun tässä liigassa. Kuuluminen NHL:ään 16 vuoden ajan on ollut unelmien täyttymys, Yandle itse kommentoi ESPN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Alla olevalla videolla näkyy, kuinka Yandle sai suosionosoitukset ennätyksensä johdosta kesken Philadelphian ja Islandersin ottelun. Videolla myös yön kierrokselta Roope Hintzin, Sebastian Ahon ja Anton Lundellin osumat.

Philadelphia Flyersin 35-vuotias yhdysvaltalaispuolustaja Keith Yandle rikkoi huiman rajapyykin ottelussa New York Islandersia vastaan. Ottelu oli Yandlelle 965:s peräkkäinen runkosarjassa NHL:ssä.

Innoittajina omat vanhemmat ja Ray Bourque

Yandle kertoi, ettei ennätyksestä etukäteen juuri puhuttu. Sitä ei haluttu "jinksata".

Yandlen peliputken katkeaminen oli lähellä muun muassa marraskuussa 2019 Florida Panthersissa, kun tältä irtosi useita hampaita. Hän kuitenkin palasi jäälle vielä samassa ottelussa. Seuraavana päivänä Yandlelle tehtiin vaativa leikkausoperaatio, mutta hän kuitenkin pelasi vielä samana iltana kokomaski päässään.

– Niin jääkiekkoilijat on rakennettu. Pelaat sellaisten kipujen kanssa kuin pystyt. On ollut aikoja, kun en ole tuntenut oloani kovin hyväksi. Mutta silloin sitä yrittää vain taistella ja auttaa joukkuetta, Yandle kuvaili viime sunnuntaina.

Yandlen suhtautumisesta ja sitoutumisesta kerrotaan myös NBC Sportsin jutussa (siirryt toiseen palveluun).

– Muistan, mitä Ray Whitney (pelasi NHL:ssä 1991–2014) sanoi minulle, kun olin nuori: "Niin kauan kuin paidassasi on NHL:n symboli, sinulla on menossa hyvä päivä". En ole ottanut sitä itsestäänselvyytenä. Pelaamme parhaassa liigassa parhaiden jätkien kanssa. On siunaus, kun saa laittaa NHL-peliasun päälle joka päivä, Yandle sanaili.

The Guardianille (siirryt toiseen palveluun) Yandle on sanonut saaneensa työmoraalin vanhemmiltaan sekä legendaariselta puolustajalta Ray Bourquelta. Kun Yandle 2000-luvun alussa kiekkoili Cushing Academyssa, toimi uransa päättänyt Hall of Fame -puolustaja Bourque siellä mentorina. Yandlen vanhemmat paiskivat pitkää päivää ja yötä kuljetus- ja kuriiripalvelufirmassa FedExissä, vaikka äiti sairasti nivelreumaa.

– Ei tarvitse aina katsoa kovin kauaksi saadakseen hienoja vaikutteita, Yandle totesi.

Keith Yandle on nimennyt Ray Bourquen yhdeksi uransa merkittävimmistä hahmoista. Kuvassa Bourque vuonna 2016. Kuva: NHLI / Getty Images

Florida osti virheherkän pakin sopimuksen ulos

Phoenix Coyotes varasi Bostonissa kasvaneen Yandlen NHL:n varaustilaisuudessa 2005 draftin 105. pelaajana.

Yandlea on pidetty johtavana, mutta varsinkin viime vuosina virheherkkänä pelaajana. Yandlen teräsmiesennätys käsittää runkosarjan, mutta viime keväänä Floridassa hän putosi kevään plaoyff-peleissä katsomon puolellekin. Yandle oli sivussa ensimmäistä kertaa yli 12 vuoteen, kun Panthers voitti pudotuspelien ensimmäisen kierroksen 3. ottelussa Tampa Bayn.

Ennen viime kautta Yandle oli kolmen vuoden ajalta NHL-puolustajien viidenneksi tehokkain tehopisteissä, mutta sai samaan aikaan kritiikkiä oman alueen pelaamisestaan.

Viime kesänä Panthers sitten osti ulos Yandlen sopimuksen, jota olisi ollut jäljellä kaksi vuotta. Yandle siirtyi 900 000 dollarin ja yhden vuoden sopimuksella Flyersiin. Floridassa Yandle ansaitsi keskimäärin 6,35 miljoonaa kaudesta.

– Tällaisen päätöksen tekeminen ei ole koskaan helppoa, mutta uskomme, että muutos oli pakko tehdä ajatellen kautta 2021–22 sekä seuramme tulevaisuutta, Floridan GM Bill Zito sanoi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), kun Yandlen sopimus ostettiin ulos.

Keith Yandle (oik.) pelasi Floridassa viisi kautta. Tässä hän vääntää Aleksander Barkovin kanssa harjoituksissa syksyllä 2018. Kuva: NHLI / Getty Images

Kausi Philadelphiassa on ollut murheellinen. Flyers on divisioonansa viimeisenä häviten jo 13 ottelua putkeen. Yandle on pelannut 43 ottelua tehoin 0+13. Plus-miinus-tilastossa lukemalla -23 Yandle on joukkueensa hännänhuippu.

Yandle on pelannut tällä kaudella uransa pienimpiä minuutteja, keskimäärin 15.04 per ottelu. Koko uransa mitassa Yandle on pelannut keskimäärin 21.03 per ottelu.

Tehopisteitä Yandle on nakuttanut NHL:n runkosarjassa 102+511=613 eli 0,57 pinnaa per peli.

Enemmän pelintekijä kuin puolustaja

Flyersissa Yandlea nyt valmentava Yeo on kehunut tämän pelintekokykyjä, avauspelaamista ja liikkumista ylivoimalla.

– Hänellä on erittäin uniikki kyky nähdä jää ja luoda hyökkäyspeliä, Yeo sanoi Guardianin mukaan.

Myös konkaripakin johtajuutta ja joukkuehengen luontia on ylistetty.

– Hän on yksi hauskimmista kavereista, jonka kanssa olen pelannut. Hän sai muut aina nauramaan. On hienoa, kun on sellainen joukkuekaveri ja ystävä. Hän tekee mitä vain eteesi. Hän oli johtaja, aina valmis töihin. Hän piti pukukopin valmiina otteluihin, kuvaili Florida Panthersissa Yandlen kanssa pelannut hyökkääjä Jonathan Huberdau.

Pelaamissaan joukkueissa Yandle ei ole menestyksestä päässyt kuitenkaan nauttimaan. Pisimmälle pudotuspeleissä Yandle pääsi keväällä 2015, kun hän oli kesken kauden siirtynyt Arizonasta New York Rangersiin. Rangers eteni aina konferenssifinaaleihin, joissa se hävisi game sevenissä Tampa Baylle.

Yandlen pelityylistä ja merkityksestä kertoo myös muun muassa se, että viime kaudella hän oli jäällä 32:n ylivoimamaalin aikana, kun yhteensä Florida teki niitä 39. Hän pelasi viime kaudella eniten NHL-pakeista ylivoimaa per ottelu.

Mikään oman alueen jyrä Yandle ei ole koskaan ollut. Esimerkiksi taklauksia hänelle on kirjattu NHL-uran aikana selvästi alle puoli per ottelu.

Keith Yandlen (oik.) jutut naurattivat muun muassa Brandon Montouria (vas.) ja Radko Gudasta, kun Florida viime keväänä pelasi Columbusta vastaan. Kuva: NHLI / Getty Images

"Yksi värikkäimmistä persoonista"

The Hockey News kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) Yandlesta osuvasti talvella 2021, kun hänen uransa Floridassa alkoi olla tummien pilvien peittämä.

– Sen jälkeen, kun hänestä tuli NHL:n vakipelaaja 2007–08, hän johtaa NHL-puolustajien tilastoja syöttöpisteissä sekä ylivoimapisteissä. Vain Brent Burns ja Erik Karlsson ovat tehneet enemmän pisteitä. Hän on myös yksi värikkäimmistä persoonista, ja hänet on äänestetty NHL:n pelaajayhdistyksen äänestyksessä kahdesti liigan hauskimmaksi pelaajaksi.

Niistä 99 puolustajasta, jotka pelasivat yli tuhat minuuttia kaudella 2019–20, Yandle oli aloittamassa peliä toiseksi vähiten omalla puolustusalueella. Yandle ei joutunut pelaamaan vastustajien parhaita hyökkääjiä vastaan juurikaan, mutta silti kritiikki juuri oman alueen pelaamisesta yltyi.

– Panthersin on yritettävä pelata kurinalaisemmalla puolustuskalustolla, The Hockey News ennakoi.

Kuitenkin vielä runkosarjan läpi Yandlen teräsmiesputken annettiin jatkua Floridassa ja samaa on nähty Flyersissa.

Nyt kun teräsmiesennätys on hallussa, voisiko putken katkaiseminen kenties olla yksi ratkaisuista Flyersin surullisessa tappioputkessa?

Lue lisää: