Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen ei saanut himoitsemaansa voittoa – hyytyi neljänneksi Holmenkollenin kuninkuusmatkalla

Holmenkollenin 50 kilometrin kilpailun voitto jäi vieläkin saavuttamatta Iivo Niskaselta. Norja otti kolmoisvoiton Martin Löwström Nyengetin johdolla.

Martin Löwström Nyenget voittaa miesten kuninkuusmatkan
Martin Löwström Nyenget voittaa miesten kuninkuusmatkan

Iivo Niskanen taisteli uransa ensimmäisestä Holmenkollenin 50 kilometrin kilpailun voitosta viimeisille kilometreille saakka. Ennakkosuosikin kohtaloksi jäi kuitenkin neljäs sija, kun norjalaiset nappasivat kotiyleisön edessä kolmoisvoiton.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun norjalaismiehet nappasivat kolmoisvoiton Holmenkollenin 50 kilometrin maailmancupin kilpailussa.

Kilpailun voittanut Martin Löwström Nyenget ohitti maaliviivan ensimmäisenä ajassa 2.03,27,3. Sjur Röthe jäi 0,6 sekunnin päähän ja Didrik Tönseth 3,5 sekuntia kärjestä. Niskanen jäi norjalaisvoittajasta 11,1 sekuntia. Hän päihitti loppusuoran taistelussa Ruotsin William Poromaan 0,1 sekunnilla.

– Lopussa tuli kramppeja molempiin ojentajiin. Olin aika varma, että tässä käy hyvin, mutta ei pystynyt tuohon loppuun antamaan sellaista kiriä, mitä olisin toivonut. Sukset toimivat ihan hyvin, lihakset eivät olleet vain riittävän hyvät. Loppu oli vähän hankalaa, kun molemmat ojentajat olivat poissa pelistä, Niskanen kommentoi Yle Urheilun haastattelussa.

– Ehkä voi miettiä, oliko taktisesti joka kierroksella kuitenkaan järkevää lyödä mäen päälle. Oli vaikeaa, kun kaikki olettivat, että minä pidän vauhtia. Meno passivoitui monella kierroksella. Viidennelle kierrokselle olisi voinut säästää enemmän. Mutta hiihto tuntui ihan hyvältä ja meni kuten ajattelin.

Muista suomalaisista Perttu Hyvärinen oli 19:s (+3.37,30), Ville Ahonen 22:s (+4.07,0), Ristomatti Hakola 28:s (+5.50,8) ja Lauri Lepistö 38:s (+6.40,5). Remi Lindholm keskeytti selkäongelmien takia.

Näin kilpailu eteni

Miehet aloittivat kilpailun rauhallisesti ja avauskierroksella vauhti oli verkkaista. Niskanen lunasti toiselta väliaikapisteeltä maksimibonuspisteet.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen norjalaiset Harald Östberg Amundsenin johdolla olivat kuutoisjohdossa. Erot olivat kuitenkin pieniä, ja kahdeksantena 8,3 kilometrin väliaikapisteellä ollut Niskanen oli vain kahden sekunnin päässä kärjestä.

Niskanen ennätti ensimmäisenä myös toiselle väliaikapisteelle, jossa bonuspisteitä oli jaossa. Kolmannelle kierrokselle lähdettiin Niskasen johdossa. Suomalaisista Remi Lindholm jätti leikin kesken kahden kierroksen jälkeen selkäongelmien takia.

Remi Lindholm keskeytti Holmenkollenin kisan 15,9 kilometrin väliaikapisteen jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Niskanen antoi välillä muidenkin vetää letkaa, mutta nousi kärkeen jälleen kolmannella bonuspistepaikalla.

Neljännelle kierrokselle lähdettäessä Hyvärinen ja Niskanen hiihtivät peräkkäin kärkiletkassa sijoilla yhdeksän ja kymmenen. Niskanen otti kuitenkin jälleen vetovastuun neljännelle bonuspistepaikalle tultaessa. Hyvärisellä oli hieman haasteita pysyä kärkiporukan vauhdissa mukana, mutta hän hiihti kärkiryhmän hännillä.

Toiseksi viimeiselle kierrokselle lähdettäessä kaikki kärkiryhmän hiihtäjät Norjan Östberg Amundsenia lukuunottamatta kävivät vaihtamassa sukset.

Niskanen piti taktiikkansa loppuun saakka ja nappasi bonuspisteet myös 36,2 kilometrin väliaikapisteeltä. Sen jälkeen suomalaishiihtäjä näytti hidastavan tahtiaan ja päästi kärkiryhmäläiset ohitseen.

– Se oli osa taktiikkaakin. Oli sen verran vähän porukkaa ja olin aika kovan iskun tehnyt viidennelle kierrokselle nousuun suksien vaihdon jälkeen. Vähän näyttelin, että saisin muita vetämään, Niskanen paljasti.

Kaksi kilometriä myöhemmin Niskanen oli kärkiryhmän hännillä kahdeksantena. Hyvärinen oli jäänyt kärkiryhmästä jo puolentoista minuutin päähän.

Niskanen hiihti kärkiryhmän hännillä seuraavat kilometrit. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Niskanen oli viiden sekunnin päästä porukkaa vetävästä Martin Löwström Nyengetistä. Reilut kuusi kilometriä ennen maalia Östberg Amundsen oli jäänyt kärjestä 15 sekunnin päähän.

Viimeiselle bonuspistepaikalle 44,5 kilometriin tultaessa kärkiryhmä oli kutistunut kuuteen hiihtäjään. Niskanen oli ryhmän neljäntenä ja sai kahdeksan bonuspistettä. Hyvärinen oli jäänyt kärjestä kahden ja puolen minuutin päähän.

Niskanen sinnitteli mukana, mutta kisan lopussa norjalaiskolmikko meni menojaan.

Sveitsin hiihtoässä Dario Colognalle Holmenkollenin kilpailu oli uran viimeinen. Jäähyväiskisaa synkensi ajautuminen metsän puolelle ulos ladulta, kun Cologna joutui väistämään Norjan Simen Hegstad Krügeria, joka kaatui sveitsiläisen edessä.

Kläbo varmistanut maailmancupin voiton

Niskanen on maailmancupin kokonaispisteissä kolmantena. Norjan Johannes Hösflot Kläbo oli koronan vuoksi sivussa ainakin Holmenkollenilta, mutta on jo varmistanut maailmancupin voiton.

Toisena kokonaispisteissä oleva Aleksandr Bolshunov ei muiden venäläishiihtäjien tavoin enää tällä kaudella kilpaile maailmancupissa.

Maastohiihdon maailmancup huipentuu ensi viikonloppuna Ruotsin Falunissa. Alun perin oli tarkoitus kilpailla vielä viikkoa myöhemmin Venäjän Tjumenissa, mutta kilpailu peruttiin Venäjän sotatoimien vuoksi.

Perjantaina Kansainvälinen hiihtoliitto FIS tiedotti, ettei Venäjän kilpailulle löytynyt korvaavaa kisaa.

Lue myös:

.
.