Hyppää sisältöön

Olympiajoukkueella erikoinen syy, miksi varapelaajat eivät matkaa Pekingiin: ei petipaikkoja

Olympiakiekossa on käytössä jääkiekkoliiga NHL:stä tuttu varapelaajajärjestelmä. Suomi aikoo käyttää paikat hyväkseen, mutta vielä ei tiedetä, missä pelaajat odottavat kutsua. Valtaosa Suomen olympiajoukkueesta lähti Pekingiin keskiviikkoiltana.

Mika Lehtimäki: Jokainen peti on täynnä
Mika Lehtimäki: Jokainen peti on täynnä

Jääkiekossa on koronapandemian takia NHL:stä tuttu varapelaajajärjestelmä. Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoi Yle Urheilulle, että Suomen joukkue käyttää ilman muuta ne paikat hyväkseen.

Vielä ei ole kuitenkaan varmaa, ovatko varapelaajat Suomen vai Kiinan päässä.

– Varsinkin kun miesten joukkue tulee kisoihin, niin meillä on jokainen peti täynnä. Varapelaajat eivät pääse kisakylään ja hotellit ulkopuolelta on meillä täynnä, Lehtimäki kertoi.

– Ilman muuta pelaajille tehdään akkreditoinnit, mutta meillä ei tällä hetkellä ole petipaikkoja siirtää Kiinan päähän.

Tiukka seula kisakuplaan

Pekingin olympialaisten kisakuplaan päästäkseen jokainen Pekingin olympialaisiin saapuva testataan Pekingin lentokentällä ja testitulosta joutuu odottamaan hotellihuoneessa. Jos tulos on epäselvä tai positiivinen, otetaan uusi testi.

Lehtimäen mukaan Suomen joukkueessa kaikki on isossa kuvassa hyvin. Naisten jääkiekkojoukkueen hyökkääjä Viivi Vainikka ei päässyt vielä matkaan positiivisen koronatestituloksen takia, mutta hänen liittyminen joukkueeseen myöhemmin on mahdollista. Myös ampumahiihtäjä Erika Jänkäjoutuu vielä odottamaan kisamatkaansa.

Vainikan tilalle hälytetty Emmi Rakkolainen sai tiedon lähdöstään maanantaina Vierumäellä, jossa Naisleijonat pitivät viimeistelyleiriä. Rakkolainen oli mukana Suomen MM-joukkueessa keväällä 2020, mutta tuolloin kisat peruuntuivat. Häntä ei valittu elokuussa pelattuihin MM-kisojen joukkueeseen.

– Se oli yllätys. Olin jo asennoitunut, että ei ehkä tule lähtöä, kun tiesin, että joukkue lähtee keskiviikkona matkaan. Totta kai harmi Viivin kannalta, mutta itse lähden innolla kisoihin. Toivottavasti pystyn antamaan kaiken parhaani joukkueelle, Rakkolainen sanoi ja kertoi olevansa valmis ihan mihin tahansa rooliin, minkä joukkueen valmennusjohto hänelle antaa.

Matkustaminen on suurin riski joukkueen jäsenille saada tartunta, ja Lehtimäki uskoo, että kisakuplassa on helpompaa.

– Kuplan sisään pääsemiseksi on tiukka ja todella tarkka kontrolli, eikä siellä tauti pyöri samalla tavalla kuin täällä kuplan ulkopuolella. Jokainen kuplan sisällä on erittäin tarkassa kontrollissa ja jos kuplan sisällä on tautia, se saadaan myös pois sieltä. Se helpottaa tilannetta oleellisesti, mutta ei poista huolta kokonaan, Lehtimäki sanoi.

Seppälällä pitkä reissu edessä

Suomen olympiajoukkueen ensimmäinen lento Pekingiin lähti keskiviikkoiltana. Mukana oli naisten jääkiekkojoukkueen lisäksi muun muassa hiihtäjiä, ampumahiihtäjiä ja lumilautailijoita . Kaiken kaikkiaan lähtijöitä oli noin 60. Suomen olympiajoukkueen koko on 95 urheilijaa.

Ampumahiihtäjä Tero Seppälä ei ehtinyt käydä edes kotonaan kääntymässä, kun hän hyppäsi Anterselvan maailmancupista suoraan olympiajoukkueen mukaan. Kyseessä on Seppälälle jo uran toiset olympialaiset, joten kokemusreissu on jo tehty neljä vuotta sitten Pyeongchangissa.

– On aika paljon matkoja, mutta onneksi tuo kisakalenteri on aika hyvin järjestetty. Siinä on aina välipäiviä useampikin. Aika hyvin koko reissun mitalle ne jakaantuvat. Kyllä ne kaikki jaksaa hiihtää hyvin, Seppälä vakuutti ja sanoi uskovansa, että Zhangjiakoun olosuhteet ehtivät tulla kisojen aikana tutuksi.

– Suomen joukkue menee muihin maihin verrattuna ennemmin paikan päälle, että saamme rauhassa olla siellä pari päivää.

Lento Helsingistä Pekingiin kestää kahdeksan tuntia. Seppälällä oli lennolle jo suunnitelmat, miten ajan saa parhaiten kulutettua.

– Varmaan pitäisi lentomatkalla nukkua, että saisi sen kellon käännettyä mahdollisimman hyvin, hän sanoi.

Lue myös: