Hyppää sisältöön

Suomelta huima venyminen! Futsalmiehet historiallisesti EM-puolivälieriin – katso, kuinka maalivahti Savolainen taituroi voittomaalin

Suomen miesten futsalmaajoukkue kukisti Slovenian 2–1 ja eteni EM-turnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon. Suomi pelaa futsalin EM-kisoissa vasta ensimmäistä kertaa.

Savolainen laukoo voittomaalin Slovenian verkkoon
Savolainen laukoo voittomaalin Slovenian verkkoon

Suomen miesten futsalmaajoukkue eteni historian ensimmäisessä EM-lopputurnauksessaan jatkopeleihin. Suomi kukisti ratkaisevassa lohkovaiheen päätösottelussa Slovenian 2–1 Juhana Jyrkiäisen ja maalivahti Juha-Matti Savolaisen maaleilla.

Tasaisella avausjaksolla maaleja ei vielä nähty. Suomen puolustuspeli toimi, mutta hyökkäyspeli jätti parantamisen varaa. Avausjakson paras paikka avautui Tuukka Pikkaraiselle, joka laukoi kuitenkin reippaasti yli maalin.

Toisen jakson Suomi aloitti vauhdikkaasti. Kahdesti taliaa vastaan iskenyt Henri Alamikkotervo pääsi väläyttämään laukaustaan, mutta Nejc Berzelak torjui. Hetkeä myöhemmin Miika Hosio pääsi yrittämään tyhjään maaliin, mutta Denis Totošković sai jalkansa väliin.

Klemen Duščak kahmaisi pallon käsiinsä, eikä suostunut heti luovuttamaan sitä Suomen maalia vartioineelle Juha-Matti Savolaiselle. Hän olisi ansainnut tempustaan ottelun toisen keltaisen korttinsa, mutta ranskalaistuomarit jättivät tilanteen tuomitsematta, kun peliä oli pelaamatta reilut 12 minuuttia.

Ottelun avausmaalia saatiin odotella reilut puoli tuntia. Iiro Vanha laukoi ja pallo kimposi Juhana Jyrkiäisen kautta maaliin. Jyrkiäinen oli EM-karsinnoissa Jarmo Junnon kanssa Suomen tehokkain maalintekijä viidellä osumalla, ja jatkoi nyt maalitehtailuaan mainiossa paikassa.

Katso Jyrkiäisen maali alta.

Slovenia haki tasoitusta lentävällä maalivahdilla. Hetkeä myöhemmin Savolainen otti tärkeän torjunnan ja laukoi Suomen jo 2–0-johtoon.

– Mahtava fiilis. On noita maaleja joskus tullut aikaisemminkin tehtyä, nyt sattui osumaan hyvään paikkaan. Mahtavaa, että osui mulle, mutta aivan yhtä hyvältä se olisi kuitenkin tuntunut. Ei se välttämättä koko ajan kaunista ollut, mutta tuloksesta pelattiin, Savolainen summasi Yle Urheilun haastattelussa.

Savolainen pelasi EM-turnauksessa avausotteluaan, sillä kahdessa edeltävässä ottelussa maalia vartioi Antti Koivumäki.

Slovenia pääsi vielä Nejc Hozjanin osumalla maalin päähän, mutta Suomi kesti viimeiset pari minuuttia ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon.

Katso Slovenian ainoa maali alta.

"Paras peli, mitä olemme pelanneet"

Suomi tarvitsi EM-jatkopaikkaan myös lohkokärki Kazakstanin apua. Italia ei saanut voittaa lohkon toista päätöskamppailua. Kazakstan kukisti päätöskamppailussa Italian selvin 4–1-lukemin ja eteni lohkovoittajana jatkoon.

Suomen avausmaalin iskenyt Juhana Jyrkiäinen kertoi, että Suomen joukkue uskoi jatkopaikkaan, vaikka joukkue pelaa ensimmäistä arvoturnaustaan.

– Pikku hiljaa alkaa uskomaan (jatkopaikkaan). En ole vielä nähnyt tulosta, mitä toisessa pelissä kävi. Kyllä jätkät kovasti väittivät, että Kazakstan voitti Italian. Aika uskomaton tunne, eipä ole ennen jatkopaikkaa juhlittu, kun ei olla ennen oltu edes kisoja. Uskoimme kuitenkin tähän. Monesti olemme sanoneet, että kun viimeiseen peliin saamme tarpeeksi panosta, pystymme sen kairaamaan. Tänään oli varmasti paras peli, mitä olemme pelanneet. Tuntui, että ansaitsimme tämän, Jyrkiäinen sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Puolivälierät käynnistyvät maanantaina Amsterdamissa. Suomi kohtaa A-lohkon puhtaalla pelillä voittaneen Portugalin.

– Mahtavaa, että tarina jatkuu! Tämä on niin huikea porukkaa, että tuntuu, että ansaitsimme tämän. Olisi ollut harmi kisojen kannalta lähteä nyt jo kotiin. Kuten tähänkin asti, lähdemme taas voittamaan. Olemme kaikkia tähänastisia pelejä olemme jossain vaiheessa johtaneet. Ei meidän tarvitse kumarrella ketään täällä. Ihan sama, keitä tulee vastaan, Jyrkiäinen päätti.

Katso alta, kuinka joukkue pääsi juhlimaan jatkopaikkaa suomalaisfanien edessä.

Lue myös: