Hyppää sisältöön

Jokerien päävalmentaja Lauri Marjamäki pitää päätöstä kauden keskeyttämisestä ainoana oikeana – "Olen erittäin surullinen"

Lauri Marjamäen nelivuotinen projekti Jokereissa päättyy, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan lopetti joukkueen KHL-kauden.

Lauri Marjamäen viimeinen kausi Jokereiden päävalmentajana päättyi pettymykseen. Kuva: Petri Saarelainen / AOP

Helsingin Jokerit kertoi perjantaina vetäytyvänsä KHL:n pudotuspeleistä. Seuran tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vallitsevassa maailmantilanteessa kauden jatkaminen olisi ollut mahdotonta. Venäjä aloitti torstaina laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Jokereiden päävalmentaja Lauri Marjamäki otti tiedon vetäytymisestä vastaan surullisena, mutta piti päätöstä täysin oikeana.

– Ei ollut varmaan mitään epäilystäkään. Eilisaamusta lähtien kaikille oli ihan selvää. Ei varmaan kukaan luullut, että Jokerit pelaa tällaisessa tilanteessa, Marjamäki sanoi Yle Urheilulle.

– Tietenkin ensimmäisenä ajatukset ovat niiden ihmisten luona, jotka joutuvat kokemaan Ukrainassa tällaisia asioita. Toiseksi olen surullinen joukkueen puolesta. Kliimaksi jäi jälleen tulematta. Vuosi tehdään aina töitä ja keväällä jos ei ole koronaa, niin sitten on sotia. Kyllä tämä syvältä riipaisee.

Keväällä 2020 Jokerit jätti KHL:n pudotuspelit kesken koronan takia. Viime kaudella helsinkiläisjoukkueen pudotuspelit päättyivät heti ensimmäiselle kierrokselle, kun seura hävisi suoraan neljässä ottelussa Lokomotiv Jaroslavlille.

Jokerit on pelannut Helsingin areenalla siitä lähtien, kun halli valmistui vuonna 1997. Helsingin areena on osittain venäläisomistuksessa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Koko Jokerien joukkueen on määrä kokoontua kuuden viikon tauon jälkeen täysimääräisenä lauantaiaamuna, kun myös olympialaisissa mukana olleet pelaajat palaavat ensimmäistä kertaa joukkueen keskuuteen. Joukkue aikoo kokoontua, vaikka pelit eivät enää jatku.

– Olimme intoa täynnä, alkuviikon treenamisemme ja olimme menossa kohti kliimaksia. Tuntui, että tänä vuonna olisi se meidän sauma. Isot joukkueet SKA ja TsSKA eivät ole tänä vuonna niin kovia. Meillä oli paras runkosarja Jokereiden KHL:n historiassa ja kakkospaikalta olisimme lähteneet, Marjamäki harmitteli.

Jokerit oli läntisen konferenssin toisena heti Pietarin SKA:n jälkeen 64 pisteellä.

– Turha niitä on kuitenkaan pyöritellä. Maailmassa on isompia asioita, joita pitää panna perspektiiviin. Tällaisessa tilanteessa tämä on vain jääkiekkoa, mutta olen erittäin surullinen seuran pelaajien, organisaation ja kaikkien puolesta. Ajatukset isommassa kuvassa ovat kuitenkin Ukrainassa.

Lauri Marjamäki on valmentanut Jokereita kesästä 2018. Kuva: Toni Hekkala / All Over Press

Jokereiden kannattajayhdistys Eteläpääty ry vaati seuran vetäytymistä KHL:stä tiistaina. Torstaina moni seuran yhteistyökumppaneista kertoi yhteistyön päättymisestä.

Päävalmentaja Marjamäkeä harmittaa, että myös pelaajat ovat saaneet vihat tilanteesta niskoilleen.

– Vähän harmittaa joskus joukkueen puolesta, kun joukkuetta syytetään jostakin. Ei se ole pelaajien eikä joukkueen eikä seuran vika. Emme voi asialle mitään, mitä siellä tapahtui. KHL on huippusarja, jossa olemme saaneet olla. Olisimme halunneet haasteen taas ottaa vastaan ja pärjätä tänä keväänä. Mutta tällaisessa tilanteessa ei ole kahta sanaa, mikä on päätös, Marjamäki sanoi.

Mitä tulevaisuudessa?

Seuran tiedottama päätös koskee vain tätä kautta. Myös Marjamäen kesällä 2018 alkanut sopimus päättyy tähän kauteen. Hän on huolissaan seuran henkilökunnan puolesta.

– Suurin osa porukasta, kaikki huoltajat ja hierojat, olivat jatkamassa. Toivottavasti Jokerit on niin iso seura, että jatkaa pelaamistaan. Se, että missä, minä olen väärä mies vastaamaan. En tiedä mitään taustoja, Marjamäki sanoi.

KHL:ää suomalaisluotsi pitää suomalaiselle jääkiekolle urheilullisesti merkittävänä.

– KHL on ollut suomalaiselle jääkiekolle erittäin iso asia. Jos katsotaan olympiakultamitalisteja, oliko 14 pelaajaa KHL:stä ja kolme, jotka pelasivat edellisvuonna KHL:ää. Jokereidenkin panos pelkästään maajoukkueissa, ja kuinka pelaajat ovat kehittyneet.

Marko Anttila on yksi olympiakultaa voittaneista Jokereiden pelaajista. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Joukkue kokoontuu lauantaiaamuna mahdollisesti viimeistä kertaa. Suunnitelmat ovat auki.

– Toivottavasti saamme olla yhdessä rauhassa ja purkaa ajatuksia. Ihan vain olla ja nähdä. Niin se loppui taas kuin veitsellä leikaten tämäkin kausi. Vuosi tehdään yhdessä töitä ja koetaan hyviä hetkiä. Sitten kun pitäisi ruveta pelaamaan ja mittaamaan lopullista, sitten se viedään pois. Ei kai siinä sanojakaan tarvitse, istutaan ja ollaan kimpassa. Voi olla, että huomenna on todennäköisesti viimeinen päivä, kun olemme yhdessä, Marjamäki päätti.

Juttua muokattu 25.2. klo 13.37: Korjattu, että Jokerit jätti pudotuspelit kesken keväällä 2020.

Lue myös:

.
.