Hyppää sisältöön

Norjalaisselostaja kertoo, kuinka maan hiihtotähtien tilanne on kuin uhkapeliä – "Meillä voi olla käsillä B-luokan olympialaiset"

NRK:n selostaja Jann Post kertoo vaikeasta tilanteesta maastohiihdon mahtimaassa juuri ennen Pekingin olympialaisia. Jo kaksi mitaliehdokasta on saanut koronatartunnan ja niitä pelätään tulevan vielä lisää.

Simen Hegstad Krüger saavutti viime talvena Oberstdorfin MM-kisoissa kaksi hopeamitalia ja yhden pronssin. Kuva: imago images/Sammy Minkoff/ All Over Press

Pekingin talviolympialaiset Ylen kanavilla 4.–20. helmikuuta. Kaiken olympialaisista löydät Ylen kisasivustolta.

ZHANGJIAKOU. Maastohiihdon mahtimaassa Norjassa eletään tällä hetkellä todella jännittyneissä tunnelmissa. Seuraavia hiihtomaajoukkueen lehdistötilaisuuksia odotetaan maan kannalta harmittavassa tilanteessa.

Peräti neljä hiihtäjää on saanut koronatartunnan vain reilu viikko ennen Pekingin olympialaisten alkua. Mitaliehdokkaat Heidi Weng ja Simen Hegstad Krüger ovat tartunnan saaneiden joukossa. Heistä Krüger on yhdistelmäkilpailun hallitseva olympiavoittaja ja Weng tärkeä palanen Norjan naisten viestijoukkuetta.

Norjan joukkue on ollut olympialaisiin valmistavalla leirillä Italiassa Seiser Almissa. Norjan hiihtojoukkueen piti lähteä eilen torstaina kohti Pekingiä, mutta koronatapausten myötä lähtö viivästyi maanantaille.

Norjan joukkueen valmentaja Eirik Myhr Nossum kertoi torstaina, että on harvoin nähnyt miesten itkevän samalla lailla kuin koronatapausten tultua ilmi

Yle Urheilu tavoitti Norjan yleisradioyhtiön NRK:n tunnetun hiihtoselostajan Jann Postin kommentoimaan vaikeaa tilannetta vuonomaassa.

– Isoin kysymys on, kuinka moni muu vielä saa positiivisen testituloksen? Tiedämme, että usein voi mennä 4–7 päivää ennen kuin virus näkyy testeissä. Urheilijoille tämä on erittäin jännittävä ja hermostuttava tilanne. He eivät tiedä, voivatko hypätä koneeseen maanantaina vai pitääkö heidän odottaa. Tämä on urheiludraamaa, josta emme pidä, Post kuvailee.

Post uskoo, että uudet tartunnat ovat mahdollisia. Norjalaishiihtäjät ovat nyt eri huoneissa Seiser Almissa, eivätkä kohtaa toisiaan kasvokkain. He odottavat seuraavia testituloksiaan.

– He eivät tiedä, kuinka ensimmäiset neljä saivat koronan. Olo ei ole varmasti lainkaan varma. Tämä on kuin uhkapelaamista kasinolla. Joku saa koronan ja joku ei, Post toteaa.

Koronatartunnan jälkeen olympialaisiin pääseminen on vaikeaa, vaikka ehtisikin vain tervehtyä. Suomessakin on huomattu esimerkiksi Ilkka Herolan tapauksessa, että tervehtymisestä huolimatta Kiinaan vaadittavassa negatiivisessa testituloksessa voi kestää.

– Norjalaishiihtäjät ovat harjoitelleet 5 000 tuntia viimeisten olympialaisten jälkeen. Nämä kilpailut todella merkitsevät heille paljon. Tilanne ei ole lainkaan hyvä. On varmasti vaikea keskittyä harjoitteluun, Post sanoo

Norjalaisselostajan mukaan tällainen koronadraama ei varmasti ole parasta mahdollista valmistautumista olympialaisiin.

– Jos koronatapaukset pysyvät kolmessa urheilijassa, miesten viestijoukkueen tilanne on ihan ookoo. Viestijoukkue olisi melkein kuin A-joukkue. Naisten joukkueelle Heidi Weng on todella tärkeä. Naisten viestijoukkueesta tulee heikompi. Toivottavasti tartunnat ovat tässä, mutta emme tiedä. Pahin tapaus olisi Therese Johaugin ja Johannes Hösflot Kläbon tartunnat. Se olisi katastrofi, Post sanoo ja viittaa Norjan ykköstähtiin.

Pekingin olympialaisten ensimmäiseen hiihtostarttiin on kahdeksan päivää. Lauantaina on ensimmäisenä ohjelmassa naisten yhdistelmäkilpailu ja sunnuntaina on miehillä edessä vastaava koitos.

Norjassa ei ole niinkään keskusteltu maastohiihtokilpailujen siirtämisestä, vaan jo aiemmin koko olympialaisten siirtämisestä eteenpäin. Noin ison päätöksen olisi pitänyt kuitenkin tapahtua jo aikoja sitten.

– Norjassa olympiahenki on kadonnut. Pelkona on, että kisojen arvo alenee. Parhaat urheilijat eivät välttämättä ole paikalla. Oli sitten kyse norjalaisista tai muiden maiden urheilijoista. Jos tämä jatkuu, meillä voi olla käsillä B-luokan olympialaiset. Sitä ei kukaan halua. Meidän täytyy nyt vain odottaa. Tilanne tuntuu nyt vähän kaaottiselta, Post summaa.

Lue lisää: