Hyppää sisältöön

Kerttu Niskaselta herui sympatiaa norjalaistähdille – Iivo Niskanen Kiinan ihmisoikeustilanteesta: "Vaikutusvaltani on hyvin minimaalinen"

Iivo ja Kerttu Niskasen ensivaikutelmat Pekingin olympialaduista ovat hyviä. Norjan koronatapaukset mietityttävät kaksikkoa.

Iivo Niskanen kommentoi Kiinan ihmisoikeustilannetta
Iivo Niskanen kommentoi Kiinan ihmisoikeustilannetta

ZHANGJIAKOU. Aurinko helli kauniina talvipäivänä, kun hiihtäjät ottivat lauantaina tuntumaa Pekingin olympialaisten latuihin Zhangjiakousssa.

Suomen kärkihiihtäjät Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen olivat päässeet myös 1700 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevalle baanalle.

Pakkasta oli aamulla kymmenisen astetta. Se hieman lauhtui päiväsaikaan, mutta tuulet tekivät pakkasesta yhä purevan.

Molemmat Niskaset ovat saaneet hyvän ensivaikutelman kilpaladuista 180 kilometrin päässä Pekingistä. Vielä ennen kauden alkua puhuttiin Zhangiakoun latujen hiekkavaarasta tuulen ja läheisen Gobin autiomaan takia, mutta uhka ei ole näkynyt ainakaan ensimmäisinä päivinä.

– Ei ole hiekka vielä pölissyt. Puita on saatu sitten varmaan tuotua ladun ympärille kamerakuvien jälkeen. Ihan kivalta vaikuttaa, Iivo Niskanen makusteli Yle Urheilulle.

Zhangjiakoussa oli lauantaina mainio talvisää. Kuva: Mikko Saarinen

Suomalaiset ovat päässeet tekemään nyt vasta ensimmäisiä testejä ladulla, kun epäonnisten käänteiden takia testaajat pääsivät pari päivää suunniteltua myöhemmin paikalle eli samaan aikaan kuin Niskaset.

Pekingin olympiahiihdot alkavat ensi viikonloppuna yhdistelmäkilpailuilla. Myös skiathlonina tunnettu kilpailumuoto on ensiksi vuorossa lauantaina naisilla ja sunnuntaina miehillä.

Iivo Niskanen kertoi ennen kauden alkua, että skiathlon voisi olla hänelle tulevaisuudessa menestysmatka. Niskanen kertoi lauantaina Yle Urheilulle, että aikoo näillä näkymin kilpailla viikon päästä sunnuntaina skiathlonissa.

– Lumi pysyy suhteellisen kuivana läpi päivän, vaikka tässä auringonpaisteessa on kohtuullisen lämmin, Iivo Niskanen sanoi ensivaikutelmistaan olympialaduilla.

Lähtökohtaisesti latujen pitäisi kuitenkin sopia molemmille Niskasten sisaruksille. Kummallakin on kisoissa edessään bravuurimatka eli perinteisen hiihtotavan normaalimatka väliaikakilpailuna.

– Ladut ovat mieleiset ja ihan toivomusten mukaiset. Baanat ovat rankat. Korkeus on vielä lisänä, Kerttu Niskanen iloitsi.

Kerttu Niskanen on tykännyt olympialaduista Kiinassa. Kuva: Mikko Saarinen / Yle

Norjan koronatilanne mietityttää

Auringonpaisteen keskellä on ollut ennen olympialaisten alkua myös mustia pilviä.

Maastohiihdon mahtimaassa Norjassa jännitetään parhaillaan, kuinka moni maan hiihtäjistä saa koronatartunnan ennen viikon päästä alkavia olympiahiihtoja. Sen kohtalon on Norjan joukkueessa kokenut kolme urheilijaa ja yksi valmentaja. Urheilijoista nimekkäimmät ovat mitaliehdokkaat Simen Hegstad Krüger ja Heidi Weng.

Kerttu Niskaselta herui sympatiaa norjalaiskollegoille.

– Vaikka olemme kilpailuissa vihollisia, ei tuollaista toivo kenellekään. Olemme yrittäneet tehdä asiat mahdollisimman hyvin ja vähän jopa pidetty käsiäkin ristissä. Elämme jännittäviä päiviä, Niskanen sanoi.

– Kun kyse on olympialaisista, haluaisi, että kaikki parhaat ovat viivalla.

Norjan joukkueen koronatartunnat ilmenivät olympialaisiin valmistavalla korkean paikan leirillä Italian Seiser Almissa. Samalla paikkakunnalla ja samassa hotellissa norjalaisten kanssa majoittui myös suomalaishiihtäjiä, kuten molemmat Niskaset.

Molemmat Niskaset toivovat luonnollisesti välttyvänsä koronalta.

– Joudutaan itsekin jännittämään tulevien päivien testejä. Toivottavasti päivä päivältä on todennäköisempää, että kukaan meistä ei sitä saanut. Olemme tehneet kaikkemme välttääksemme tartunnan. Niin tekivät varmasti norjalaisetkin, Iivo Niskanen totesi.

– Ei ole varmasti missään nimessä ideaalitilanne, kun porukkaa alkaa jäämään pois kisoista. Varsinkin oireettomina. Tässä on silti vielä aikaa. Katsotaan, miten tilanne etenee. Norjassakaan ei varmasti ole vielä selvää, millä aikataululla pääsee kisoihin.

Iivo Niskanen toivoo pysyvänsä terveenä ennen olympialaisia, vaikka Norjan tilanne onkin jännittävä. Kuva: Mikko Saarinen

Koronatartunnan jälkeen Kiinaan saapuminen on vaikeaa, sillä 96 tuntia ennen lähtöä pitäisi antaa kaksi negatiivista koronatestiä.

Kerttu Niskasen mukaan sisällä kisakuplassa eläminen tuntuu aika turvalliselta.

– Koronatestit ovat joka päivä kisakylässä. Niin sanottuja valkopukuisia miehiä on kaikkialla. He ovat suojanneet itsensä hyvin, eikä heiltä varmaan tule tauteja saamaan, Kerttu Niskanen viittaa suojavarusteisiin pukeutuneisiin paikallisiin kisakuplassa.

– Jokapäiväisten testien ansiosta koronaketjut saadaan kiinni. Toki alkuaika on mielenkiintoinen. Vaikka lähtötestit on tehty, tauti voi itää. Toivottavasti säilytään negatiivisena.

Niskaset keskittyvät hiihtämään

Ennen Pekingin olympialaisia on puhuttanut paljon myös Kiinan ihmisoikeustilanne. Etenkin kiinalaisten toimet uiguureja sekä hongkongilaisia kohtaan ovat olleet esillä.

Peking valittiin vuoden 2022 talviolympialaisten isännäksi vuoden 2015 heinäkuun lopussa. Tuolloin Peking voitti viimeisessä äänestyksessä Kazakstanin Almatyn neljällä äänellä, 44–40. Jo tuolloin ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija kuvaili olympiaisäntävalinnan loppusuoraa "ihmisoikeusrikkomusten jättiläisten kamppailuksi".

Yle Urheilu kysyi kummaltakin Niskaselta, ovatko he perehtyneet Kiinan ihmisoikeustilanteeseen ja miettineet asiaa.

Kerttu Niskanen kertoi keskittyvänsä tällä hetkellä olympiakuplaan ja siellä elämiseen.

– Minun vaikutusvaltani on hyvin minimaalinen niihin asioihin. Olen keskittynyt enempi hiihtämiseen, Iivo Niskanen puolestaan totesi.

Lue lisää: