Hyppää sisältöön

Sankarileijona Hannes Björnisen äidiltä meni ääni kesken olympiafinaalin – mitalikahvit keskeytyivät, kun poika soitti Kiinasta: "Tosi kova ikävä"

Lahden Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä on ylpeä seuran kasvatista. Hän uskoo, että Hannes Björnisen seuraava pelipaikka on ulkomailla NHL:ssä tai KHL:ssä.

Arto ja Päivi Björnisen kotiin alkoi heti Leijonien voiton jälkeen tulvia kukkalähetyksiä. Kuva: Päivi Laine-Tuomi

Päivi Björninen vastaa puhelimeen ääni käheänä. Vanhemmat katsoivat eilen kotonaan Lahdessa televisiosta poikansa Hannes Björnisen, 26, ja leijonajoukkueen kultapeliä. Äiti Päivi ei pystynyt seuraamaan ottelua ollenkaan.

Hän käveli hermostuneena olohuoneessa samaan aikaan, kun Hanneksen isä Arto Björninen katsoi peliä alakerran takkahuoneessa.

– Kävelin ympyrää ja kävin välillä kurkkaamassa pelitilannetta. Muuten huutelin miehelle kysyen, "joko se loppuu, joko se loppuu", kertoo Päivi Björninen pelin "hirveistä hetkistä".

Ensimmäinen kova paikka vanhemmille oli, kun Hannes Björninen joutui ottelun alussa jäähylle. Toisen kerran äidin syke nousi pilviin ottelun loppumetreillä.

– Viimeinen minuutti oli ihan kamala.

Mutta pelin päättyessä riemulla ei ollut rajoja.

– Mies huusi aika kovaa. Ja minäkin, ehkä. Sitten pää oli ihan tyhjä. Mietin, että mitä ihmettä, mitä ihmettä? Nyt ne voittaa olympiakultaa!

Kultaottelun voittomaalin taituroi Suomen nelosketjun keskushyökkääjä Hannes Björninen. Kuva: Anthony Wallace / AFP

Naapuri tuli ovelle kukkakimpun kanssa, kun Hannes Björnisen vanhemmat olivat vielä aivan pöllämystyneitä. Päivi-äiti keitti mitalikahvit ja silloin poika soitti Kiinasta. Hän halusi kiittää vanhempiaan.

Ottelun jälkeen vanhempien kotiin alkoi tulvia kukkalähetyksiä.

Päivi Björninen kertoo, kun Hannes-poika soitti kotiin Leijonien olympiavoiton jälkeen.

Päivi Björninen on kauneudenhoitoalan lehtori. Hän sanoo suorat sanat poikansa jo kuuluisiksi tulleista viiksistä.

– Hiukset menettelee ja Hannes on myös aktiivinen ihonsa hoitaja. Myös kulmakarvat pitää olla järjestyksessä. Mutta viikset eivät ole minun suosikki.

Hannes Björninen on aina hoitanut hommansa tunnollisesti. Äiti kertoo, että joskus koko perhe on seurannut sisällä ikkunasta, kun Hannes on tehnyt treenit pihalla vesisateessa.

– Jo lapsesta asti Hannes on hyppinyt, loikkinut ja juoksennellut pihalla harjoitteluohjelman mukaisesti.

Historiallisen olympiakullan voittanut leijonajoukkue lentää maanantaina iltapäivällä Pekingistä kotiin Suomeen. Kuva: Getty Images

"Hanneksella on halu voittaa mikä tahansa höntsypeli"

Lahden Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä toteaa, että nuori pelaaja on erityislahjakkuus. Valtava halu kehittää itseään on hänen mielestään aina erottanut Hannes Björnisen muista pelaajista.

– Hän on valmis tekemään päivästä toiseen, viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen, vuodesta toiseen ne valinnat, mitä kehittyminen vaatii. Se ei ole ollut hänelle uhraus, vaan päinvastoin, se on automaattista.

Lahtelaiskiekkoilun kasvatti Hannes Björninen solmi juniorisopimuksen Pelicansin SM-liigajoukkueen kanssa huhtikuussa 2014. Liigan eliittiin Björninen nousi kaudella 2020–2021, jolloin hän voitti Pelicansin sisäisen piste- ja syöttöpörssin.

Tommi Niemelä sanoo, että Björnisellä on unelma ja valtava halu puskea sitä kohti.

– Siksi hän on siellä missä nyt on. Hanneksella ei ole ylärajaa siinä, mihin hän on menossa.

Pelaajana Björnisellä on kova kilpailuvietti. Niemelä korostaa, että kilpailullisuus on tärkeää, jos tavoitteena on tulla olympiavoittajaksi tai maailman parhaimmaksi omassa lajissa.

– Hanneksella on halu voittaa mikä tahansa höntsypeli. Hän laittaa kaiken peliin sen eteen, että voittaa.

Valmentaja on ylpeä seuran kasvatista. Hän iloitsee myös siitä, että Björninen oli se, joka lopulta löi venäläisten verkkoon ratkaisevan maalin.

– Hieno fiilis, että Hanu oli se pelaaja, joka ratkaisi pelin, vaikka antisankarina joutui pelin alussa jäähylle.

Olympiakullan ratkaissut maali syntyi kolmannessa erässä, kun Hannes Björninen iski Marko Anttilan syötöstä kiekon venäläisten verkkoon. Kuva: Getty Images

Hannes Björnisen ura on nousukiidossa. Tämän kauden hän on pelannut KHL-seura Jokereissa, mutta Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä uskoo, että pian edessä on lentomatka Atlantin toiselle puolelle NHL:ään.

– Olisi hienoa saada Hanu takaisin Pelicansiin, mutta toisaalta toivoisin, että hän ei tule. Björnisen seuraavan pelipaikan pitää ehdottomasti olla Atlantin toisella puolella. Tai ainakin KHL:ssä tai Keski-Euroopassa.

Poika tulee kotiin

Leijonat lentää kotiin Suomeen Pekingistä maanantaina iltapäivällä. Heti paluun jälkeen Suomen Jääkiekkoliitto järjestää Helsingissä mitalikahvitilaisuuden, jonne myös pelaajien vanhemmat ovat tervetulleet. Sen jälkeen vanhemmat kuljetetaan Olympiastadionille kultajuhliin.

Toki myös Björniset aikovat osallistua juhlallisuuksiin. Mitä äiti Päivi Björninen haluaa sanoa pojalleen Hannekselle ensimmäisenä tämän nähdessään?

– Onnea. Olen sinun puolesta tosi onnellinen. On ollut tosi kova ikävä, liikuttunut äiti kertoo.

.
.