Hyppää sisältöön

Futsalmaajoukkueen kapteeni Panu Autio lopettaa maajoukkueuransa – katso tunteikas video: "Nämä olivat minulle viimeiset valssit"

Suomen futsalmaajoukkueen kapteeni Panu Autio edusti Suomea lähes 150 maaottelussa.

Panu Autio kertoo maajoukkueuransa päättymisestä
Panu Autio kertoo maajoukkueuransa päättymisestä

Suomen miesten futsalmaajoukkueen kapteeni Panu Autio lopettaa maajoukkueuransa. Autio, 36, vahvisti asian Yle Urheilun haastattelussa EM-puolivälierän jälkeen.

Suomi taipui EM-puolivälierässä hallitsevalle maailmanmestari Portugalille 2–3.

– Kilpailulliset pelit ovat tässä näin. Nyt on nuorempien aika viedä Suomen futsalia eteenpäin. Tässä on huikeat pohjat tehty. Mikään ei ole tapahtunut sattumalta, olemme rakentaneet tätä projektia Mico Marticin kanssa viimeiset yhdeksän vuotta ja sitä ennen jo, Autio sanoi.

– Meillä on hyvä futsalbuumi päällä ja siitä pitää nyt ottaa kaikki irti. Totta kai uskomattoman haikeaa, eikä tämä tule helppoa olemaan. On nämä niin hienoja juttuja, kun pääsee Suomen paidassa edustamaan ja tekemään sitä, mitä rakastaa. Nyt on aika perheelle ja muille jutuille.

Ottelun jälkeen portugalilainen maajoukkueuransa MM-kultaan viime syksynä lopettanut futsallegenda Ricardinho kävi halaamassa Autiota.

– Hän antoi meidän joukkueelle ja työlle ison arvostuksen ja kehui, miten olemme kehittyneet. Kysyin, miten eläkepäivät ovat sujuneet, ja kyllä nämä olivat minullekin viimeiset valssit. Voimme sitten hänen kanssaan katsoa, miten voimme auttaa nuorempia pelaajia jatkossa.

"Unelmien täyttymys"

Suomi venyi heti ensimmäisessä arvoturnauksessaan kahdeksan parhaan joukkoon. Alkulohkossa taakse jäivät niin kaksinkertainen EM-kultamitalisti Italia kuin moninkertainen arvokisakävijä Slovenia.

EM-matkaa Autio kuvailee unelmiensa täyttymykseksi.

– Tämä oli unelmien täyttymys itselle. 16 vuotta painanut hommia maajoukkueessa ja unelmoinut, että pelaisimme joku päivä lopputurnauksessa kirkkaissa valoissa. Nyt pääsimme tänne ja onnistuimme upealla tavalla tekemään tulosta, pääsemään jatkoon sekä laittamaan Portugalin ahtaalle.

Autio on Suomen futsalmaajoukkueessa eniten maaotteluita pelannut ja eniten maaottelumaaleja tehnyt pelaaja. Hän ehti edustaa futsalmaajoukkuetta 149 ottelussa ja iskeä 101 maajoukkuemaalia.

Autio pohti maajoukkueuransa päättymistä joulukuussa 2020 Serbialle hävityn MM-jatkokarsinnan jälkeen. Maajoukkueen kapteeni oli sivussa EM-karsintojen ensimmäisistä peleistä, mutta pelasi kahdessa viimeisessä ottelussa Montenegroa ja Belgiaa vastaan.

Autiolla on ollut merkittävä rooli suomalaisessa futsalissa. Hän on kirjoittanut lajista kirjan, kouluttanut lajivalmentajia, toiminut itse valmentajana ja pelannut ensimmäisenä suomalaisena futsalammattilaisena ulkomailla. Autio siirtyi espanjalaisen ElPozo Murcian organisaatioon vuonna 2010 ja on myöhemmin auttanut ulkomaille myös maajoukkuekavereitaan.

Seuratasolla Autio edustaa espoolaista GFT:tä.

Katso Matias Aution minidokumentti Panu Autiosta.

Lue myös:

.
.