Hyppää sisältöön

Ilkka Herola jätti Jarl Magnus Riiberin taakseen – asiantuntija kertoo, miksi kaksikko ei onnistunut ladulla: "Paukut eivät riittäneet"

Ilkka Herola oli Itävallan Seefeldin maailmancupin kilpailussa lauantaina kahdeksas. Herola ja jo mäkiosuudella vaikeuksissa ollut Jarl Magnus Riiber olivat hiihtoladulla totuttua vaisumpia.

Ilkka Herola nousi kahdeksanneksi Seefeldin toisessa kilpailussa
Ilkka Herola nousi kahdeksanneksi Seefeldin toisessa kilpailussa

Ilkka Herola sijoittui kahdeksanneksi yhdistetyn maailmancupin toiseksi viimeisessä kilpailussa ennen Pekingin olympialaisia. Suomalaisen ero kilpailun voittaneeseen Saksan Vinzenz Geigeriin oli lopulta minuutin ja kuusi sekuntia.

Kilpailussa toiseksi sijoittui Itävallan Johannes Lamparter ja kolmanneksi Norjan Jörgen Graabak.

Herola hyppäsi 99,5 metriä ja lähti ladulle sijalta 15, 1.22 kärkeä perässä. Suomalainen otti kilpailun alussa 2,5 kilometrin matkalla peräti 32 sekuntia kärkeä kiinni. Tämän jälkeen Geiger nappasi kärkipaikan, ja suomalainen jäi kärjen vauhdista.

Herola kukisti Norjan Jarl Magnus Riiberin, joka sijoittui kymmenneksi. Norjalainen oli voittanut tätä ennen kaikki kahdeksan kilpailemaansa maailmancupin kisaa.

Riiberillä oli vaikeuksia mäessä ja hän lähti ladulle 12 sekuntia ennen Herolaa. Videon Riiberin hypystä voit katsoa alta.

Norjalainen aloitti kovaa ja oli puolimatkassa parhaimmillaan vain viiden sekunnin päässä kärjestä. Lopussa Riiber hyytyi, ja eroa kärkeen kertyi kaikkiaan minuutti ja 18 sekuntia.

Hiihtoajoissa Graabak oli lauantaina nopein ennen Geigeria. Herola oli hiihtoajoissa 9:s, ja Riiber 15:s.

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikusen mukaan Herolan ja Riiberin kilpailu meni pilalle, kun mäkiosuus vietiin läpi vaikeissa tuulioloissa. Loppupäässä hypänneet eivät ennättäneet palautua ja valmistautua hiihto-osuudelle.

– Mäkiosuutta venytettiin tarpeettomasti. Hyvissä ajoin nähtiin, että tuuliolot ovat todella vaikeat. Valmistautumisaika jäi todella minimaaliseksi. Tämä näkyi Herolan suorituksessa. Hiihdosta en olisi kuitenkaan huolissani. Perjantain kilpailu näytti, että kaikki on kunnossa, Nikunen kuvailee.

Niin suomalainen kuin norjalainen joutuivat aloittamaan hiihto-osuuden kovaa, mikä näkyi hyytymisenä kesken kaiken. Herola pystyi parantamaan lopussa, mutta Riiberin suoritus oli vaisumpi. Lajin supertähti joutui harvinaiseen tilanteeseen eli takaa-ajajaksi.

– Hän ei vakuuttanut ladulla. Riiber joutui ensimmäistä kertaa avaamaan todella kovaa, eivätkä paukut enää lopussa riittäneet, Nikunen sanoo.

Muista suomalaisista maaliin asti hiihti Jesse Pääkkönen, joka oli 44:s (+4.30 kärjestä). Perttu Reponen ja Otto Niittykoski keskeyttivät kilpailun.

Lue myös: