Hyppää sisältöön

Kommentti: Erik Haulan pistetehtailu lähti yhtäkkiä hillittömään lentoon – menestyäkseen Boston tarvitsee paremman Tuukka Raskin

Erik Haulan on jatkettava viime viikkojen tasolla ja Tuukka Raskin löydettävä pelinsä, mikäli Boston haluaa voittaa keväällä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Tammikuussa vireensä löytänyt Erik Haula on koonnut kauden 39 pelissä tehopisteet 4+11=15. Kuva: John Russell / Getty Images

The perfection linen rikkominen vuodenvaihteen jälkeen tuntui olevan Bostonin valmennusjohdolle ikään kuin viimeinen epätoivoinen yritys saada joukkueeseen eloa. Edes täydelliseksi ketjuksi nimetty kärkiketju (Brad Marchand-Patrice Bergeron-David Pastrnak) ei toiminut kunnolla. Tshekkitykki Pastrnak teki syyskaudella 27 ottelussa ainoastaan kahdeksan maalia.

Joukkue eli yhdestä ketjusta, eikä sekään ollut parhaassa iskussaan.

Niinpä päävalmentaja Bruce Cassidy siirsi heikon syyskauden pelanneen Erik Haulan kakkosketjun keskusmieheksi ja heitti laidoille kalliit tähtilaiturit, Pastrnakin ja Taylor Hallin. Vaikka ketju muodostui kolmesta hyvästä pelaajasta, odotukset eivät hiponeet pilviä. Ykkösketjuun Pastrnakin paikalle siirrettiin Craig Smith.

Kuinka ollakaan, tammikuun toisena päivänä kaikki muuttui.

Uusi kakkosketju löysi kuin löysikin toisensa ja sittemmin Bostonilla on taas ollut kaksi laadukasta hyökkäysketjua. Ketjumuutosten jälkeen Boston on tehnyt 13 ottelussa 33 maalia viidellä viittä vastaan. Lukema on koko sarjan neljänneksi korkein – ja tätä rynnitystä on johtanut nimenomaan Erik Haulan ketju.

Tsekkihyökkääjä David Pastrnak on Bostonin toiseksi paras pistemies Brad Marchandin jälkeen. Pastrnak on koonnut 40 pelissä tehot 20+18=38. Kuva: Steve Babineau / Getty Images

Haulan ketju on tehnyt kolmessatoista ottelussa viidellä viittä vastaan 10 maalia ja kerännyt 26 pistettä. Ketjun kasaamisen jälkeen Hall on tehnyt koko NHL:ssä 9:nneksi, Pastrnak 14:nneksi ja Haula 16:nneksi eniten pisteitä viidellä viittä vastaan. Haulan pistekeskiarvo ketjussa on 0,77, kun se ennen ketjun kasaamista syksyllä oli 0,19.

Ja mikä parasta, Smithillä höystetty kärkiketju on sekin osallistunut maalintekotalkoisiin. Bostonia vastamaan peluuttaminen on tällä haavaa merkittävästi haastavampaa kuin syksyllä, kiitos kakkosketjun myöhäisherännäisten.

Haula ketjuineen ansaitsee alkuvuoden otteistaan kaiken ylistyksen, mutta tämä ei vielä riitä. Kauden ensimmäisessä 25 ottelussa yhden maalin tehneen porilaishyökkääjän on kyettävä yhdessä ketjukaveriensa kanssa pelaamaan huipputasolla läpi kevään, mikäli Boston mielii menestyä kevään pudotuspeleissä.

Mikäli kakkosketju hyytyy ja valmennus joutuu kasaamaan epätoivoissaan uudelleen The perfection linen, Boston on pulassa.

Boston ei ole pelaajistoltaan yhtä syvä joukkue kuin takavuosina, mutta Haulan ketjun onnistuminen muutti dynamiikkaa tältä osin merkittävästi. Mikäli kärkiketjut toimivat ja kolmosketjussa Charlie Coyle ja Jake DeBrusk yltävät omalle tasolleen, Boston voi olla keväällä vaikeasti voitettava yhdistelmä.

Tuukka Raskin kyyti on ollut kylmää

Toinen erityisen tärkeä pelaaja on kaukaloon pari viikkoa sitten palannut Tuukka Rask. Raskin kunto oli vaikean lonkkaleikkauksen jäljiltä luonnollisesti täysi arvoitus. On selvää, ettei 34-vuotias maalivahti toivu tämän kaltaisesta operaatiosta helpolla, ja tästä Bostonin suomalaisen seuraikonin ensimmäiset ottelut olivat jopa hieman huolestuttava muistutus. Kuten päävalmentaja Cassidy asian paikalliselle medialle ilmaisi: Rask ei ole pitkän tauon jäljiltä vielä tasollaan.

Rask sai paluulleen pehmeän alun, sillä tämä kohtasi paluuottelussaan sittemmin tappioputkensa jo 13 ottelun mittaiseksi kasvattaneen Philadelphian. Sittemmin kyyti on kuitenkin ollut kylmää. Carolina leipoi ensimmäisessä erässä Raskin taakse viisi kiekkoa, minkä jälkeen Rask otettiin vaihtoon.

Tuukka Rask ei ole päässyt vielä tasolleen pitkän tauon jälkeen. Kuva: Richard T Gagnon / Getty Images

Otteluissa Winnipegiä ja Anaheimia vastaan kiekko kaivettiin repusta yhteensä seitsemän kertaa. Mukaan mahtui osumia, joita normaalissa iskussa oleva Rask ei todellakaan päästäisi taakseen. Bostonilla riittää savonlinnalaislähtöisen veskarin kanssa malttia – ei joukkueella muutakaan vaihtoehtoa ole – mutta toistaiseksi tuntuma on pahasti haussa.

Hyvää tilanteessa on se, että Raskilla on vielä runsaasti aikaa. Pudotuspelit käynnistyvät vasta toukokuulla. Raskin rutiinin, työmoraalin ja sitoutumisen tason tietäen seurajohto on käsillä olevasta tilanteesta tuskin erityisen huolissaan. Mitään takeita Raskin paluusta huipputasolle ei suuren operaation ja pitkän pelitauon jäljiltä kuitenkaan ole.

Boston tarvitsee kevääksi huippuvireisen Raskin, sillä vaikka joukkue on tehnyt ketjumuutosten jälkeen paljon maaleja, se on myös päästänyt niitä saman jakson aikana neljänneksi eniten maaleja liigassa, 39 osumaa 13 otteluun. Viidellä viittä vastaan pikkumusta on kaivettu Bostonin verkosta tammikuussa 36 kertaa. Lukema on sarjan toiseksi heikoin.

Edes ruman Carolina-tappion (1–7) poistaminen tilastoista ei riittäisi kaunistelemaan tilastoja vaadittavalle tasolle.

Koko kauden mittakaavassa Boston on puolustanut verrattain hyvin, eikä oman maalin varjelu ole valmennusjohdon murheista suurin. Tammikuun ja Raskin paluun osalta tilanne on toinen ja vaatii parannusta kevään edetessä. Huippuiskussa oleva Rask olisi keväälle varmin ratkaisu, ja sitä Boston tarvitseekin, mikäli se aikoo menestyä idän huimassa kilpailussa.

Ja siinä kisassa Boston tarvitsee myös Erik Haulan johtaman kakkosketjun kuumaa virettä.

Lue myös: