Hyppää sisältöön

Ampumahiihdon ukrainalaishuiput lähtivät sotimaan maansa puolesta – Kontiolahdella ei nähdä myöskään venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita

Ampumahiihdon maailmancupin osakilpailu Kontiolahdella kilpaillaan ilman venäläisiä, valkovenäläisiä ja ukrainalaisia urheilijoita.

Dmitri Pidrushni oli mukana Pekingin olympialaisissa, mutta nyt hän taistelee kotikaupunkinsa ja maansa puolesta Venäjän hyökkäystä vastaan. Kuva: Getty Images

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu viikonloppuna Kontiolahdella, mutta kisoissa ei nähdä Ukrainan sotatilan takia ukrainalaisia, venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita. Ukrainan urheilijat ovat ilmoittaneet, etteivät enää kilpaile maailmancupissa tällä kaudella.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU kielsi Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoilta maan tunnukset kisoissa, ja joukkueet suljettiin esimerkiksi viesteistä pois. Yksittäiset urheilijat olisivat saaneet kilpailla neutraaleissa kisa-asuissa, mutta Venäjällä IBU:n päätöksestä raivostuttiin ja maan urheilijat jättävät loppukauden kisat väliin.

– IBU:n päätös on laiton. Puolustamme käräjillä urheilijoidemme oikeuksia urheilijoina ja oikeuksiamme IBU:n jäsenmaana. Jottemme joutuisi nöyryytetyksi ja jottemme altistaisi urheilijoitamme vaaraan loppukauden kisoissa, jätämme kisat väliin, Venäjän liitto tiedotti perjantaina.

Ukrainan tähtiurheilijoista takaa-ajon maailmanmestaruuden vuonna 2019 Östersundissa voittanut Dmitri Pidrushni on liittynyt kotikaupungissaan Ternopilissä maansa sotajoukkoihin taistelemaan Venäjän hyökkäystä vastaan.

– Autamme puolustustamme rakentamaan barrikadeja ja linnoituksia. Työmme on puolustaa kaupunkia ja auttaa puolustusvoimiamme parhaalla mahdollisella tavalla. Emme pelkää mitään, Pidrushni, 30, kertoi norjalaiselle NRK:lle tiistaina.

Pidrushnin lisäksi myös Sothissa 2014 viestin olympiakultaa voittanut Julia Dzhyma on sotimassa maansa puolesta.

Maailman kärkihiihtäjistä Norjan tähti Johannes Thingnes Bö kertoi tiistaina jättävänsä kauden kesken henkisen ja fyysisen väsymyksen vuoksi. Hän kertoi jatkavansa menestyksekästä uraansa Milanon ja Cortina d'Ampezzon vuoden 2026 olympialaisiin saakka.

Kontiolahden maailmancup-kisoja voi seurata Ylen kanavilla torstaista lähtien.

Lue myös:

.
.