Hyppää sisältöön

Kerttu Niskanen joutui luopumaan tavaramerkistään pronssitaistelussa – nauroi veljensä kanssa käydylle mitalikilvoittelulle: "Nousujohteinen suoritus perheen kesken"

Kerttu Niskanen ei suostunut ottamaan Pekingin kisojen päätösmatkalta vastaan enää nelossijaa, vaan taisteli itsensä pronssille. Niskanen uskoi mitaliin, mutta myönsi, ettei ennen kisoja olisi uskonut yltävänsä niin koviin suorituksiin, mitä hän kisoista saavutti.

Kerttu Niskanen päätti Pekingin olympialaiset toiseen henkilökohtaiseen mitaliin. Kuva: Lehtikuva

ZHANGJIAKOU. Kerttu Niskanen osoitti Pekingin olympiakisojen viimeisellä matkalla, 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa, että hän ei anna koskaan periksi. Edes vuosi sitten hänen maailmansa romahduttanut jalan murtuma ei saanut häntä luovuttamaan, vaan hän halusi taistella unelmastaan saavuttaa henkilökohtainen olympiamitali. Sellaisen Niskanen voitti jo päämatkallaan, mutta kisan päätösmatkalla tarjolla oli toinen mitali.

Sunnuntaina Niskanen kiisikin tuulispäänä Zhangjiakoun hiihtostadionin viimeiseen laskuun ja söi metri metriltä Ebba Anderssonin etumatkaa kiinni. Viimeisellä vajaalla puolellatoista kilometrillä Niskanen otti Anderssonia kiinni peräti 14 sekuntia. Kolme nelossijaa näistä kisoista oli suomalaishiihtäjälle tarpeeksi. Hän halusi nyt mitalin.

– Viimeisellä kierroksella näytti, että siitä neljännestä sijasta taistelen tänään. Suomen huolto huusi minulle, että yritä vielä, älä ota sitä neljättä sijaa. Kerrankin oli onni minun puolella ja se kääntyi pronssiksi, onnellinen Niskanen kertasi tapahtunutta mitalistien kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

Ebba Andersson hyytyi lopulta peräti kahdeksanneksi eikä voinut kisan jälkeen ymmärtää, mitä tapahtui. Kyynelehtinyt ruotsalaishiihtäjä sanoi, ettei ole koskaan ollut yhtä pettynyt.

Tatjana Sorina nousi vielä stadionin takasuoralla Kerttu Niskasen kantaan, mutta loppusuoran vastatuuli musersi lopullisesti venäläishiihtäjän nousun ja Ruotsin Jonna Sundlingkin meni hänestä ohi. Niskasta Sundling ei kuitenkaan saanut kiinni.

Niskanen oli maalissa niin väsynyt, ettei jaksanut edes nostaa käsiään ylös tuulettaakseen. Kun Niskaselta kysyttiin kisan loppuhetkistä, hän myönsi, ettei oikein muista niistä mitään.

– Muistan sen, että ohitin Ebban. Oli pakko vielä ennen viimeistä mutkaa vilkaista taakse, onko meille tulossa vielä maalisuoran otatus, Niskanen kertasi ja kertoi, että oli joutunut viimeisen kilometrin helpoilla osuuksillakin hiihtämään.

– Ennen kuin maalisuoralle käännyttiin, niin tuntui jo, että olin antanut kaikkeni. Odotin vain sitä punaista viivaa. Että kun se on ylitetty, niin homma on selvä.

Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen haastattelussa olympiapronssin jälkeen.

Niskaselle oli positiivista olla maalissa noin väsynyt, sillä yleensä hän on poistunut kisan jälkeen maalialueelta suhteellisen rivakasti ja hyvissä voimissa.

– Harvoin olen maalissa tuolla tavalla joutunut makaamaan. Olen ollut yleensä enemmän voimissani, ja se on ollut vähän oma tavaramerkki. Mutta kun kunto on hyvä ja itsestään saa irti hyvin, niin näköjään joutuu itsekin tuonne lumen pintaan, hän naurahti.

Brennan yrmeänä avunpuutteesta, Niskanen kierteli

Päivän kilpailussa pidettiin kovaa vauhtia, vaikka Therese Johaugin voittoaika painui liki tuntiin ja 25 minuuttiin. Zhangjiakoun raskaat ladut, korkea ilmanala ja kova tuuli tekivät kisasta haasteellisen. Sen takia Niskanen olikin yllättynyt, miten niin moni hiihtäjä yritti heti alusta pysyä Johaugin vauhdissa.

Niskaselle Johaugin vauhti oli liian kovaa ja hän keskittyi hiihtämään kakkosryhmässä. Kovassa tuulessa ryhmästä irtautuminen oli hankalaa ja Niskanen hiihti taktisesti oikein välttäen vetovuoroja.

Yhdysvaltalainen Rosie Brennan otti Niskasen ryhmässä usein vetovastuun, vaikka yrittikin sitä tarjota muille. Hän valitti kisan jälkeen toimittajille, ettei kukaan auttanut häntä. Kun yhdysvaltalaistoimittaja kysyi asiaa Niskaselta, hän antoi varsin ympäripyöreitä vastauksia.

– Rosie oli todella vahva tänään. Hän teki paljon töitä ylämäissä, ja se oli hyvä minulle. Olimme parhaat hiihtäjät siinä ryhmässä, olin usein väsynyt ja Rosie joutui tekemään töitä. Luulen, että jokainen oli väsynyt. Tämän päivän kisa oli väsyneiden tyttöjen kilpailu, Niskanen pyöritteli, mutta sanoi seuraavaksi suomeksi suorempaan.

– Tuuli oli tosi kovaa. Tunsin oloni hyväksi vielä siinä kolmannella kierroksella ja loivaan nousuun minulla olisi ollut menohaluja, mutta vastatuulipätkillä peesissä tuli helpommalla kuin keulassa. Onneksi en yrittänyt sen enempää, että jäi voimia tuohon loppuun.

Kerttu Niskanen kirii kolmanneksi Pekingin olympialaisten päätösmatkalla.
Kerttu Niskanen voitti olympiapronssia Pekingin olympialaisten 30 kilometrillä. Katso maaliintulo.

Olympiahopeaa ja -pronssia sekä kolme neljättä sijaa. Kerttu Niskaselle Pekingin olympiakisat olivat superonnistuminen, eikä olympiakultakaan jäänyt kuin 0,4 sekunnin päähän. Niskanen myönsikin, että jos joku olisi hänelle ennen kisoja sanonut, että neljäs sija olisi hänen huonoin sijoituksensa ja hän hiihtää kaikki muut matkat kuin sprintin, ei hän olisi uskonut.

– Nämä ovat olleet loistavat kisat, mutta odotin itseltäni hyviä sijoituksia ja lähdin taistelemaan siitä ensimmäisestä henkilökohtaisesta mitalista. Kunto on ollut hyvä, viimeistelyleiri meni hyvin ja olen pysynyt terveenä. Tiesin, että muidenkin pitää olla kunnossa, jos meinaavat olla etupuolellani, Niskanen totesi.

Unohtumattomat kisat Niskasille

Jos olivat kisat hyvät Kerttu Niskaselle, niin sitä ne olivat koko Niskasen perheelle. Jo koti-Suomeen ehtinyt pikkuveli Iivo Niskanen saavutti Pekingin kisoista mitalien värisuoran sekä viestin kuudennen sijan. Sisarusten välinen kilvoittelu on vienyt molempia eteenpäin juniorista asti ja se tuo tulosta yhä. Kerttu Niskanen totesikin, että taisteli joka päivä mitalista.

– Onhan nämä olleet unohtumattomat kisat meidän perheelle. Minä avasin meidän perheen kisat neljännellä sijalla, Iivo otti pronssia, minä hopeaa ja Iivo kultaa, hän nauroi.

– Meillä oli hyvä nousujohteinen suoritus perheen kesken. Iivon kullan jälkeen meillä oli vähän hakusessa, että mistä lähdetään rakentamaan seuraavaa.

Iivo Niskanen kertoi kisojen viimeisen startin jälkeen laittavansa kotona ensimmäiseksi saunan päälle. Samaa on Kerttu Niskanenkin ajatellut, mutta sen jälkeen arki alkaa rullata jälleen omalla painollaan. Niskasten pääsponsori on järjestänyt sisarusten kotikuntaan Vieremälle kansanjuhlan tiistaiksi ja sen jälkeen odottavat perinteiset Salpausselän kisat.

Ennen kuin Kerttu Niskanen poistui mediatilaisuudesta, oli Suomen jääkiekkojoukkue mennyt juuri 2–1-johtoon Venäjän olympiakomitean joukkuetta vastaan. Niskanen sanoi uskovansa historialliseen olympiakultaan.

– Jospa ne (Leijonat) vielä tähän kisojen loppuun tuon hoitavat, niin saadaan suomalaiset olla ylpeitä. Ja vaikka ei voittaisikaan, niin hopeakin on hieno. Mutta uskotaan, että se kirkkain sieltä tulee, Niskanen ennusti – ja osui jälleen nappiin.

Lopputulokset:

1. Therese Johaug NOR 1.24.54,0
2. Jessie Diggins USA +1.43,3
3. Kerttu Niskanen FIN +2.33,3
4. Jonna Sundling SWE +2.35,4
5. Tatjana Sorina ROC +2.37,2
6. Rosie Brennan USA +2.38,7
7. Delphine Claudel FRA +2.40,0
8. Ebba Andersson SWE +2.41,5
9. Maria Istomina ROC +3.06,1
10. Krista Pärmäkoski FIN +3.41,0

20. Anne Kyllönen FIN +6.47,0
23. Johanna Matintalo FIN +7.07,7

Lue myös:

.
.