Hyppää sisältöön

Suomen mitalitoivo Santeri Kiiveri ei ole enää "rookie" – tuleeko neljän vuoden takaiseen karvaaseen sijaan parannus?

Para-alppihiihtäjä Santeri Kiiveri on Suomen suurimpia menestystoivoja Pekingin paralympialaisissa maaliskuussa. Kiiverin tavoite on petrata neljän vuoden takaista Pyeongchangin kisojen sijoitusta.

Santeri Kiiveri lähtee Pekingiin mitali mielessä. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Para-alppihiihtäjä Santeri Kiiveri sai neljä vuotta sitten kokea, miltä tuntuu jäädä ensimmäisenä ulos mitaleilta paralympialaisissa.

Pysty-luokassa laskeva Kiiveri nousi toisella laskullaan kuudennelta sijalta neljänneksi pujottelussa Pyeongchangissa. 17-vuotias suomalainen oli kisan jälkeen itsevarmana.

– Pekingissä sitten mitali kaikissa lajeissa, joihin osallistun.

Neljä vuotta on kulunut ja Pekingin paralympialaiset ovat alkamassa.

21-vuotias Kiiveri ei tingi edelläänkään tavoitteistaan, vaikka 17-vuotiaan Santerin tavoite oli vieläkin mahtipontisempi. Mitali haisee silti Kiiverin nenässä.

– Neljäs sija jäi ärsyttämään, mutta se antoi nälkää myös tulevaan. Sitä ylemmät sijat eivät ole ilmainen juttu Pekingissä, mutta tavoite on parantaa neljättä sijaa, Kiiveri sanoi Yle Urheilulle tammikuun alussa.

Santeri Kiiveri kisaa Kiinassa muun muassa pujottelussa ja suurpujottelussa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kiiveri on Pekingin paralympialaisissa Suomen yksi suurimmista mitalitoivoista, ja viime vuosina menetystä onkin tullut. Kiiveristä tuli kaksi vuotta sitten ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut para-alppihiihdon maailmancupin.

Ura on mennyt neljässä vuodessa ammattimaisempaan suuntaan.

– Tämä on tähän mennessä urani tärkein vuosi. Silloin 2018 Pyeongchangissa olin vielä rookie. Nyt olen enemmän tosissani.

Kuntohuippu Pekingiin

Kiiverin kausi ei ole toistaiseksi tarjonnut juhlintaa palkintokorokkeella.

Lappeenrantalainen ei päässyt vuoden alussa Lillehammerin maailmanmestaruuskisoissa kolmen joukkoon. Paras sijoitus MM-näyttämöllä oli seitsemäs pujottelussa.

Kuntokäyrä on kuitenkin nousujohteinen ja lupaava: Kiiveri laski kolmanneksi maailmancupin suurpujottelussa Ruotsin Åressä tammikuun lopussa. Se oli suomalaisen viimeinen maailmancupin kisa ennen Pekingiä.

Kiiveri sanoo, että alkukaudella hänellä oli ongelmia välineiden kanssa. Kesän harjoittelut sujuivat kuitenkin mallikkaasti.

– Yleensä laskeminen alkaa kulkemaan keväällä. Minun pitäisi olla kunnossa viimeistään Pekingissä, Kiiveri sanoo.

Etelä-Koreassa 2018 Kiiveristä tuli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt suomalainen olympiaurheilija. Kuva: EPA / All Over Press

Haastatteluhetkellä Kiiveri ei ollut päässyt tutustumaan paralympiarinteisiin muuten kuin videoiden välityksellä.

– Ihan hyvältä näyttää. Pitäisi sopia minulle hyvin. Innolla odotan, että pääsen näkemään rinteet. En tiedä super-G- ja syöksyrinteistä muuta kuin sen, että rinne tulee alaspäin, Kiiveri heittää.

Lue myös:

.
.