Hyppää sisältöön

Naisleijonien kokenut tähti harmitteli Noora Rädyn poisjääntiä – Anni Keisala tyrmää maalivahtikohun vaikutukset: "Ei vaikuta meihin mitenkään"

Naisleijonien ykkösmaalivahti Anni Keisala iloitsee, että kaikki on kohdillaan ennen olympiaturnauksen alkua. Yhdysvallat-ottelu alkaa torstaina klo 15.10. Ottelua voit kuunnella Yle Puheen taajuudelta.

Anni Keisala on Suomen luottovahti Pekingin olympialaisissa Kuva: Lehtikuva/Jääkiekkoliitto/Pasi Mennander

Naisleijonat kohtaa tänään olympialaisten avauspelissä Yhdysvallat. Yle Puheen lähetys ottelusta alkaa kello 15.10.

Naisleijonien ykkösmaalivahti Anni Keisala, 24, torjuu Yhdysvaltoja vastaan. Ilveksen maalivahdin harteille on sysätty ennakkoon iso ja haastava kuorma, jota taannoinen Noora Räty-kohu ei ainakaan helpottanut.

Viime syksyn MM-turnauksessa Keisala löi itsensä läpi huikealla tavalla kansainvälisellä tasolla ja hänet arvostettiin Calgaryn kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Keisala, joka on ohittanut Naisleijonien monivuotisen ja menestyneen luottovahdin Rädyn valmennusjohdon papereissa, ei suostu ottamaan ylimääräisiä paineita harteilleen.

Spekulointi maalivahtivalinnoilla ei ole Keisalan mukaan sekoittanut pakkaa.

– Ei se vaikuta meihin mitenkään. Meillä on helvetin hyvä maalivahtikolmikko täällä ja hoidamme turnauksen kunnialla loppuun, vakuuttaa Keisala.

Naisleijonien maalivahtiluotsi Vesa Virta sanoo päässeensä helpolla olympialaisiin valmistautumisessa. Hän ei ala edes spekuloimaan Rädyn mahdollisella pelaamisella.

– Minä keskityn vain täällä oleviin kolmeen maalivahtiin. Joukkueen GM:ltä voit kysyä noista asioita, jos haluat. Veskareiden kanssa minun ei ole koskaan tarvinnut ihmetellä mitään – on Suomella ollut sitten matkassa kolme tai kaksi maalivahtia, sanoo Virta painokkaalla äänensävyllä.

Kisoista ulos jätetyllä Rädyllä ja neljänsiin olympialaisiin osallistuvalla Michelle Karvisella on takana yli kymmenen vuoden yhteinen maajoukkuehistoria sekä ystävyys.

– Asiasta on keskusteltu joukkueen sisällä ja minä olen jutellut lisäksi siitä esimerkiksi Pasin (päävalmentaja Mustosen) kanssa. Hän tietää mielipiteeni asiaan. Noora oli kuitenkin niin pitkään iso osa tätä joukkuetta, toteaa Karvinen taannoisesta "myrskystä".

Michelle Karvinen ja tuttu maalituuletus - tätä halutaan nähdän nytkin. Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Suomen joukkueen maalivahtiporu ei ole vaikuttanut puolustaja Minnamari "Minttu" Tuomiseen, jolla alkaa Karvisen ja kapteeni Jenni Hiirikosken tapaan 4. talviolympialaiset.

– Itse olen koko ajan koittanut keskittyä omaan tekemiseen ja niihin pelaajiin, jotka ovat täällä. Pelaamme kaikki tälle logolle, joka on rinnassa. Se edellä nyt mennään. Minun mielestäni olemme saaneet keskittymisen hyvin tuonne jäälle. Kisojen jälkeen voidaan sitten miettiä muita juttuja, niputtaa Tuominen.

Keisala luottaa vahvuuksiinsa: "Näytöt puhukoon puolestaan"

Maalivahti Keisala iloitsee, että kaikki on kohdillaan ennen olympiaturnauksen alkua.

– Itse torjun niillä vahvuuksilla, mitä on. Näytöt sitten puhukoon puolestaan. Isoa kokoa pitää osata käyttää hyväksi lähipelaamisessa. Malttia ja rauhallista tekemistä, sillä pääsee pitkälle – ihan niin kuin tähän asti, Keisala summaa.

– Hyvä fiilis on porukassa ja valmistava jäätreenikin meni äsken kivasti. Olympialaisissa pelataan samaa lajia. Totta kai täällä on erikoisjärjestelyitä, mutta ei anneta sen häiritä. Samalla lailla tässä on valmistauduttu kuin muihinkin turnauksiin.

Vesa Virta painottaa, että kun maalivahti osaa hommansa ja hänellä on muutenkin kiva olla, niin kaikki tekeminen on luontevan helppoa.

Maalivahtiluotsi Vesa Virta sekä maalivahdit Meeri Räisänen, Eveliina Mäkinen ja Anni Keisala Kuva: Jääkiekkoliitto / Tuula Puputti

– Annin fokus on ollut olennaisessa koko ajan ja kaikki asiat on tehty rutiininomaisesti. Ihan turha alkaa kasata mitään (paineita). Hienosti on maalivahtikolmikko (Keisala, Meeri Räisänen ja Eveliina Mäkinen) hitsaantunut yhteen ja he tekevät yhdessä koko ajan töitä, tukevat toisiaan ja jakavat sitä painetta myös keskenään.

Keisala ohjaa maalilta käsin omien kenttäpelaajien tekemistä puolustettaessa ja myöntää huutavansa kohtuullisen paljon pelaajille.

– En sitten tiedä, kuinka paljon he kuulevat loppujen lopuksi, mutta yritän ainakin ohjata pelaamista kovasti. Yhdysvallat-ottelu on yksi ottelu muiden joukossa, mennään jäälle nauttimaan, Keisala kuittaa lyhyesti avausmatsin.

Maalivahtiluotsi: Anni pelaa varmasti "pommipelin"

Maalivahteja kaitseva Vesa Virta muistuttaa, että pelitempo kasvaa pari napsua normaalista, kun vastaan asettuu Yhdysvallat.

– He ovat leireilleet elokuusta, viime MM-kisoista asti yhdessä. Vastassa on hyvin tiivis nippu, joka on saanut alle kovia harjoituspelejä Yhdysvalloissa.

Valmentaja uskoo, että Keisalalle on etua, että hänellä on alla hyvät MM-kisat viime syksyltä ja pelasi niissä jo Yhdysvaltoja vastaan.

– Hän tietää pystyvänsä pelaamaan huipputasolla ja myös tiedostaa, mitä sieltä on tulossa. Tämä helpottaa varmasti olotilaa.

Anni Keisala oli tyytyväinen USA-peliä edeltäviin harjoituksiin. Kuva: Felicia Räihä / Yle

– Anni pelaa torstaina varmasti "pommipelin", seison aina veskareiden takana, valmentaja Virta virnistää luottavaisen leveästi maskin takaa.

Naisleijonilla on edessä pitkä ja kuluttava torstai, sillä joukkueen ensimmäinen olympiamatsi alkaa paikallista aikaa vasta iltayhdeksältä.

Maalivahtivalmentaja Virta muistuttaa, ettei Keisalaa eikä muitakaan suomalaisvahteja tarvitse muistuttaa siitä, että he esimerkiksi räpläisivät liikaa kännykkää pelipäivänä.

– He ovat fiksua porukkaa ja osaavat hoitaa sen homman. Siihen ei tarvitse puuttua. Varmasti pelaajia myös jännittää. Tärkeää on, että pysymme kiinni päivän rutiineissa ja että saamme keskittymisen peliin.

Keisala kehuu ympärillä olevia olosuhteita.

– Lämpöä piisaa hotellihuoneessa, moottoroidut sängyt ovat hyvät ja kun ruokaa on tarjolla koko ajan, niin mikäs sen parempaa.

Kivikova Yhdysvallat, tärkeimmät pelit myöhemmin

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue aloittaa olympiaturnauksen kovimmalla mahdollisella tavalla, kun se saa vastaansa Yhdysvallat, joka on ollut vuodesta 1990 lähtien kaksikymmentä kertaa peräkkäin aina MM-finaalissa.

Viimeisestä kymmenestä maailmanmestaruudesta peräti kahdeksan on jäänyt tähtilippumaan palkintokaappiin. Olympialaisissa Yhdysvallat on hallitseva naisten kiekkomestari, kun se vei kultaa Pyeongchangissa vuonna 2018. Suomen kiekkonaisilla on kolme olympiapronssia, vuosilta 2018, 2010 Vancouverista ja 1998 Naganosta.

Naisleijonien joukkuekuvassa puolustaja Ella Viitasuo rajaa kuvaa. Kuva: Jääkiekkoliitto - Tuula Puputti

Alkusarjan "paineettomissa" otteluissa Suomi haastaa suurmaita ja hakee yhteisiä onnistumisia. Suomi pelaa A-lohkossa, jonka kaikki viisi naiskiekon kärkimaata pääsevät jatkopeleihin.

Naisleijonien varakapteeni Karvinen sanoo, että Suomen joukkueen ylivoiman hiominen on ollut yksi asia, mitä viimeistelyssä on hiottu. Naisleijonien suuret linjat ovat kaikkien hallussa.

– Kaikkein stressaavinta ovat olleet koronatestit ja hässäkkä niiden ympärillä. Kaikilla on tiedossa, ettei päästä liikkuumaan oikein mihinkään. Mutta nyt kun päästään vihdoin pelaamaan, niin ei ole enää mitään hätää.

– Turnaus on pitkä. Totta kai keskitymme Yhdysvallat-pelin kannalta tärkeisiin asioihin ja teemme parhaamme. Minusta isoin haaste on siinä, että pystymme parantamaan peliä turnauksen edetessä. Olisi mukava voittaa torstaina, siitä aina kuitenkin lähdetään liikkeelle, Karvinen korostaa.

Minnamari Tuominen laukoo kiekkoa. Kuva: Andr? Ringuette/HHOF-IIHF Images

Tuominen povaa tasaista ottelua.

– Kova joukkue on vastassa, mutta niin olemme mekin kovia. Tiukka ottelu varmasti tulossa. Tuttu vastustaja, mutta keskitymme nyt enemmän omaan tekemiseen, näin alkusarjassa varsinkin. "Meidän peliä" on tarkoitus saada esille ja ottelun lopuksi nostetaan päät kohti taulua ja katsotaan, mitä siellä lukee.

– Kunhan nyt saataisiin keskittyä peleihin ja pelattua turnaus loppuun, se olisi tässä toiveena, Tuominen huokaa.

Lue myös:

.
.