Hyppää sisältöön

Alppitähti Mikaela Shiffrinin olympialaiset ovat alkaneet katastrofaalisesti – "Tämä saa minut kyseenalaistamaan viimeiset 15 vuotta"

Mikaela Shiffrin saapui Pekingiin yhtenä alppihiihdon suurimmista tähdistä ja usean lajin kultasuosikkina. Kaksi ensimmäistä kisaa ovat päättyneet nopeaan keskeytykseen. Yhdysvaltalaistähti on kertonut aiemmin, kuinka isän äkillinen kuolema vei motivaation.

Alppihiihto: Mikaela Shiffrin laskee ulos ensimmäisellä kierroksella
Alppihiihto: Mikaela Shiffrin laskee ulos ensimmäisellä kierroksella

Mikaela Shiffrinin olympialaista on tullut painajaismaiset. 26-vuotias yhdysvaltalainen alppihiihtotähti laski ulos keskiviikkona pujottelun ensimmäisellä kierroksella. Sama oli kohtalo pari päivää aiemmin suurpujottelussa.

2018 Pyeongchangin olympialaisissa Shiffrin otti olympiakultaa suurpujottelussa ja hopeaa alppiyhdistetyssä. Sotshissa 2014 hän voitti pujottelun olympiakultaa. MM-kultaa hän on voittanut kuusi ja MM-mitaleja yhteensä 11.

Tällä kaudella Shiffrin on voittanut maailmancupissa kaksi pujottelun ja kaksi suurpujottelun osakilpailua. Hän johtaa maailmancupin kokonaiskisaa.

Keskiviikkona Shiffrinin pujottelukisa päättyi heti alkuunsa.

– Hän lähti aivan hirvittävällä sykkeellä, tuli kaksi ensimmäistä porttia eri leikkauksella kuin muut. Hän tuli liian suoraan, pieni sisäsuksilipsahdus vielä siihen. Ihan toisinto suurpujottelusta, aivan täysin samanlainen ulosajo. Todella harvinaista, että noin kova laskija... mutta kertoo lajin luonteesta. Ei Shiffrinkään kone ole, ihmetteli Ylen lähetyksessä asiantuntija Kalle Palander.

Videon Shiffrinin ulosajosta keskiviikon pujottelussa näet jutun pääkuvan paikalta.

Shiffrinin suurpujottelukisa päättyi seitsemännellä portilla, ja nyt pujottelukisa viidennellä portilla.

– En muista, että Shiffrin olisi ikinä laskenut noin alkuvaiheessa ulos, vaikka on ollut paljon vaikeammissa ja kovemmissa paikoissa, Palander perkasi myöhemmin Urheilustudiossa.

Ulosajonsa jälkeen Shiffrin istui pitkään rinteen laidalla pää painuksissa.

Pujottelun olympiakultaa vei Slovakian Petra Vlhova.

Mikaela Shiffrinin laskut Pekingissä ovat päättyneet lyhyeen. Kuva: Getty Images

"Tämän kuuluukin tuntua pahalta"

Shiffrin kuvaili myöhemmin haastattelualueella, että olo on tällä hetkellä kamala, mutta kyse ei ole maailmanlopusta.

– Se on normaalia, kun näin käy. Tämän kuuluukin tuntua pahalta. Halusin laskea maaliin asti. Yritin kaikkeni, mutta laskin ulos ennen kuin ehdin edes ajatella. Melko karmeaa. Tällä hetkellä olo on alamaissa, mutta ei tämä ikuisuuksia jatku, hän purki pettymystään.

– Aloitin kovaa. Aioin laskea niin lujasti kuin pystyn. Yhdessä käännöksessä lipsahti vähän, enkä ollut antanut itselleni tilaa tehdä mitään sellaista virhettä. Olin suunnitellut meneväni aggressiivista, haastavaa linjaa, Shiffrin sanoi.

NBC:n haastattelussa Shiffrin oli tylympi itseään kohtaan.

– Tämä saa minut kyseenalaistamaan viimeiset 15 vuotta, kaiken, mitä luulin tietäväni omista taidoistani, pujottelusta ja kilpailumentaliteetista. Tässä on paljon käsittelemistä, Shiffrin suri NBC:lle ESPN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Uransa lopettanut supertähti Lindsey Vonn, joka voitti olympiakultaa Vancouverissa syöksylaskussa 2010, tsemppasi Shiffriniä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Surullinen Mikaelan puolesta, mutta tämä ei vie pois hänen menestyksekästä uraansa, ja mitä hän voi saavuttaa jatkossa. Pidä pää pystyssä, Vonn kirjoitti.

Aikoo osallistua viiteen lajiin

Shiffrin on voittanut urallaan 47 maailmancupin pujottelukisaa, enemmän kuin yksikään alppihiihtäjä yhdessä alppilajissa.

Shiffrin saapui Pekingiin yhtenä suurimmista suosikeista voittamaan useamman mitalin. CNN kuvailee (siirryt toiseen palveluun) Shiffriniä yhdeksi sukupolvensa dominoivimmista laskijoista.

Pekingissä hänen yhtenä tavoitteenaan oli tulla maansa ensimmäiseksi alppihiihtäjäksi, joka saavuttaa vähintään kolme mitalia yksissä olympialaisissa.

Seuraava mitalimahdollisuus on perjantaina supersuurpujottelussa, mutta vauhtilajeissa hän ei kuulu niin selvästi suurimpiin suosikkeihin, toisin kuin oli pujottelussa ja suurpujottelussa.

Supersuurpujotteluun Shiffrin ei ole aiemmin osallistunut olympialaisissa, mutta MM-kisoissa 2019 hän voitti lajin. Shiffrin on kertonut osallistuvansa Pekingissä kaikkiin viiteen yksilölajiin (pujottelu, suurpujottelu, supersuurpujottelu, syöksy ja alppiyhdistetty).

Mikaela Shiffrin tuuletti joulukuussa suurpujottelun voittoa Courchevelissä, Ranskassa. Kuva: Getty Images

Isän yllättävä kuolema vei motivaation

Shiffrinin viime ajat ovat olleet hankalia. Hänen isänsä Jeff Shiffrin kuoli onnettomuudessa kotonaan alkuvuodesta 2020, kertoo CNN. Isä oli lääkäri, joka auttoi Mikaelaa paljon harjoittelussa, ja myös äiti Eileen on toiminut tyttärensä valmentajana.

– Alppihiihto on koko perheen yhteinen juttu. Isäni rakasti laskemista, Shiffrin on sanonut.

Isänsä kuoleman jälkeen Shiffrin piti taukoa alppihiihdosta ja NBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) mietti jopa lopettamista. Hänen isänsä oli matkustanut mukana kisoissa myös valokuvaajana. Jeffin kuoleman jälkeen Mikaela Shiffrinistä tuntui, ettei hän enää välitä.

– On ollut pitkä prosessi saada motivaatio takaisin. Nykyisin on enemmän hyviä kuin huonoja päiviä, mutta edelleen on välillä vaikeaa, Shiffrin sanoi syksyllä.

Shiffrin seurustelee norjalaistähti Aleksander Aamodt Kilden kanssa. Tällä kaudella maailmancupissa kuusi kisaa voittanut Kilde kuului syöksylaskun suurimpiin suosikkeihin Pekingissä, mutta jäi viidenneksi.

Aleksander Aamodt Kilde ja Mikaela Shiffrin viime syksynä Gold Medal Gala -tapahtumassa New Yorkissa. Kuva: Getty Images

Ihmisoikeudet vai työnsä tekeminen?

Shiffrin on myös puhunut moraalisista ongelmista kisata Kiinassa maan ihmisoikeusloukkauksien takia.

– On todella hämmentävää, että niissä paikoissa, joissa olympialaisia on järjestetty, ei ole vain epäilyksiä, vaan selviä todisteita (ihmisoikeusrikkomuksista), Shiffrin totesi.

– Enkä todellakaan haluaisi joutua tilanteeseen, jossa joudun valitsemaan ihmisoikeuksien ja moraalin sekä mahdollisuuden tehdä työtäni välillä. Toisaalta olympialaiset voivat valaista joitakin asioita ja tuoda toivoa maailmaan vaikeina aikoina.

Lue lisää:

.
.