Hyppää sisältöön

"Valtava juttu suomalaiselle futsalille" – kapteeni ja asiantuntija avaavat, miksi Suomi juhlii nyt historiallista EM-jatkopaikkaa

Suomen miesten futsalmaajoukkue venyi uskomattomaan temppuun Amsterdamin perjantai-illassa, kun se kukisti Slovenian 2–1 ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon. Yle Urheilun asiantuntija kertoo, miten "futsalvallankumous" on mahdollistunut.

Suomen futsalmiehet juhlivat fanien edessä
Suomen futsalmiehet juhlivat fanien edessä

– Valtava juttu suomalaiselle futsalille.

Futsalmaajoukkueen kapteeni Panu Autio kiteytti ottelun jälkeisessä haastattelussa, mitä Suomen jatkopaikka EM-kisoissa merkitsee.

Suomen futsalmiehet kukistivat perjantai-iltana Slovenian 2–1 Juhana Jyrkiäisen ja Juha-Matti Savolaisen maaleilla, ja painelivat historian ensimmäisessä arvoturnauksessaan heti jatkopeleihin. Apua Suomi sai lohkokärki Kazakstanilta, joka jätti kaksinkertaisen EM-kultamitalisti Italian ottelussa pisteittä.

Paperilla vahvimmat suosikit jatkoonmenijöiksi olivat MM-nelonen Kazakstan ja moninkertainen arvokisamitalisti Italia. Sloveniaa pidettiin Suomen kanssa tasavertaisena, mutta joukkueella on kokemusta arvokisoista monia kertoja EM-debytantti Suomea enemmän. Esimerkiksi edellisissä EM-kotikisoissaan Slovenia eteni jatkopeleihin. Kaikki maat olivat myös Suomea edellä epävirallisella futsalin maailmanlistalla: Kazakstan on sijalla seitsemän, Italia kymmenen ja Slovenia kuusitoista. Suomi on sijalla 20.

– Onhan jatkopaikka noin kovasta alkulohkosta pieni yllätys, mutta takana on yhdeksän vuotta Mico Marticin johdolla luotu täysin omanlainen pelitapa ja pelityyli. Pelaajat ovat erittäin sitoutuneita siihen. Joukkuesta huokuu hyvä jenki ja usko omaan tekemiseen, Yle Urheilun asiantuntija Matias Sarelius summasi.

Suomi uskoi itseensä alusta lähtien myös perjantaina.

– Meidän tavoitteemme oli tänne tullessa mennä alkulohkosta jatkoon ja painaa mahdollisimman pitkälle päätyyn asti. Edelleen tavoite on, että pelaamme turnauksen loppuun Amsterdamissa. Totta kai vastus kovenee ihan varmasti ja meidän pitää pystyy parantamaan peliä entisestään. Tämä joukkue pystyy vaikka mihin, Autio vakuutti.

Suomea katsotaan nyt ylöspäin

Slovenia-ottelun avausjaksolla maaleja ei nähty. Suomen puolustuspelaaminen toimi läpi ottelun, mutta avausjaksolla hyökkäyspelaaminen jätti parantamisen varaa. Tauolle mentiin vielä 0–0-lukemissa.

– Suomi sai puolustettua Slovenian aseettomaksi. Slovenialla oli tosi vähän paikkoja, ne muutamatkin paikat Savolainen hoiti hyvin. Ei siinä ollut missään vaiheessa mitään hätää, Suomi oli taktisesti tänään todella hyvä, Sarelius summasi.

Toisella jaksolla Juhana Jyrkiäinen jatkoi EM-karsinnoista tuttua maalitehtailua, ja vei Suomen 1–0-johtoon. Myös johtomaali oli tuttua Jyrkiäistä, sillä moni Jyrkiäisen tekemä osuma on syntynyt niin, että pallo on ottanut hänestä kimmokkeen tai hän on saanut venytettyä jonkin ruumiinosansa väliin. Toisesta osumasta vastasi puolestaan Suomen maalilla ensimmäistä otteluaan EM-kisoissa pelannut Juha-Matti Savolainen. Suomen kahdessa aiemmassa ottelussa torjuntavastuuta kantoi Antti Koivumäki.

– Savolaisen pitkät avaukset jalalla ja kädellä ovat vähän Koivumäkeä paremmalla tasolla. Tänään hän olisi tosin voinut niissä olla parempi. Toki sen kruunaa, että hän teki maalin tyhjiin ja näytti samalla, että osaa pelata hyvin pitkiä palloja, Sarelius avasi.

Jyrkiäinen kuvaili ottelun jälkeisessä haastattelussa esitystä Suomen toistaiseksi parhaaksi EM-kisoissa. Sarelius oli samoilla linjoilla.

– Välillä Suomen hyökkäyspelaaminen ja oma pallollinen pelaaminen näytti vähän pahalta, mutta se oli Suomen pelitapa. Tässä oli se haaste, että Slovenia prässäsi ylhäältä, Suomi ei saanut hirveästi rauhassa rakentaa ja joutui heittämään pitkää. Se kuului Suomen pelisuunnitelmaan. Oli tämä selkeästi Suomen paras peli alkulohkossa.

Katso Savolaisen voittomaali videolta.

Suomen jatkopaikka ei kuitenkaan ole sattumaa. Joukkue on päävalmentaja Mico Marticin kanssa tehnyt vuosia tinkimätöntä työtä, jonka tulos nähdään nyt. Kroatialaisvalmentaja Marticin merkitystä suomalaiselle futsalille on mahdotonta sivuuttaa.

– Hän on ollut sellainen suuri käänteen tekijä. Voisiko puhua jopa futsalvallankumouksesta. Uskoisin, että kaikki maat, jotka olivat meidän kanssamme samalla tasolla ennen kuin Mico tuli, katsovat Suomea nyt ylöspäin: miten ne ovat voineet kehittyä noin paljon ja olla noin hyviä tänä päivänä, kun lähtötasot ei ollut mitkään kummoiset, Autio kuvaili EM-kisojen kynnyksellä.

Mico Martic oli Suomen penkin takana jo sadannessa maaottelussa. Hänen nykyinen sopimuksensa päättyy EM-kisojen jälkeen. Kuva: Getty Images

Marticin nykyinen sopimus päättyy maaliskuun lopussa. Hän on ollut luomassa Suomeen valmennuskoulutusjärjestelmää, minkä lisäksi hän on jakanut auliisti omaa futsalosaamistaan. Lajipiireissä 57-vuotias kroatialainen on erittäin arvostettu, ja Aution sanoin yhä ajan hermoilla.

– Maajoukkueessa on Micon aikana käynyt valtava määrä pelaajia. Hän on saanut tartutettua innostusta ja rakkautta lajia kohtaan ja edelleen jaksaa olla ajan hermoilla sen suhteen, mitkä tämän päivän futsalissa ovat kehitystrendit taktisesti ja pelillisesti: miten Suomi voi saada kilpailuetua sen tyylisellä pelaajamateriaalilla, mitä meillä on, Autio avasi.

Joukkue sitoutunut – leirejä omakustanteisesti

Martic on myös kehunut vuolaasti Suomen joukkueen sitoutumista. Joukkue on jopa leireillyt omakustanteisesti.

– Suomi haluaa kehittyä joukkueena joka päivä. Uskallan sanoa, ettei mikään muu maa kisoissa tiedä niin paljon vastustajien pelaamisesta kuin Suomi. Valmistautuminen kisoihin on tehty viimeisen päälle taktisella, fyysisellä ja henkisellä puolella. Ja tietenkin mukana pitää olla ripaus onneakin, Sarelius summaa.

Suomen menestys EM-kisoissa ei ole siis sattumaa. Joukkue oli lähellä ensimmäistä arvokisapaikkaa jo viime joulukuussa, mutta tällöin Serbia nappasi MM-kisalipun viemällä jatkokarsinnan niukasti yhteismaalein 6–5. MM-karsinnoissa Suomi venyi kuitenkin tasapeliin niin Italiaa kuin hallitsevaa EM- ja MM-kultamitalisti Portugaliakin vastaan.

Suomi kohtaa Portugalin myös maanantain puolivälierässä.

– Ei Suomi Portugalia vastaan aseeton olisi, viimeksi he pelasivat 2–2-tasapelin. Kova usko on täällä ja varmasti pelaajilla myös, oli se sitten Portugali tai joku muu. Ei se pelaajia huimaa, Sarelius kommentoi ennen kuin Suomen puolivälierävastustaja varmistui.

Lue myös: