Hyppää sisältöön

Jokerien kannattajilta raju vaatimus Ukrainan tilanteen takia – fanien johtohahmo avaa päätöksen taustat: "Emme kannusta Jokereita KHL:ssä"

Eteläpääty ry:n varapuheenjohtaja Roope Rädyn mukaan kannattajayhdistys ei ole paikalla Jokerien pudotuspeliotteluissa.

Jokerien fanit ovat hylkäämässä seuran. KHL:n pudotuspelit alkavat maaliskuussa. Kuva: Tomi Hänninen

Helsingin Jokerien kannattajayhdistys Eteläpääty ry kertoi tiistaina vaativansa seuran välitöntä vetäytymistä jääkiekkoliiga KHL:stä. Eteläpääty ry on yksi Jokerien kolmesta kannattajayhdistyksestä.

Eteläpäädyn mukaan "Jokerien pelien jatkuminen aiheuttaa koko seuralle mittaamatonta vahinkoa, jota ei välttämättä enää koskaan pystytä korjaamaan".

Eteläpääty ry:n varapuheenjohtaja Roope Rädyn mukaan kannattajayhdistys vaatii Jokerien vetäytymistä sarjasta Venäjän ja Ukrainan välisten tapahtumien takia.

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajalle, jossa sodan uhka on ilmeinen. Kannattajayhdistys on aiemmin ottanut vahvasti kantaa Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteeseen ja vastustanut Jokerien pelaamista Minskissä.

– Eiköhän tilanne ole aika selvä. Viittaamme tällä Venäjän ja Ukrainan välisiin tapahtumiin, Räty sanoo Yle Urheilulle.

– Onhan tämä todella raskasta, että tähän asti on menty. Kuten tiedotteessa sanoimme, näemme, että tällä pelien jatkumisella voi olla isoja ja pitkäaikaisia vaikutuksia Jokerien brändille. Jokerit on kuitenkin tämän maan ehkä isoin urheilubrändi. Mielestäni meidän fanien velvollisuus on suorastaan vaalia sitä, Räty sanoo Yle Urheilulle.

Eteläpääty toivoo tiedotteessa seuran junioritoimintaa pyörittävän Jokerit ry:n suojelevan seuraa vetämällä seuratunnuksen pois KHL:ssä pelaavalta edustusjoukkueelta.

– He siitä logon käytöstä loppupeleissä vastaavat, ja heillä on varmasti omat sopimuksensa oy:n kanssa. En tiedä, miten helppoa niistä on neuvotella, mutta se on heidän keskeinen asia, Räty sanoo.

Jokerit ry:n puheenjohtaja Kim Borgström ei pystynyt suorilta käsin vastaamaan, minkälaisia mahdollisia purkupykäliä yhdistyksellä on nimen ja logon käytöstä Jokerit Hockey Clubin kanssa.

Jokerit jätti SM-liigan keväällä 2014 ja siirtyi pelaamaan KHL:ään, joka on venäläisjohtoinen sarja. KHL:ää on kuvailtu Venäjän presidentin Vladimir Putinin luomukseksi.

Moni kannattaja on vuosien saatossa toivonut Jokerien paluuta jääkiekon SM-liigaan.

– En tiedä, onko liigallakaan niin väliä. Pääasia olisi se, että voisimme seistä seuran tai edustusjoukkueen takana. Että siellä olisi sellaiset arvot, mitä mekin voisimme kannattaa, Räty sanoi.

Jokerien on tarkoitus aloittaa pudotuspelit Moskovan Spartakia vastaan kotiotteluilla 1. ja 3. maaliskuuta. Rädyn mukaan Eteläpäädyn kannattajayhdistys ei ole otteluissa paikalla.

– Jokainen yksilönä päättää sen, mitä tekee ja käykö hallilla vai ei, vai onko protestoimassa vai ei. Faniyhdistyksen osalta me emme ole tässä toiminnassa nyt mukana. Emme ole pelejä katsomassa, emmekä kannusta Jokereita KHL:ssä.

Enää tästä eteenpäin?

– Minun on vaikeaa nähdä skenaariota, että tilanne muuttuisi tästä kovin paljon valoisammaksi, jotta voisimme tätä kantaamme muuttaa.

Juttua muokattu 23.2. klo 11.05: Lisätty tieto, että Eteläpääty ry on yksi Jokerien kolmesta kannattajayhdistyksestä. Poistettu maininta, että Eteläpääty ry on suurin Jokerien kannattajayhdistyksistä.

Lue myös:

.
.