Hyppää sisältöön

Lukas Lindberg hiihtää 90 kilometriä puusuksilla ja villapaidassa – evääksi lähtee mukaan satavuotias suklaapatukka

139 onnekasta pääsee mukaan 12.2. hiihdettävään Vasaloppetin 100-vuotisjuhlahiihtoon. Sipoolaiskonkarilla on takana jo reilut kymmenen starttia, mutta ensi kertaa varusteet ovat vähintäänkin eriskummalliset.

Sipoolainen Vasaloppet-konkari hiihtää 90 kilometriä puusuksilla ja villapaidassa
Sipoolainen Vasaloppet-konkari hiihtää 90 kilometriä puusuksilla ja villapaidassa

Kansallista hiihtopäivää voi seurata la 29.1. Ylen kanavilla.

– Jos menee vain treenivauhtia, niin tykkään, että tämä meni ihan ok. Mutta kun menee alamäessä, niin siinä hoksaa, että ei vit…, sanoo puusuksilla hiihtävä Lukas Lindberg ja naurahtaa perään.

Kolmikymppinen sipoolainen on yksi Vasaloppetin Jubileumsvasanin 139 hiihtäjästä. Tapahtumassa juhlistetaan perinteisen ruotsalaisen pitkänmatkan hiihtokilpailun 100-vuotistaivalta. Vasaloppet hiihdetään tänäkin vuonna huippu-urheilijoiden voimin nykyajan välineillä, mutta erillisessä Jubileumsvasanissa kunnioitetaan juhlavuotta. Siksi hiihtäjät paitsi hiihtävät 100 vuotta vanhoja välineitä mukaillen, myös pukeutuvat ja nauttivat eväät tuohon aikaan sopivaan tyyliin.

Vanhanaikaiset sukset vaativat vanhat tavat. Voitelussa käytetään tarpeen mukaan kynttilää ja tervaa. Kriteerit osallistujien välineistölle ovatkin tiukat. Lindberg myöntää, että hän ei täysin ymmärtänyt, mihin oikein lähti, kun haki mukaan Jubileumhiihtoon. Naapuritkin kuulemma ihmettelivät Lindbergin päätöstä.

– Sain monta kirjettä siitä, mitä pitäisi olla päällä ja millainen kaluston pitää olla. Hyvä, etten tiennyt tästä niin paljon etukäteen, muuten en menisi tällaiseen mukaan, Lindberg nauraa.

Moni oli sadan vuoden aikamatkasta kiinnostunut, sillä hakijoita tapahtumaan oli yli 550.

Vasaloppetin 90 kilometrin mittainen 100-vuotisjuhlakilpailu hiihdetään lauantaina 12.2. Hiihtäjien välineet mukailevat asuja ja eväitä myöten sadan vuoden takaisia.

Mustikkasoppa on ehkä liian modernia, Fazerin patukka kelpaa

90 kilometrin hiihtomatkan kolmella juottopisteellä tarjottavatkin on tehty 100 vuoden takaista kunnioittaen.

– Pisteillä on tarjolla pannukakkua ja munia. Yritän saada vanhanaikaisen pienen pullon, jonne saisi ainakin kaksi tai kolme desiä sokerivettä, että saisin energiaa siinä välissä. Tai sitten pitää laittaa pannukakku taskuun.

Lindbergin iloksi Fazerin Sininen on yhtä vanha kuin Vasaloppet, joten yksi eväsvaihtoehto on suklaapatukka. Mustikkasoppa on sen sijaan syntymäpäivähiihtoon todennäköisesti liian moderni. Järjestäjät pohtivat vielä, sallivatko sen kilpailijoille.

Naapurit ihmettelivät Lukas Lindbergin päätöstä hiihtää Jubileumsvasanissa, vaikka sipoolainen on osallistunut perinteiseen Vasaloppetiin 19-vuotiaasta lähtien. Kuva: Jussi Jäkälä

Vanhan ajan vaatteet eivät purista

Lindberg on osallistunut ensimmäiseen Vasaloppetiinsa vuonna 2007 eli heti, kun ikää on ollut tarpeeksi. Kilpailuun saa osallistua vuonna, jona täyttää 19. Vasaloppetin veteraanin oranssin numerolapun saa, kun on osallistunut 30 starttiin. Niistä Lindbergillä on vyöllä jo puolet.

Juhlavuoden kilpailussa Lindbergin tavoiteaika on 9,5 tuntia. Todettakoon, että konkari on hiihtänyt perinteisessä Vasaloppetissa monta tuntia rivakammin, joten kalustolla annetaan melkoisesti tasoitusta.

Vaikka välineet tuovat oman haasteensa juhlavuoden kilpailussa, on Lindberg erityisen tyytyväinen yhteen ominaisuuteen. Villapaidat, kengät ja housut ovat löysiä ja ne ovat mukavia pukea päälle. Menneet kaksi ja puoli viikkoa sipoolainen on treenannut vanhan ajan vaatteissaan päivittäin.

– Saan vähän tietoa, että kuinka paljon pitää olla päällä eri miinusasteissa, ja että pitääkö alle laittaa pitkät kalsarit. Plussakelissä saa olla pelkkä flanellipaita.

Yksi erityinen toive Lindbergillä on kisapäivälle. Lumisadetta hän haluaisi välttää viimeiseen asti.

– Se on ihannekeli, jos haluaa hiihtää raskaassa kelissä, olla pitkään ulkona ja hiihtää vähän kilometrejä, Lindberg nauraa.

Lue myös: