Hyppää sisältöön

Tekeekö Rafael Nadal huimaa tennishistoriaa? Tässä ovat asetelmat Australian avointen miesten finaaliin

Ashleigh Barty on edennyt naisten loppuotteluun vakuuttavasti. Rafael Nadal hakee ennätyksellistä mestaruutta miesten puolella, mutta Daniil Medvedev on finaalin lievä suosikki. Yle Urheilu käy läpi finaaliviikonlopun kutkuttavat asetelmat.

Rafael Nadal löi välierässä Matteo Berrettinin neljässä erässä. Kuva: Getty Images

Miesten finaalissa sunnuntaina kohtaavat Rafael Nadal ja Daniil Medvedev. Ottelusta on tulossa monella tavalla mielenkiintoinen. Nadalilla on mahdollisuus ottaa historiallinen 21:s Grand Slam -turnausvoitto. Nadal, Novak Djokovic ja Roger Federer jakavat ennätystä 20:lla mestaruudella.

35-vuotiaan Nadalin finaalipaikkaa voi pitää yllätyksenä ja todella kovana suorituksena taustat huomioonottaen. Espanjalainen oli syksyllä viisi kuukautta pois kentiltä jalkavamman vuoksi ja on kertonut, että ei vielä pari kuukautta sitten ollut varma pystyykö lainkaan jatkamaan uraansa.

– Oli monta haastavaa hetkeä, monta päivää kovaa työtä näkemättä valoa, mutta tein töitä ja sain tukea tiimiltäni ja perheeltäni, Nadal sanoi.

– En voi sanoin kuvailla, kuinka tärkeää minulle on, että voin olla nyt tässä.

Nadalin turnauksessa on paljon samaa kuin Federerin Australian avoimissa viisi vuotta sitten, samanikäisenä kuin Nadal nyt. Federer oli ollut puoli vuotta loukkaantuneena ja tuli Australiaan ilman mitään odotuksia. Hän meni siellä loppuun asti ja voitti mestaruuden.

Nadal on voittanut 20:stä arvoturnauksestaan vain yhden Australiassa. Se tapahtui vuonna 2009, joten siitä on jo 13 vuotta.

Daniil Medvedev hakee toista Grand Slam -turnausvoittoaan. Kuva: Getty Images

Maailmanlistan kakkosesta Medvedevistä tuli turnauksen ykkössuosikki viimeistään siinä vaiheessa, kun selvisi, että Djokovic ei saa pelata. Listaykkönen joutui vetäytymään turnauksesta, koska hän ei saanut viisumia Australiaan koronarokotuksen puuttumisen takia.

Ehkä Medvedeviä yhä voi pitää finaalin suosikkina, mutta turnauksen aikana venäläinen on joutunut koville. Toisaalta Nadal on esittänyt vahvoja ottelita, joten finaaliin lähdetään varsin tasaisista lähtökohdista. Varsinkin Kanadan nuoren Felix Auger-Aliassimen kanssa Medvedev oli hätää kärsimässä, kun kanadalaisella oli jo ottelupallo. Välierässä tuli esille haastatteluissa usein varsin sympaattisesti esiintyvän Medvedevin ikävämpi puoli, kun hän alkoi sättiä tuomaria.

Medvedev oli samanlaisessa tilanteessa kuin nyt viime syksynä US Openin finaalissa. Silloin Djokovicilla oli mahdollisuus ottaa sama ennätys nimiinsä, jota Nadal havittelee nyt. Silloin Medvedev esti Djokovicin historiallisen voiton, nyt hän voi tehdä saman Nadalille.

US Openin mestaruus oli Medvedevin ensimmäinen Grand Slam -turnausvoitto, joten hänellä on se kokemus jo taskussa. Nadal ja Medvedev ovat kohdanneet kerran aiemmin suurturnauksen finaalissa, US Openissa 2019. Silloin Nadal voitti viidessä erässä.

Naisten finaalin voitti Ashleigh Barty

Juttua päivitetty 29.1. Naisten finaalin voitti Ashleigh Barty. Loppuottelusta voit lukea täältä.

Maailmanlistan ykkösellä Ashleigh Bartylla on hyvä mahdollisuus pitää Australian avoimen tennisturnauksen naisten voittopokaali Australiassa ensimmäistä kertaa 44 vuoteen, kun hän kohtaa lauantain finaalissa Yhdysvaltain Danielle Collinsin.

Edellinen australialainen voittaja naisten kaksinpelissä oli Chris O'Neill vuonna 1978, aikana jolloin kaikki huippupelaajat eivät Australiaan matkustaneet. Miesten kaksinpelissä edellisestä australialaisen mestaruudesta on vielä kaksi vuotta kauemmin.

Barty on voittanut Ranskan avoimet 2019 ja Wimbledonin 2021, mutta Australian avoimissa hän ei ole aiemmin edennyt finaaliin. Tällä kertaa 25-vuotias Barty on pelannut koko turnauksen läpi äärimmäisen vakuuttavasti.

Barty ei kuulu kovalyöntisimpiin pelaajiin, mutta hän on todella taitava ja monipuolinen. Hänen tavaramerkkilyöntinsä on alakierteinen rysty, jota hän veistelee tarkasti ja järjestää paikkoja kämmenpuolen läpilyönneille. Barty ei ole pitkä pelaaja, mutta hänen syöttönsä on erittäin hyvä ja tuo paljon suoria pisteitä.

Australialainen on kohdannut turnauksen aikana monta kovaa tykittäjää, kuten Camila Giorgin, Amanda Anisimovan ja Madison Keysin, mutta kukaan heistä ei ole löytänyt keinoja Bartyn pysäyttämiseen. Ainoastaan Anisimova pystyi pistämään vähän kampoihin, Barty voitti hänet 6–4, 6–3. Kaikki muut ovat hävinneet selvemmin.

– Tämä on epätodellista. Tämä on uskomatonta. Me Australiassa olemme hemmoteltuja, kun voimme pelata Grand Slam -turnausta kotona. Olen onnellinen, että olen pelannut parasta tennistäni täällä, Barty sanoi kenttähaastattelussa voitettuaan välierässä Keysin 6–1, 6–3.

Barty lähtee selvänä suosikkina lauantain finaaliin, jossa vastaan tulee jälleen yksi kovalyöntinen vastustaja. 28-vuotias Danielle Collins on mielenkiintoinen pelaaja. Hän pelasi yliopistotennistä ja siirtyi ammattilaiskentille tavallista myöhemmässä iässä

Danielle Collins pelaa lauantaina ensimmäisessä Grand Slam -finaalissaan. Kuva: Getty Images

Grand Slam -tasolla Collinsin läpimurto tapahtui vuonna 2019, jolloin hän eteni Australiassa välieriin. Collins on ollut myös puolivälierissä Ranskan avoimissa, mutta nyt tuli ensimmäinen finaalipaikka. Maailmanlistalla Collins on sijalla 30, mutta menestys Australiassa nostaa hänet komeasti kymmenenneksi. Finaalivoittokaan ei nostaisi häntä siitä ylöspäin.

Collins on joutunut tekemään huomattavasti Bartya enemmän töitä finalipaikan eteen. Hän on noussut kahdesti avauserän tappion jälkeen voittoon, nuorta tanskalaista Clara Tausonia ja belgialaista Elise Mertensiä vastaan. Välierässä Iga Swiatekia vastaan Collins oli omaa luokkaansa. Hän pelasi aggressiivisesti ja iski varsinkin syötönpalautuksista tehokkaasti läpi.

– Tuntuu mahtavalta. Tämä ei tapahtu yhdessä yössä, vaan sen takana on monta vuotta kovaa työtä, Collins sanoi välierän jälkeen.

Barty ja Collins ovat kohdanneet neljä kertaa ja Barty johtaa voitoin 3–1. Collinsin peli välierässä näytti vahvalta, mutta Barty on pystynyt neutralisoimaan ja monta voimapelaajaa. Collins tuskin pystyy myöskään käsittelemään Bartyn syöttöjä samalla lailla kuin Swiatekin.

Lue myös: