Hyppää sisältöön

Ennätystä jahtaava Rafael Nadal kohtaa finaalissa Daniil Medvedevin "Finaaliin pääsy merkitsee minulle todella paljon"

Rafael Nadal tavoittelee sunnuntaina uransa toista Australian avointen voittoa. Titteli nostaisi hänet grand slam -tenniksen ennätysmieheksi ohi Novak Djokovicin ja Roger Federerin.

Rafael Nadal on voittanut Australian avoimet vain kerran, vuonna 2009. Kuva: Getty Images

Rafael Nadal pääsee ylihuomenna tavoittelemaan ennätyksellistä tenniksen grand slam -turnausten 21. titteliä. Espanjalainen eteni Australian avoimen turnauksen miesten kaksinpelin loppuotteluun, kun hän kukisti välierässä Italian Matteo Berrettinin neljässä erässä.

Nadalilla, Serbian Novak Djokovicilla ja Sveitsin Roger Federerillä on kaikilla 20 grand slam -voittoa. Djokovic joutui vetäytymään kauden ensimmäisestä grand slam -turnauksesta, koska hän ei saanut viisumia Australiaan koronarokotuksen puuttumisen takia. Federer on tauolla loukkaantumisen takia.

– Minulle finaalissa on ensisijaisesti kyse Australian avointen voittamisesta. Tämä on niin mahtava turnaus, mutta minulla on ollut täällä välillä epäonnea, Nadal kommentoi.

Hän on voittanut Melbournen arvoturnauksen vain kerran aiemmin, vuonna 2009. Sunnuntainen finaali on hänelle kuudes Melbournessa.

– Enpä silloin olisi uskonut, että saan toisen mahdollisuuden voittoon vuonna 2022, 35-vuotias Nadal sanoi.

Hän arvioi olleensa Melbournessa lähellä titteliä ainakin vuonna 2012 ja 2017. Kymmenen vuotta sitten hän hävisi finaalin Djokovicille ja viisi vuotta sitten Federerille.

Ranskan avoimet Nadal on voittanut 13 kertaa, Wimbledonin kahdesti ja Yhdysvaltain avoimet neljästi.

Finaalissa vastaan asettuu Daniil Medvedev

Nadal voitti välieränsä 6–3, 6–2, 3–6, 6–3 vajaassa kolmessa tunnissa.

– Aloitin ottelun pelaamalla vahvasti, ja kaksi erää olivat parasta peliäni pitkään aikaan. Kolmannessa erässä Berrettini pelasi todella hyvin, mutta sitten oli vain pakko taistella. Finaaliin pääsy merkitsee minulle todella paljon, Nadal kertoi kenttähaastattelussa.

Nadal on sijoitettu turnauksessa kuudenneksi, ja ensimmäisenä italialaisena miespelaajana Australian avointen välierissä pelanneen Berrettinin sijoitus on seitsemäs.

Nadal oli viime syyspuolen sivussa jalkavamman takia, mutta toipui ajoissa huippukuntoon, vaikka sairasti joulukuussa koronaviruksen aiheuttaman taudin. Nadalin mukaan hän oli hyvin sairas.

Australian avoimiin valmistavassa ATP-turnauksessa Nadal kohtasi muun muassa Emil Ruusuvuoren. Nadal voitti valmistavan turnauksen. Tällä kaudella Nadal on kerännyt valmistavasta turnauksesta ja meneillään olevista Australian avoimista yhteensä kymmenen voittoa.

Välierä pelattiin Melbournessa suljetun katon alla, koska pelipaikkakunnalla satoi.

– Jokin aika sitten en tiennyt, pystynkö pelaamaan, joten minulle oli ihan sama, onko kuuma tai kylmä, onko katto auki vai kiinni, Nadal hymyili.

Daniil Medvedev sai hermonsa kasaan ja eteni loppuotteluun. Kuva: Getty Images

Nadal kohtaa Melbournen finaalissa Venäjän Daniil Medvedevin, joka voitti omassa välierässään Stefanos Tsitsipasin luvuin 7–6, 4–6, 6–4, 6–1.

Tsitsipas voitti toisen erän, jonka jälkeen Medvedev antoi kipakkaa palautetta ottelun tuomarille Jaume Campistolille. Medvedevin mukaan Tsitsipasin isä Apostolos Tsitsipas antoi pojalleen ohjeita kentän laidalta.

– Onneksi onnistuin keskittymään sen jälkeen ja saamaan itseni kasaan, Medvedev sanoi kenttähaastattelussa.

Ottelu eteni tasaisissa merkeissä, kunnes venäläinen meni menojaan neljännessä erässä.

– Molemmat tekivät virheitä. Lopussa sain yliotteen pelistä.

Medvedev väänsi puolivälierässä täydet viisi erää Felix Auger-Aliassimen kanssa.

– Palauduin hyvin puolivälierästä. Olin kyllä hieman tavallista väsyneempi. Medvedev sanoi.

Lue lisää: