Hyppää sisältöön

Niskasen sisarukset nappasivat SM-kullat, vaikka Iivon hiihtofiilis oli "huono ja painava" – ampumahiihtäjä Mari Eder päätti kautensa pronssiin

Rovaniemen SM-viikonloppu alkoi vapaan hiihtotavan väliaikalähdöillä. Niskasen sisarukset ottivat mestaruudet.

Kerttu Niskanen tuuletteli 5 kilometrin vapaan hiihtotavan Suomen mestarina. Kuva: Lehtikuva

SM-hiihtoviikonloppu alkoi Rovaniemellä perjantaina naisten 5 kilometrin ja miesten 10 kilometrin kisoilla. Kilpailut hiihdettiin vapaalla hiihtotavalla väliaikalähdöin.

Naisten kisassa Kerttu Niskanen kukisti Krista Pärmäkosken viidellä sekunnilla. Kolmanneksi ehti ampumahiihtäjänä paremmin tunnettu Mari Eder. Kansainvälisen uransa päättymisestä kertonut Riitta-Liisa Roponen oli kahdeksas.

– On harvinaista herkkua ottaa vitosen vapaan Suomen mestaruus. Iloinen yllätys. Sukset tuntuivat hyvälle ja keli oli liukas, Niskanen summasi.

Niskanen, 33, on tunnettu parempana perinteisen hiihtotavan taitajana kuin vapaan osaajana. Pekingin olympialaisissa hän hiihti perinteisellä uransa ensimmäisen arvokisamitalin, 10 kilometrin hopean. Olympialaisten päätösmatkalla 30 kilometrillä hän hiihti vielä pronssin vapaan hiihtotavan yhteislähdössä.

Viime sunnuntaina naiset hiihtivät Kuusamon Rukalla Suomen cupin 15 kilometrin vapaan kilpailun, jossa Pärmäkoski oli etevämpi 54,4 sekunnin erolla. Niskanen kuvaili tuolloin "Kristan menneen menojaan", mutta Ounasvaaran laduilla osat vaihtuivat.

Pärmäkoski kuvaili, ettei valmistautuminen ollut optimaalinen. Hän kävi Rukan ja Ounasvaaran kisojen välissä kotonaan seitsemän tunnin ajomatkan päässä ja saapui kisakaupunkiin vasta torstaina.

– Puolitoista tuntia ennen starttia lähdin suksille ja kiertämään tuon radan. Ehkä vähän väsähdin kilpailussa. Oli vaikea kilpailu. Suksi oli hyvä. "Kepa" oli tänään kova, Pärmäkoski tuumi.

Krista Pärmäkoski urakoi täyden SM-viikonlopun. Kuva: Lehtikuva

Pärmäkoski urakoi lauantaina 3x5 kilometrin viestin ja sunnuntaina perinteisen 30 kilometriä. Niskanen ei ole mukana viestissä. Hän lähti perjantain väliaikalähtökilpailuun ennen Pärmäkoskea, joka ei pystynyt kirimään kiinni Niskasen pohjalle lyömiä aikoja.

– Krista aloitti minun jälkeen, pystyy monesti kääntämään tiukan kamppailun edukseen ja kuulee paremmin väliaikoja. Kiva, että meni nyt näin päin. Ei se Rukan kisa ollut paras päivä. Tässä vaiheessa kautta alkaa olla päiväkohtaisia eroja, kuka saa mitäkin irti. Väsymykseenkin nähden Ruka meni alakanttiin, Niskanen sanoi.

Enon Kisa-Poikia edustava ampumahiihtäjä Mari Eder jäi voittajan vauhdista 16,2 sekuntia. Eder arveli, ettei osaa vielä viikonlopun aikana kertoa varmuudella uransa jatkosta. Hän kiitteli kuitenkin taustajoukkojaan, joista osa on ollut mukana 15 vuotta.

– On saanut näyttää sielunsa syvimmät sopukat, mutta ei ole tarvinnut myydä itseään vatsalihaskuvilla. On saanut keskittyä huippu-urheiluun, Eder sanoi.

Mari Eder venyi kolmanneksi. Kuva: Lehtikuva

Ederin osalta SM-kilpailut olivat perjantain mittaiset ja päättivät kilpakauden.

– Huomenna (lauantaina) on Vuokatissa ystävän viisikymmentävuotispäivät, ja hiihdämme siellä 50 kilometriä, Eder jutteli.

Viikonlopun jälkeen Eder suuntaa kotimaisemiinsa Itävaltaan.

– Viimeksi olen ollut kotona tammikuussa.

Pasanen vihjaili jatkostaan – Iivo Niskanen omaa luokkaansa kympillä

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kommentoi miesten kisan aikana Ylen lähetyksessä tulevaisuuttaan. Pasasen sopimus päättyy tähän kauteen.

Pasanen antoi paljon puhuvan vastauksen, kun Ylen Riku Salminen kysyi häneltä jatkosta.

– Kyllä tässä varmaan neuvotteluja on käyty. Hommat jatkuvat ainakin jollain tavalla. Luulen, että töitä jatketaan, Pasanen sanoi hymy huulessa.

Miesten 10 kilometrin kilpailussa kovinta vauhtia piti Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen, joka päihitti Pohti SkiTeamin Joni Mäen puolella minuutilla.

– Vähän ehkä toisella kiekalla tuli enemmän eroa ja pitkän nousun päälle. Aika samoissa oltiin mäen päältä alas, sen verran varovasti tulin kurvit, ettei sössi mestaruutta, kuvaili Niskanen hiihtoaan verraten kilpakumppaneihin.

Oloaan tässä vaiheessa kautta Niskanen kuvaili lyhyen värikkäästi.

– Huono ja painava.

Iivo Niskanen sai puristettua puolen minuutin eron Joni Mäkeen. Kuva: Lehtikuva

Hopeamies Mäki arvioi Ylelle, että kulku oli parempaa kuin viime viikonloppuna Suomen cupissa Rukalla.

– Ajattelin, että lähden nauttimaan ladulle, mutta ei se mitään nautintoa ollut, Mäki sanoi ja toivoi viikonlopun parasta kulkua viestiin.

Vapaalla hiihtotavalla kolmas oli Imatran Urheilijoiden Remi Lindholm, jolle mitali oli SM-uran ensimmäinen. Lindholm hävisi Niskaselle 39,8 sekuntia.

– Pääsin tavoitteeseen ja ehkä vähän yli, ei voi kuin nauraa, sanoi Lindholm, joka halusi parantaa uransa aiempaa parasta SM-sijoitusta eli sijaa 15.

SM-viikonloppu jatkuu vielä perjantaina naisten ja miesten normaalimäen kilpailuilla. Mäkihyppylähetys Yle Areenassa kello 16.55 ja TV2:ssa kello 18.

Alla viikonlopun kisaohjelma. Yle näyttää kilpailut kanavillaan.

Lauantai 2.4.

10.00 Yhdistetty, mäkiosuus (miehet ja naiset)

12.30 Naiset 3x5 km viesti (P+V+V)

13.40 Miehet 4x10 km viesti (P+P+V+V)

16.30 Yhdistetty, hiihto 10 km (miehet ja naiset)

Sunnuntai 3.4.2022

9.45 Naiset 30 km, perinteinen, väliaikalähtö

12.45 Miehet 50 km, perinteinen, väliaikalähtö

Lue lisää:

.
.