Hyppää sisältöön

Ville Husso on virittänyt yhden NHL-kauden sensaatioista – teini-ikäisestä asti Juuse Saroksen varjoon jäänyt Husso on vihdoin valokeilassa

Maalivahdit Juuse Saros ja Ville Husso kohtaavat Ylen suorassa NHL-ottelussa lauantaina. Saros ja Husso kulkivat juniorina yhdessä pitkän leijonapolun. Nyt he ovat molemmat NHL:n huippumaalivahteja.

Juuse Saros (vas.) ja Ville Husso kohtaavat lauantai-iltana. Kuva: Getty Images

Yle näyttää lauantaina kaksi NHL-ottelua. Nashville Predators–St. Louis Blues klo 19.30 ja Carolina Hurricanes–Philadelphia Flyers klo 22. Suorat lähetykset TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa.

Nashvillen ja St. Louisin lauantai-illan kamppailussa nähdään mielenkiintoinen suomalaismaalivahtien taisto, kun kotijoukkueen Juuse Saros ottaa mittaa vieraiden maalinsuulle todennäköisesti liukuvasta Ville Hussosta. Paitsi että kyseessä on NHL-kauden kahden parhaan suomalaisvahdin kohtaamisesta, kyse on myös kahden erittäin hyvin toisensa tuntevan vahdin kamppailusta.

Saros ja Husso ovat kulkeneet kantrikaupungin lauantaimatineaan toisaalta hyvin samanlaisen, mutta samaan aikaan hyvin erilaisen tien kautta.

Kun puhutaan Juuse Saroksesta ja Ville Hussosta, puhutaan kahdesta vuonna 1995 syntyneestä erittäin lahjakkaasta maalivahdista, jotka kulkivat Pohjola-leiristä alkaen läpi koko suomalaisen juniorimaajoukkueputken yhdessä. Mukaan mahtui muun muassa alle 18-vuotiaiden MM-pronssi sekä Ruotsissa voitettu kaksikymppisten MM-kulta talvella 2014.

Saros tuntui juniorivuosina kulkevan hieman Husson edellä.

HPK:ssa kiekkokasvatuksensa saanut Saros nousi kaudella 2012–2013 alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen parhaaksi maalivahdiksi pelaamalla kaikki Suomen ottelut. Vuotta myöhemmin Saros oli alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkueen ykkösveskari. Saros nousi Ruotsissakin turnauksen tähdistöön ja kirjasi itselleen karkeloiden parhaat tilastot.

HIFK-taustainen Husso nousi Suomen ykkösvahdiksi vuotta myöhemmin kaksikon viimeisissä junnukisoissa Montrealissa ja Torontossa, mutta tuolloin Nuorten Leijonien tie katkesi puolivälierissä Ruotsin käsittelyssä.

Sittemmin kaksikon urat ovat edenneet hyvin erilaisia reittejä.

Saros nousi nopeasti NHL-tasolle

Saros lähti viimeisten junnukisojen ja sitä seuranneen SM-liigakevään jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Ensimmäinen NHL-ottelu kilahti tilille heti seuraavalla kaudella, kun Husso vielä pelasi HIFK:ssa. Erinomaisen SM-liigakauden 2015–2016 jälkeen myös Husso suuntasi Pohjois-Amerikkaan, mutta tie kirkkaisiin valoihin oli merkittävästi pidempi ja kivisempi kuin Saroksella.

St. Louis itse asiassa lähetti Husson heti alkuun farmin farmiin East coast hockey -liigaan, mikä oli nuorelle helsinkiläiselle melkoinen shokki.

Samaan aikaan, kun Husso taisteli monilta osin kaljaliigaksi profiloituvassa ECHL:ssä, Saros pelasi kaudella 2016–2017 jo 21 ottelua NHL:ää Pekka Rinteen kakkosmiehenä. Vuotta myöhemmin Husso sai ensimmäisen NHL-kutsunsa, mutta ensimmäistä NHL-peliä ei vyölle siunaantunut. Hussosta oli kuitenkin kuoriutunut urheilija ja NHL-unelma alkoi olla oikeasti käsien ulottuvilla.

Sarokselle, joka oli jo selkeästi NHL-tason maalivahti, kausi 2017–2018 oli viimeinen, jolla tämä nähtiin vielä AHL:n puolella Milwaukeessa – nyt enää yhdeksässä ottelussa.

Husson ura otti seuraavalla kaudella mielenkiintoisen käänteen. Helsinkiläisvahti oli farmijoukkueen selkeä ykkösvahti läpi syksyn, mutta loukkaantui juuri, kun ylhäällä surkeasti taapertanut NHL-joukkue oli kutsumassa alhaalta maalivahtia NHL:n puolelle. Koska Husso oli loukkaantunut, kutsu meni Jordan Binningtonille, joka äityi hirmulentoon ja johdatti seuran lopulta Stanley Cupin voittoon.

Myös Husso oli ratkaisevan loppuottelun jälkeen Bostonissa nostelemassa pokaalia kolmosvahdin roolissa. Jossittelulta oli vaikea välttyä.

Saros sen sijaan alkoi St. Louisin mestaruuskaudella ensimmäistä kertaa pelata Pekka Rinnettä Nashvillessa kakkosvahdin rooliin. Rinne oli todennut moneen kertaan, ettei tämä aikoisi ojentaa Sarokselle soihtua suosiolla, vaan hämeenlinnalaisvahdin tulisi ottaa paikka pelaamalla. Keväällä 2019 Saros osoitti olevansa valmis.

Kaudella 2019–2020 Saros pelasi ensimmäistä kertaa runkosarjassa enemmän kuin Pekka Rinne, 40 ottelua. Stanley Cup -huumaa maistelemaan päässyt Husso sen sijaan palasi St. Louisin farmijoukkueeseen Chicagoon, jossa hän pelasi koko kauden. Husso kehittyi jatkuvasti, mutta NHL-ovi pysyi säpissä.

Husso ryösti ykkösmaalivahdin paikan

Viime kaudella myös Husso sai viimein vyölleen uransa ensimmäiset NHL-ottelut samalla, kun Saros operoi yhä selkeämmin Nashvillen ykkösmaalivahtina. Kauden jälkeen Pekka Rinne lopetti uransa ja ojensi lopullisesti soihdun nuoremmalle suomalaisseuraajalleen.

Kuluvalla kaudella kaksikko on vihdoin lähempänä toisiaan kuin koskaan ennen nuorisomaajoukkueputken jälkeen. Vaikka minimipalkalla operoiva Husso soittaa St. Louisissa kakkosviulua Binningtonin kalliin sopimuksen vuoksi, tämä on raivoisan upeilla otteillaan yksinkertaisesti ryöstänyt paikan kanadalaiselta aloittavana maalivahtina.

Husso on ollut viimeisten kuukausien aikana koko NHL:n parhaiden maalivahtien joukossa, mikä näkyy lähes kaikista veskaripeliä mittaavista tilastoista. Vaikka Husso on tiedetty aina lahjakkaaksi maalivahdiksi, nousu eturiviin NHL:ssä tällaisella tavalla on yksi NHL-kauden kovimmista sensaatioista.

Husso on kulkenut pitkän matkan noustakseen vihdoin eturiviin myös NHL:ssä. Nälkää riittää myös jatkossa.

Saros sen sijaan on kuulunut maailman absoluuttiselle maalivahtihuipulle jo puolentoista kauden ajan. HPK-kasvatti on ollut jo pitkään joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja, joka on voittanut käsittämättömän upeilla otteillaan joukkueelleen lukuisia pelejä. Saroksella on kaikki eväät nousta ehdokkaaksi jopa vuoden maalivahti -kisassa.

Nyt Pohjola-leirin kautta maailmalle aikanaan ponnistaneet suomalaiset kohtaavat NHL-maailmassa toista kertaa. Husso voitti kaksikon ensimmäisen NHL-taiston tammikuussa. Husso on ajanut Saroksen etumatkaa kiinni, mutta matkaa Saroksen tasolle riittää edelleen. Näyttöjä tarvitaan lisää.

Edessä on äärimmäisen mielenkiintoinen kahden erittäin lahjakkaan suomalaisvahdin taisto.

Lue myös:

Kommentti: NHL:n kuumin torjuja Juuse Saros on esimerkki loistavasta pelaajakasvatustyöstä – jopa ylistetty venäläistähti kalpenee tilastoissa

Ykkösvahdiksi NHL:ssä nousseella Ville Hussolla kallis tulokasillallinen New Yorkissa: "Vanhemmat äijät ottavat ilon irti"

Isän pelko toteutui, kun pojalla meni pää sekaisin – suomalainen huippulupaus tajusi, ettei pelkkä lahjakkuus riitä NHL:ään ja teki täyskäännöksen