Hyppää sisältöön

Harvinaisen merkkipaalun saavuttanut Risto Dufva reagoi tappioihin edelleen "oikealla tavalla" – kiittää perhettään ymmärryksestä

Risto Dufva on vuosien varrella oppinut sen, että jääkiekkovalmentamiseen kuuluvat niin voitot kuin tappiotkin. Korona-aika on ollut kokeneelle valmentajalle kuitenkin jotain uutta.

Risto Dufva rikkoi 800 liigaottelun rajapyykin keskiviikkona Ilves-ottelussa. Näistä 800 ottelusta Dufva on viettänyt Sportin vaihtopenkillä. Kuva: All Over Press

Sport-valmentaja Risto Dufvalla oli keskiviikkona juhlapäivä, mutta itse juhlat jäivät vaisuiksi. Vuonna 2007 SM-liigassa JYPin päävalmentajana aloittanut Dufva sai 800 liigaottelua täyteen, mutta Ilves oli tyly vierailija ja haki täyden pistepotin Vaasasta.

– On kai tässä ammatissa vielä jotain lohtua siitä, että tämä harmittaa ihan yhtä paljon kuin se ensimmäinen tappio, puhelimitse tavoitettu Dufva totesi Yle Urheilulle ottelun jälkeen.

– Silloin ollaan vielä työssä kiinni, jos reaktiot ovat oikeat.

Vuosien varrella 58-vuotias Dufva on oppinut sen, että jääkiekkovalmentajan työnkuvaan kuuluvat yhtä lailla voitot kuin tappiot. 800 liigaottelun rajapyykkiä hän kuitenkin arvostaa, eihän vastaavaan ole yltänyt kuin kolme valmentajaa ennen häntä: Hannu Aravirta (887 ottelua), Jukka Rautakorpi (886 ottelua) ja Pekka Virta (873 ottelua).

– Suomessa ei kuitenkaan ole hirveän vahva tämä urheiluammattilaisuus, ei urheilijana eikä valmentajana. Olen 30 vuotta pikkutakki päällä tästä leivän ottanut, niin pitäähän siitä olla kiitollinen.

Dufvan mielestä näin pitkä ura on vaatinut hyviä työtovereita, mutta myös onnea työssä. Eniten hän jakaa kiitosta perheelleen, joka on ymmärtänyt ammattivalmentajan työn päälle.

– Onhan se ollut värikästä. Olen saanut tehdä tunnebisnestä ihan täysillä. Jos sitä on saanut tarjota muille, niin olen saanut sitä itsekin.

Risto Dufva ei saanut merkkipaalulleen voittoisaa ottelua. Tappio kirpaisi aivan kuten ensimmäinenkin liigatappio, mutta kokenut valmentaja tietää, että seuraava peli on jo odottamassa. Kuva: Petri Saarelainen

Keskiviikon tappiollisessa Ilves-ottelussa Sportin pelissä oli Dufvan mielestä kaikki juuri niin kuin pitikin – paitsi tulos. Vaasalaiset ovat hävinneet seitsemästä viime ottelustaan kuusi ja päävalmentajan mukaan Sportilla on menossa nyt vaikea vaihe ja voitot karttavat joukkuetta.

Huhut kertovat, että eräs entinen Sportin valmentaja oli ehdottanut pelaajille vaikean ajan jälkeen perinteistä saunailtaa, mutta pelaajat kieltäytyivät ja menivät mieluummin harjoittelemaan. Dufva ei epäile tätä huhua, mutta totesi korona-ajankin vaikuttavan tilanteeseen.

– Eihän tässä saa edes saunailtoja pitää, kun ei ole saunoja auki. Iltoja on kyllä, ja ne ovat tosi pitkiä, jos tulos on tällainen.

Arjen kautta seuraavaan hetkeen

Koronapandemia on vaikuttanut paljon tähänkin SM-liigakauteen ja kauden aikana on jouduttu siirtämään useita otteluita koronatartuntojen takia. Dufva muistuttaa, että Sportilla on ollut tällä kaudella myös pari karanteenijaksoa takana ilman koronaa.

– Peliohjelmasta ei tiedä kukaan mitään. Se vaihtelee SM-liigassa päivittäin. Ei niitä kannata ottaa niin vakavasti. Aamulla katsotaan, mitä seuraavaksi tehdään, hän naurahti.

– Mutta tässä on ollut todella mielenkiintoiset pari kautta. Vaikka minulla on monta kymmentä vuotta valmentajan työtä takana, niin tämä korona-aika on ollut aivan jotain muuta, mitä aikaisemmin on ollut.

Sport on tällä hetkellä liigataulukossa 12. sijalla ja 10 joukkoon olisi 8 pisteen matka. Runkosarjan pitäisi olla 60 kierroksen mittainen, mutta voi olla mahdollista, että runkosarjasijoitukset määräytyvät viime kauden tapaan pistekeskiarvolla.

On liigan ratkaisu ottelumääristä mikä tahansa, Dufva haluaa keskittyä oman joukkueensa peliin ja toimintaan. Hän haluaa joukkueensa ja pelaajiensa tarkastelevan toimintaansa päivittäin kohdaten jokainen peli niin, että se vie joukkuetta johonkin suuntaan.

– Se iso oppi, jonka olen joltakin itseäni viisaammalta saanut on se, että aina tulee kuitenkin se seuraava peli. Sieltä tulee se seuraava vuosi ja ne vuodet. Kun on kirkkaana mielessä, että joka päivä elää arjen kautta siihen seuraavaan hetkeen, vaikka olisi kuinka raskasta, niin tässä pysyy suurin piirtein selväpäisten kirjoissa – jos on muuten pysyäkseen, Dufva hymähti.

Lue myös: