Hyppää sisältöön

Kommentti: Patrik Laineen ällistyttävä pistetahti on vain yksi asia – suomalaiset jyräävät NHL:ssä uskomattomalla leveydellä

NHL:ssä on käynnissä kaikkien aikojen suomalaiskausi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Columbus Blue Jacketsin Patrik Laine on hurjassa maalivireessä. Kuva: NHLI via Getty Images

Patrik Laineen kunnonajoitus Pekingin olympialaisia ajatellen osui kohdalleen kuin Iivo Niskasella. Sanalla sanoen hirmuiseen vireeseen viime viikkoina äitynyt tamperelaishyökkääjä ei päässyt loistamaan Pekingissä, mutta takoo tulosta NHL-kaukaloissa kovemmalla tahdilla kuin koskaan aiemmin.

Kaksitoista osumaa yhdeksään otteluun on vintage-Lainetta. Circa 2018.

Viime kaudella 45 ottelussa 10 osumaa, nyt 31 pelissä 18. Voittomaaleja kolmella edelliskaudella yhteensä neljä, tällä kaudella jo kuusi. Jatkoaikaosumia NHL-uralla ennen tätä kautta kaksi, tällä kaudella kolme.

Eikä Laine ole edes vielä löytänyt tehojaan ylivoimapelissä. Maaleista ainoastaan kolme on syntynyt ylivoimalla. Tasaviisikoin pelaten Laine on tehnyt tällä kaudella pelaamaansa tuntia kohden kolmanneksi eniten maaleja koko NHL:ssä (1,92), pisteissäkin (3,33) tämä löytyy sijalta 13.

Laine on voittomaalitilaston neljäntenä ja tehnyt eniten jatkoaikamaaleja.

Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen ovat nostaneet Carolinan NHL:ssä jopa mestarikandidaatiksi. Kuva: Icon Sportswire via Getty Images

Suomalaisittain tarjolla on silti paljon muutakin. Suomalaisen jääkiekon nousukauden viimeisin tähtihetki nähtiin viime sunnuntaina Pekingissä, missä Leijonat marssivat hämmentävällä tavalla vastaansanomattoman ylivoimaiseen olympiakultaan. Samaan aikaan Pohjois-Amerikassa suomalaiset ovat pistämässä pystyyn kaikkien aikoen härmäläiskautta.

Kenttäpelaajien osalta taalakaukaloissa ollaan taas nähty enemmän suomalaisia kuin koskaan aiemmin, 58 kappaletta. Viime vuoden lukema oli 57. Kymmenen vuotta takaperin NHL:ssä pelasi 22 suomalaista kenttäpelaajaa. Lukema on siis yhden vuosikymmenen aikana lähes kolminkertaistunut.

Maalivahdeista menneellä kaudella vähintään yhden ottelun pelasi yksitoista kassaria tämän kauden lukeman yltäessä kymmeneen.

Tärkein suomalaishuomio NHL:ssä juuri nyt liittyy silti siihen, missä ja millaisissa rooleissa parhaat suomalaispelaajat pelaavat.

Mestarikandidaatteja

Useiden mestarikandidaattien avainpelaajat ovat nimenomaan suomalaisia. Colorado, Florida ja Carolina etunenässä ovat varteenotettavia Stanley Cup -voittajia, jotka elävät ja hengittävät suomalaisistaan. Coloradon Mikko Rantanen on maailman vaarallisimman hyökkäysketjun käynnistävä voima, joka operoi parhaillaan yli 100 tehopisteen vauhdissa.

Floridassa Aleksander Barkov on Panthersin kapteeni ja kasvot kaikilla tavoin.

Aleksander Barkov on Floridan kiistatta tärkein pelaaja. Kuva: NHLI / Getty Images

Entä mitä olisi Carolina ilman Sebastian Ahoa ja Teuvo Teräväistä? Ei lähelläkään mestarikandidaatin statusta. Aho ja Teräväinen muodostavat silmiä hivelevän yhteispelin kautta parivaljakon, jollaista kotimainen NHL-historia ei ole aiemmin tuntenut. Pelistä samalla tavalla ajattelevan kaksikon hienoimmat pelit ovat käsittämättömän upeita sommitelmia.

Näiden lisäksi Juuse Saros ja Mikael Granlund ovat kumpikin Nashvillelle täysin korvaamattomia yksilöitä. Aivan samalla tavalla kuin Miro Heiskanen ja Roope Hintz ovat Dallasille.

Rantasen, Barkovin, Ahon ja Laineen kautta Suomella on NHL:ssä tällä hetkellä neljä yli 90 tehopisteen vauhdissa olevaa pelaajaa. Heiskanen on 50 pisteen puolustaja.

Vastaavaa emme ole kotimaisessa NHL-kiekossa koskaan aiemmin nähneet.

Ja otetaanpa nopea vilkaisu pelaajien ikävuosiin:

Teräväinen 27, Barkov 26, Rantanen ja Hintz 25, Aho 24, Laine 23 ja Heiskanen 22.

Lisää tähtiä tulossa

Taustalta ponnistaa jo seuraava sukupolvi. Etenkin Anton Lundellin, 20, uskomaton tulokaskausi on viimeisin todiste siitä, ettei suomalaisen jääkiekon pelaajatuotanto ole hyytymässä. HIFK-kasvatin kypsyys heti ensimmäisellä kaudella on ollut täysin poikkeuksellisella tasolla, mikä on näkynyt suoraan peluutuksessa.

Lundell sai heti alussa reilusti vastuuta alivoimalla, eikä tilanne ole sittemmin muuttunut. On itse asiassa käsittämätöntä, että nuori Florida-lupaus on pelannut kaikista hyökkääjistä NHL:ssä kolmanneksi eniten alivoimaminuutteja tulokaskaudellaan. Silmän todiste antaa Lundellille silkkaa ylistystä paitsi luotettavuudesta myös tasaisuudesta, mutta eivät tilastotkaan huonolta näytä.

Lundellin tehotilastossa seisoo lukema +31. Lukema on koko NHL:n 7:nneksi paras – 30 edellisvuoden aikana vastaavaan lukemaan on yltänyt ainoastaan kahdeksan tulokaspelaajaa. Kiekonriistokyvyt ovat nekin kuin oppi-isä Barkovilta, sillä helsinkiläissentteri on koko NHL:n riistotilaston seitsemäs.

Jos tarkastellaan riistojen ja menetysten suhdelukua, se on Lundellilla +25, koko NHL:n neljänneksi paras.

NHL rakentuu puhtaasti tähtikultin ympärille ja siksi paikallinen yhteisö ylistää Lundellin täysin poikkeuksellisen kokonaisvaltaisen loiston sijaan yksittäisiä temppusuorituksia, mikä todennäköisesti näkyy myös keväällä vuoden tulokas -äänestyksessä. Se ei kuitenkaan himmennä yhtään järkyttävän kovan tulokaskauden arvoa.

Lundell ei toki ole ainoa takaa eturiviin pyrkivä. Maalivahdeista St. Louisin Ville Husso on pelannut sensaatiomaisen kovalla tasolla jo pitkään ja noussutkin monin paikoin jopa tilastojen keulille. HIFK-taustainen pitkän tien kulkija on ajanut nurkkaan kuuden miljoonan vuosipalkkaa nauttivan ykkösvahti Jordan Binningtonin.

Vuoden 2022 puolella Husson voittosaldo on hirmuinen 9-1-1. Torjuntaprosenteissa tämä on alkuvuoden osalta (vähintään 10 pelattua ottelua) toisena ja päästettyjen maalien keskiarvoissa ensimmäisenä. Viidellä viittä vastaan Husson vaarallisten maalipaikkojen torjuntaprosentti on (vähintään 300 minuuttia) koko sarjan paras.

Kesällä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi tulevalle Hussolle riittää jatkossa kysyntää.

Paljon on puhuttu siitä, mikä on suomalaisen maalivahtituotannon taso tänä päivänä, kun Pekka Rinne ja Tuukka Rask viimeisimpänä ikonin statuksen saavuttaneina ovat laittaneet patjat naulaan. NHL-tasolla tilanne vaikuttaa hyvältä, sillä Saroksen ja Husson ohella Minnesotan Kaapo Kähkönen sekä esimerkiksi Buffalon Ukko-Pekka Luukkonen ovat esiintyneet erinomaisesti.

Näiden lisäksi Suomella on vielä Joonas Korpisaloa, Justus Annusta ja Kevin Lankista tulossa.

Ville Husson vire St. Louisissa on ollut vakuuttavaa jo pitkään. Kuva: Jeff Curry-USA TODAY Sports/AOP

Suomalainen jääkiekko voi siis hyvin kaikilla rintamilla. NHL:ssä kärki on kovempi ja leveämpi kuin koskaan aiemmin ja Euroopassa Jukka Jalosen ja Leijonien valmennusprosessi on täysin omalla tasollaan verrattuna kilpailijoihin. NHL:ssä operoi lisäksi yksi suomalainen GM (Jarmo Kekäläinen) sekä yksi apuvalmentaja, Floridan Tuomo Ruutu.

Kunhan kotimainen jääkiekko pitää koneistonsa rasvattuna, myös toimistoihin ja penkkien taakse on tulevina vuosina luvassa lisää suomalaista verta.

Tästä on hyvä jatkaa.

Lue myös:

Hirmuiskussa oleva Patrik Laine venytti pisteputkeaan jo kymmeneen otteluun – katso, miten suomalaishyökkääjä nousi ratkaisijaksi Torontoa vastaan

Teuvo Teräväisen pisteputki kasvoi kuuteen otteluun, Juho Lammikolla kauden ensimmäinen kahden tehopisteen ilta – katso suomalaisten onnistumiset