Hyppää sisältöön

Suomalainen hiihto palasi tänä talvena menestyksen tielle, mutta jatkaako maajoukkueen päävalmentaja? Toni Roposella kirkas näkemys

Suomen hiihtomaajoukkue menestyi tällä kaudella laajalla rintamalla ja sai Pekingin olympialaisista Yle Urheilun asiantuntijoiden mielestä jättipotin. Asiantuntijat nostavatkin hattua sekä päävalmentaja Teemu Pasaselle että hiihtäjien henkilökohtaisille valmentajille.

Suomen hiihtomaajoukkue on tällä kaudella nostanut tasoaan edellisvuosista. Sekaviestijoukkue (Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Kerttu Niskanen) päätti maailmancupin kauden kakkossijaan Falunissa. Kuva: Lehtikuva

Suomen hiihtomaajoukkue saavutti tällä kaudella kuusi olympiamitalia, yksitoista maailmancupin palkintosijaa ja sai kaksi uutta hiihtäjää maailmancupin palkinnoille henkilökohtaisissa kilpailuissa, kun Joni Mäki oli toinen Falunin sprintissä ja Johanna Matintalo kolmas Oberstdorfin sprintissä. Kun tähän vielä lasketaan nuorten MM-kulta ja junioreiden MM-hopea, voi kauden sanoa olleen suomalaiselle hiihdolle täysosuma.

– Kausi oli jättimenestys. Suomelle tuli jättipotti olympialaisissa ja sitä kautta voidaan sanoa, että Suomi oli huippu-urheilun ytimessä ja onnistui täydellisesti tärkeimmällä hetkellä, Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen hehkutti sunnuntain Urheilustudiossa.

Samaa mieltä oli myös Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila, joka totesi suomalaisen hiihtoyleisön ja -yhteisön olevan usein liiankin kriittinen.

– Tällä kaudella sen kritiikin sijaan on syytä nostaa hattua Teemu Pasasen johtamalle orkesterille ja Hiihtoliiton toimille. Missään ikäluokassa ei ole viitteitä siitä, että valmennuksen, organisaation tai järjestelmän puolesta olisi joku asia mennyt huonosti tai edes keskinkertaisesti, ettei se olisi mahdollistanut yksittäisille urheilijoille hyviä suorituksia, Lassila sanoi.

Niskasen harjoitusvuodet toivat tulosta

Lassilan mielestä tämä kausi on ollut jopa poikkeuksellinen, kun kärkihiihtäjien ja maajoukkueurheilijoiden onnistumisten lisäksi myös taustalta on noussut huomattavan monta uutta urheilijaa maailmancupin pisteille.

Suomi oli maiden välisessä maailmancupin kilpailussa neljäs ja 11 suomalaisnaista sekä 13 suomalaismiestä ottivat tällä kaudella maailmancupin pisteitä. Viime vuonna Suomi oli samaisessa kisassa kuudes ja pisteille päässeitä oli molemmissa yksi vähemmän.

– Vuosien aikana on seurattu jännittyneinä, mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun kärkiurheilijat siirtyvät syrjään. Aikaisemmin maailmancupin pistesijatkin ovat olleet kaukaisia haaveita. Nyt selkeästi näkee, että maajoukkueen takaa tulee urheilijoita maailmancupin kilpailuihin, he pystyvät sopeutumaan kansainväliselle tasolle ja saavuttamaan pistetason hyvinkin nopeasti, Lassila sanoi.

Iivo Niskanen oli kauden päätavoitteessaan eli Pekingin olympialaisissa kauden parhaassa kunnossa, mutta myös muu kausi sujui häneltä astetta paremmin kuin aiemmin. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Pisteiden valossa merkittävää on myös se, että tällä kaudella Iivo Niskanen oli kokonaiscupissa kolmas, kun viime vuonna hän oli parhaana suomalaismiehenä sijalla 23. Naisten puolella Krista Pärmäkoski oli neljäs, kun viime talvena hän oli 12:s.

Niskanen voitti myös normaalimatkojen cupin ja kuopiolainen itse sanoi tämän talven olleen hänelle uran paras kausi. Lassila on samaa mieltä.

– Hän sai huippuonnistumiset kauden päätavoitteissa olympialaisissa ja hän oli maailmancupissa selkeästi maailman paras perinteisen normaalimatkan hiihtäjä, Lassila hehkutti.

Niskanen onnistui myös vapaalla hiihtotavalla, vaikka se ei olekaan suomalaishiihtäjän vahvuus. Tällä kaudella hän ei myöskään kilpaillut säästeliäästi, vaan pystyi hiihtämään koko kauden kovalla tasolla. Lassilan mukaan harjoitusvuodet ovat tehneet tehtävänsä, ja se näkyy nyt tuloksissa.

– Hän pystyi olemaan kauden alusta loppuun saakka vahva erityisesti niissä asioissa, joissa on vahvimmillaan. Se johtuu siitä, että Niskasen perustaso on noussut sille tasolle, että hän pystyy läpi kauden suoriutumaan erittäin hyvällä tasolla. Aiemmin hän ei ole kestänyt niin paljoa kilpailuja ja on joutunut tähtäämään sitä huippukuntoa päätavoitteeseen.

Pärmäkosken merkitys joukkueelle valtava

Naisten puolella Krista Pärmäkoski on ollut hyvin pitkään joukkueen ykköstykki, mutta tällä kaudella Kerttu Niskanen nousi takaisin kärkitaistoon mukaan.

– Krista pystyi kiristämään kuntoa tälle kaudelle vielä aavistuksen parempaan suuntaan. Kertun suoritukset ovat todella ilahduttavia. Hän pystyi suurien vaikeuksien jälkeen palaamaan ja yltämään uran parhaisiin suorituksiin, Lassila sanoi.

Pärmäkosken merkitys joukkueelle on Lassilan mukaan valtava, sillä tämä on urheilijana ja ihmisenä sellainen, joka pystyy omalla toiminnallaan ja esimerkillään tukemaan joukkuetta.

– Kun muulla joukkueella on ollut vaikeuksia, niin Krista on pystynyt säilyttämään tasonsa tässä vuosien varrella. Sillä on ollut suuri merkitys koko joukkueelle ja ylipäätään koko lajille, Lassila muistutti.

Krista Pärmäkoskelta puuttuu mittavasta mitalikokoelmastaan kirkkaimmat arvokisamitalit, mutta hänen merkityksensä Suomen maajoukkueelle on ollut valtava. Kuva: Tomi Hänninen

Kärkikolmikon takana sekä Suomen miehet että naiset onnistuivat Lassilan sekä Roposen mielestä hyvin. Lähestulkoon jokainen pystyi tällä kaudella venymään uran parhaaseen suoritukseen jossain vaiheessa.

– Silloin kun urheilijat pystyvät kauden aikana tekemään uran parhaita suorituksia yksittäisissä kilpailuissa, niin silloin tiedetään, että harjoittelu on onnistunut. Kun urheilija tekee uransa parhaita yksittäisiä suorituksia, niin sen enempää ei pysty edes vaatimaan, Lassila muistutti.

Pasanen osoittanut olevansa mies paikallaan

Suomen hiihtomaajoukkueen valmentajista ainakin Teemu Pasasen, Ville Oksasen ja Mikko Virtasen sopimukset ovat katkolla. Pasanen on sanonut, ettei hän tiedä vielä, haluaako hän jatkaa päävalmentajana, mutta Toni Roposen mielestä tämä on vain "järkevää kommunikointikieltä".

– Tulokset puhuvat puolestaan. Hän on saanut joukkueen toimimaan yhtenäisesti, huippu-urheiluyksikön tuella joukkue selvisi korona-asioista täydellisesti ja valmistautuminen olympialaisiin onnistui täydellisesti, Roponen sanoi.

– Yleisesti ottaen kun huippu-urheilussa tehdään tulosta, niin valmentajien ei tarvitse tuoda itseään esille. Kyllä päättäjät sitten sorvaavat sellaisen sopimuksen, että Pasasen Teemu pystyy jatkamaan.

Teemu Pasanen on saanut valmennustiiminsä toimimaan hyvin. Pasanen on kertonut, että hän haluaisi keskittyä enemmän varsinaiseen valmennukseen, sillä nykyinen päävalmentajan tehtävä pitää sisällään paljon kaikkea muuta. Kuva: Tomi Hänninen

Roponen muistuttaa, että Niskasten sisarukset, Pärmäkoski ja Joni Mäki kantoivat suurimman vastuun menestyksestä, ja heidän taustallaan henkilökohtaiset valmentajat ovat tehneet suuremman työn kuin maajoukkueen päävalmentaja.

– Mutta Pasanen on osoittanut olevansa mies paikallaan. Hän on saanut luottamuksen urheilijoilta ja henkilökohtaisilta valmentajilta, Roponen totesi.

– Minun mielestäni ei ole mitään syytä lähteä tässä vaiheessa vaihtamaan päävalmentajaa, koska orastavasti tuosta rivien välistä on pystynyt lukemaan, että Pasanen on tyytyväinen omaan työskentelyynsä. Uskon, että Pasanen on myös seuraavan olympiadin Suomen johtava valmentaja.

Lue myös:

.
.