Hyppää sisältöön

Norjan eristäytynyt tähtihiihtäjä ei tavannut edes poikaystäväänsä, mutta sai silti koronatartunnan – suomalaiset majoittuivat samassa hotellissa

Suomen ja Venäjän hiihtomaajoukkueet majoittuivat samassa hotellissa Norjan kanssa Seiser Almin viimeistelyleirillä. Norjan joukkueesta on löytynyt koronatapauksia, mutta Suomen joukkue pääsi lähtemään suunnitellusti kohti Pekingiä.

Heidi Weng on ollut Therese Johaugin jälkeen Norjan naisten paras hiihtäjä. Hän sijoittui tämän kauden Tour de Skillä kolmanneksi. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Norjan hiihtomaajoukkueen hiihtäjien Heidi Wengin ja Anne Kjersti Kalvån olympiamatkat ovat vaarassa positiivisen koronatestituloksen takia.

Etenkin Weng on ollut koko pandemian ajan äärimmäisen varovainen, sillä hän eristäytyi Tour de Skin jälkeen muista Norjassa eikä tavannut edes poikaystäväänsä ennen lähtöään viimeistelyleirille Seiser Almiin. Weng on muun muassa käyttänyt visiiriä ja kahta kasvomaskia ja on avannut pandemian aikana ovetkin kyynärpäällään. Hän on ollut erityisen tarkka turvaväleistä.

Maastohiihtojoukkueen johtaja Espen Bjervigin mukaan sekä Weng että Kalvå asuivat useita päiviä itsekseen ennen koronatestiä Tästä huolimatta he saivat tartunnan ja molemmilla on ollut lieviä hengitysoireita.

– En voi tehdä mitään muuta kuin olla varovainen, Weng sanoi maanantain mediatilaisuudessa norjalaislehti VG:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä vaihtoi hotellia, Suomi pääsi lähtemään Pekingiin

Suomen ja Venäjän joukkueet majoittuivat samassa hotellissa Norjan kanssa. Sen jälkeen kun norjalaisvalmentaja Arild Monsenin positiivinen koronatestitulos tuli tietoon, Venäjän joukkue vaihtoi hotellia. Venäjän joukkue matkustaa Pekingiin Milanosta tulevana lauantaina.

Myös Ruotsin joukkueen piti leireillä Seiser Almissa, mutta joukkue vaihtoi suunnitelmia viime tingassa. Ruotsin joukkueen johtaja Anders Byström kertoi VG:lle (siirryt toiseen palveluun), että joukkueen hotellista soitettiin, että henkilökunnasta osa oli saanut tartunnan. Niinpä ruotsalaiset päättivät siirtää leirinsä parin sadan kilometrin päähän Livignoon.

Suomen joukkue saapui kotimaahan tiistaina ja matkustaa Pekingiin Helsingistä keskiviikkona. Hiihtojoukkueen lisäksi matkaan lähtivät muun muassa naisten jääkiekkojoukkue, ampumahiihtäjät ja lumilautailijat.

– Meillä oli siellä (Italiassa) maanantaina testit ja pääsimme sieltä pois. Eilen illalla tehtiin uudet testit. Kaikki on negatiivisia, eli kaikki on meillä ok ja pääsemme lähtemään matkaan, hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi Yle Urheilulle Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Pasanen uskoo, että Pekingissä järjestelyt ja koronakupla toimii.

– Siellä on tiukat säännöt ja järjestelyt. Siellä pystytään olemaan turvassa. Nämä viimeiset viikot ovat olleet niitä, joissa on joutunut vähän jännittämään. Kaikki mahdollinen on tehty ja niin hyvin ollaan yritetty valmistautua kuin pystytään, Pasanen vakuutti.

Hiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen lähti muun hiihtojoukkueen kanssa kohti Pekingiä tiistaina. Kuva: Tomi Hänninen

"Melkoista bingoa"

Norjan naisten hiihtojoukkueen piti matkustaa Osloon keskiviikkona, mutta nyt heidän matkasuunnitelmiaan on siirretty myöhäisemmäksi. Therese Johaug on yksi Pekingin olympialaisten mitalisuosikeista.

– Pidän sormiani ristissä, että pääsen Kiinaan, Johaug sanoi Norjan TV2:lle (siirryt toiseen palveluun).

Helene Marie Fossesholm totesi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun), että Wengin ja Kalvån tilanne on äärimmäisen surullinen.

Weng on ollut Norjan joukkueen toiseksi paras naishiihtäjä Therese Johaugin jälkeen. Hän sijoittui Tour de Skillä kolmanneksi. 29-vuotiaalle Kalvålle Pekingin kisat olisivat olleet hänen uransa ensimmäiset.

– Se on melkoista bingoa, kuka sen (koronan) saa, Fossesholm sanoi.

– Ei kuitenkaan kannata pelätä. Jos nukkuu huonosti ja on hermostunut, herkistyy taudeille. Yritän ottaa iisisti.

Hiihtomaajoukkueen lääkäri Öystein Andersenin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, pystyykö Weng tai Kalvå osallistua olympialaisiin.

– Ensin heidän täytyy olla 10 päivää eristyksissä Italiassa. Sen jälkeen heidän täytyy antaa viisi negatiivista testiä neljässä päivässä.

Espen Bjervigin mielestä koronapandemia on muuttunut viime aikoina tarttuvamman omikron-variantin takia. Myös hänen mielestään koronan vältteleminen ja sen saaminen on kuin bingon pelaamista.

– Minun mielestäni olisi ollut vain oikein siirtää olympialaisia, Bjervig totesi NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Pekingin olympialaiset alkavat maastohiihdon osalta lauantaina 5. helmikuuta naisten yhdistelmäkisalla. Miesten yhdistelmäkilpailu on vuorossa sunnuntaina.

Lue myös: