Hyppää sisältöön

Anni Vuohijoki eroaa Olympiakomitean hallituksesta – kertoo saaneensa viestin, jonka mukaan häntä epäillään seksuaalisesta häirinnästä

Suomen urheilun eettinen keskus kertoo aloittavansa tutkinnan tapauksesta, jonka sekä Vuohijoki että Olympiakomitea ovat tuoneet sen tietoon.

Anni Vuohijoki. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Painonnostaja Anni Vuohijoki kertoo eroavansa Olympiakomitean hallituksesta. Vuohijoki, 33, on ollut hallituksessa urheilijajäsenenä.

Vuohijoki julkaisi perjantaina sosiaalisessa mediassa tekstin, "avoimen kirjeen Suomen urheilukansalle". Hän esittää kirjeessä syytöksiä Olympiakomitean johdolle.

Alta voit katsoa Vuohijoen kirjeen Instagramista. Pääset siihen myös tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun). Pääset selaamaan tekstiä painamalla alla olevan kuvan oikeassa reunassa olevia nuolia.

Olympiakomitean ympärillä on kuohunut torstaista 24. maaliskuuta alkaen, kun Yle Urheilu uutisoi Mika Lehtimäen saamasta varoituksesta. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Lehtimäki oli saanut viime syksynä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, joka on kohdistunut naisiin työyhteisössä.

Maanantaina 28. maaliskuuta Lehtimäki kertoi eroavansa pestistään. Hänet oli valittu jatkokaudelle vuoden 2024 loppuun saakka hänen saamastaan varoituksesta huolimatta.

Olympiakomitean hallitus piti ylimääräisen kokouksen keskiviikkoiltana. Torstaina Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori järjesti tiedotustilaisuuden, jossa hänelta kysyttiin, onko hänen tiedossaan muita häirintätapauksia Mika Lehtimäen tapauksen lisäksi.

– Minulla on tiedossani yksi tapaus laajasti ottaen tässä ympäristössä. Jokainen tapaus tutkitaan perusteellisesti, Vapaavuori vastasi.

Epäily seksuaalisesta häirinnästä

Vuohijoki kirjoittaa teksissään, että Vapaavuoren viittaama tapaus liittyisi häneen. Hän ilmoittaa saaneensa 28.3.2022 sähköpostin, jonka mukaan hän on epäiltynä seksuaalisesta häirinnästä.

Vuohijoki ilmoittaa vieneensä asian omaehtoisesti Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkittavaksi ja kertoneensa asiasta Olympiakomitealle.

STT oli tavoittanut Vapaavuoren, mutta hän kommentoi asiaa vain lyhyesti.

– On totta, että minun tietooni on saatettu epäily, että Anni Vuohijoki olisi syyllistynyt epäasialliseen käytökseen tai seksuaaliseen häirintään. Tämän pohjalta olen käynyt Anni Vuohijoen kanssa keskustelun. Olympiakomitea on saattanut asian Suekin käsittelyyn, Vapaavuori sanoi.

Mitä nyt Olympiakomitea? Kuuntele Ylen Uutispodcast:

Vapaavuori ei halunnut STT:lle vastata jatkokysymyksiin.

Suek tiedotti perjantaina iltapäivällä, että se aloittaa tutkinnan "Pekingin olympialaisten aikaisesta mahdollisesta vakavasta eettisestä rikkomuksesta". Suekin mukaan asian ovat tuoneet sen tietoon niin Olympiakomitea kuin Anni Vuohijoki.

– Kaikkien asianosaisten kannalta on tärkeää, että tapaus selvitetään huolella ja rauhallisesti, että saamme selkeän kuvan tapahtuneesta. Luotettavan tutkinnan takaamisen kannalta on aina erittäin tärkeää, että kaikki asiasta jotain tietävät tuovat esille omat huomionsa ja kokemuksensa. Kaikki yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti kuten aina Suekissa, tutkintapäällikkö Jouko Ikonen sanoo.

Tutkinnan jälkeen Suekilla on mahdollisuus viedä asia kurinpitokäsittelyyn. Tämä edellyttää asianomistajan suostumusta.

STT:n tietojen mukaan epäilyt ovat lähtöisin Pekingin talviolympialaisista, joissa Vuohijoki oli Olympiakomitean edustajana ja Olympiakomitean kustantamalla matkalla. Vuohijoen väitetyn epäasiallisen käytöksen tai seksuaalisen häirinnän kohteena Pekingissä oli STT:n tietojen mukaan Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen pelaajia.

Suomen Jääkiekkoliitto tiedotti myöhemmin, että Leijonien pelaajat eivät ole kohdanneet seksuaalista häirintää tai epäasiallista käytöstä.

– Saamamme tiedon mukaan kukaan pelaajista ei ole kokenut olympialaisissa epäasiallista käytöstä tai seksuaalista häirintää, Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela sanoi.

Juttua päivitetty kello 14.21: Lisätty Jan Vapaavuoren STT:lle antama kommentti.

Kello 14.43: Lisätty tiedot Suekin tiedotteesta.

Kello 18.52: Lisätty STT:n tieto, että Vuohijoen väitetyn häirinnän kohteena olisi Leijonien pelaajia.

Kello 20.38: Lisätty Suomen Jääkiekkoliiton lausunto, jossa kiistetään Leijonien pelaajien joutuneen häirinnän kohteeksi.

Lue lisää:

.
.