Hyppää sisältöön

"Norjalaishiihdon koronatapaukset satavat Suomen laariin" – asiantuntija sanoi kylmän faktan ääneen Pekingin olympialaisista

Korona on kaatanut kaksi Pekingin olympiakisojen hiihdon ennakkosuosikkia, mutta Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Toni Roponen näkee, että tämä on vasta alkusoittoa tulevalle.

Heidi Wengin olympiakisat ovat uhattuna koronatartunnan takia. Kuva: Yle / Tomi Hänninen

Ensi viikolla alkavien Pekingin olympiakisojen kuuma puheenaihe on norjalaishiihtäjien koronatartunnat. Tänään perjantaina myös Ruotsin jo Kiinaan matkanneesta olympiajoukkueesta löytyi johtoportaasta positiivinen koronatulos. Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Toni Roponen näkee, että on vain ajan kysymys, milloin sairastumisia tulee lisää.

Norjan hiihtojoukkueessa raportoitiin torstaina jo kolmas koronatartunta, kun NRK kertoi, että Simen Hegstad Krügerilla on todettu koronatartunta. Päivää aikaisemmin Norjan hiihtojoukkue kertoi, että Heidi Wengillä ja Anne Kjersti Kalvålla on koronavirustartunnat. Myös Norjan hiihtomaajoukkueen sprinttivalmentajalla todettiin alkuviikosta korona.

Pohjoismaalaiset tartunnat eivät jääneet tähän, sillä perjantaina myös Ruotsin olympiajoukkueesta löytyi positiivinen tulos. Ruotsin olympiakomitean johtoon kuuluva Johan Flodin antoi positiivisen näytteen Kiinaan saapumisen yhteydessä. Flodin matkasi Kiinaan samassa lentokoneessa Suomen joukkueen urheilijoiden mukana.

– Joukkueessa ei ole muita tartuntoja. Johan eristettiin heti ensimmäisen testituloksen jälkeen. Hän on hotellissa karanteenissa ja on oireeton, selvitti Ruotsin olympiajoukkueen johtaja Peter Reinebo.

"Korona kaatanut kaksi ennakkosuosikkia"

Se, että nimenomaan Norjan joukkueessa on tullut positiivisia koronatapauksia, osoittaa Roposen mukaan sen, että kukaan ei ole taudilta turvassa.

– Jos jotkut haluavat tehdä asiat varman päälle, niin norjalaiset. Heillä on varotoimet ihan tapissa. Tästä hyvä esimerkki on se, että Heidi Weng ilmoitti, että hän ei ollut nähnyt kumppaniansa yli kuukauteen, Roponen valotti.

Toni Roponen näki kuvassa olevan Simen Hegstad Krügerin 50 kilometrin kisan suurimpanan ennakkosuosikkina. Kuva: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

– Tilanne on nyt se, että tauti on kaatanut kaksi kisojen todellista ennakkosuosikkia, kun Heidi Weng ja Simen Hegstad Krüger ovat koronassa. On vain ajan kysymys, milloin sairastumisia tulee lisää seuraavien kymmenen päivän sisällä. Pitää muistaa, että nämä Euroopassa tehdyt testit ovat vain alkusoittoa sille, mitä tapahtuu Pekingissä ensimmäisen viikon aikana.

Huippu-urheilussa aina poissaoloja

Roponen näkee, että pitkällä aikavälillä korona ei kuitenkaan ole uhka Pekingin olympiakisojen statukselle.

– Joskus on ollut niin, että Venäjä ja USA ovat boikotoinut olympialaisia, mutta silti mitalit ovat jääneet historian kirjoihin. Spekulaatiot tietysti tällä hetkellä suuret, kun kovia nimiä jää pois. En kuitenkaan usko, että esimerkiksi NHL-pelaajien jääminen pois kisoista alentaisi mitalien arvoa pitkässä juoksussa.

Roponen uskoo, että media tulee kisojen aikana aliarvioimaan tiettyjä suorituksia koronapoissaolojen takia, mutta muistuttaa, että huippu-urheilussa on aina nähty poissaoloja erilaisten syiden takia.

– On tietysti aivan selvää, että poissaolot tulevat vaikuttamaan tuloksiin. Pidin Krügeriä ihan ehdottomana 50 kilometrin voittajasuosikkina ja viestinviejänä. Koska nyt hiihdetään korkealla, niin Krüger oli potentiaalinen menestyjä myös kahdella muulla matkalla. Näillä voi olla ihan valtava merkitys tulosliuskoihin.

Tällä hetkellä tiedetään, että Krüger ei pääse mukaan olympialaisten miesten hiihtoavaukseen, 15+15 km:n yhdistelmäkisaan 6. helmikuuta. On vielä mahdollista, että hän tervehtyisi mukaan myöhempiin kilpailuihin.

"Tuloksellisesti Suomen menestysmahdollisuudet kasvavat"

Suomen hiihtomaajoukkue on toistaiseksi pystynyt valmistautumaan ilman koronatartuntoja, vaikka joukkue harjoitteli Norjan tavoin vielä muutamia päiviä sitten Italian Seiser Almissa.

– Suomi on onnistunut ihan täydellisen hienosti siinä, miten urheilijat ovat pystyneet suojautumaan koronalta. Pitää nostaa hattua jokaiselle yksilölle siitä, miten he ovat toimineet. Tietysti kyse on paljon myös tuurista, kuten Heidi Wengin tapaus osoittaa.

Krista Pärmäkoski tavoittelee mitalia Pekingistä. Kuva: EPA

Jos tämän hetken tilannetta tarkastelee suomalaisnäkökulmasta, menestysmahdollisuudet ovat parantuneet entisestään.

– Norjalaishiihdon koronatapaukset satavat Suomen laariin. Tuloksellisesti Suomen menestysmahdollisuudet kasvavat, mitä enemmän urheilijoita kaatuu muissa joukkueissa. Heidi Weng on erittäin tärkeä lenkki Norjan naisten viestijoukkueessa. Pelkästään hänen poissaolonsa vaikuttaa todella paljon naisten viestin kulkuun.

Vaikka perinteisen ja sosiaalisen median kautta suomalaishiihtäjien tilanteesta ei ole viime päivinä paljon tietoa tihkunut, näkee Roponen suomalaishiihtäjien tilanteen ennen kisojen alkua valoisana.

– Meidän syömähampaat Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen ovat pomminvarmasti valmiita menestymään olympialaisissa.

Lue myös: