Hyppää sisältöön

Marko Asell vaatii Olympiakomitean puheenjohtajiston eroa selvityksen ajaksi – urheilua tuntevat poliitikot haluavat läpivalaisua pienten piirien vallankäytölle

Yle Urheilu kysyi urheilussa profiloituneilta poliitikoilta, mitä mieltä he ovat Olympiakomitean toiminnasta Mika Lehtimäen tapauksen hoidossa.

Valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Marko Asell (sd.) otti kantaa Olympiakomitean puheenjohtajiston asemaan. Kuva: Miikka Varila / Yle

Olympikomitean puheenjohtajisto on saanut kritiikkiä Mika Lehtimäen tapauksen hoitamisesta.

Olympiakomitea nimitti maaliskuun alussa Lehtimäen jatkamaan tehtävässään huippu-urheiluyksikön johtajana vuoteen 2024 saakka. Valinnasta vastasivat yhdessä toimitusjohtaja Mikko Salonen ja hallituksen puheenjohtaja **Jan Vapaavuori **sekä varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo.

Olympiakomitean hallituksen muille jäsenille ei kerrottu Lehtimäen saamasta varoituksesta uudelleenvalinnan yhteydessä.

Torstaina Olympiakomitea kertoi tilaavansa ulkopuolisen selvityksen, miten epäasialliseen käyttäytymiseen on komiteassa puututtu ja miten sellaiseen jatkossa puututaan. Selvityspyyntö koskee myös hyvän ja läpinäkyvän hallinnon periaatteita.

Ylen haastattelemista urheilussa profiloituneista poliitikoista Marko Asell (sd.) on sitä mieltä, että Olympiakomitean nykyinen puheenjohtajisto ei voi jatkaa tehtävissään selvityksen aikana.

– Kun selvitys kohdistuu myöskin puheenjohtajistoon, näen ongelmallisena, että he johtaisivat hallitusta sinä aikana, Asell sanoo.

Olympiakomitean puheenjohtajiston asema on ollut puheenaiheena. Kuvassa varapuheenjohtajat Susanna Rahkamo (vas.) ja Sari Multala sekä puheenjohtaja Jan Vapaavuori. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle, Lehtikuva

Asell sanoo, että erityisesti puheenjohtajiston toiminta Lehtimäen uudelleenvalinnan kohdalla herättää kysymyksiä.

– Mikäli selvityksen jälkeen näyttää siltä, että on toimittu oikein ja luottamusta löytyy, niin siinä vaiheessa arvioidaan uudestaan.

Entinen huippupainija Asell on yksi valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtajista. Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) muistuttaa, että valtio ei päätä, ketkä johtavat urheilujärjestöjä.

Valtiolla on kuitenkin merkittävä rooli Olympiakomitean toiminnan rahoittajana.

– Rahoitusohjauksella voidaan puuttua, jos näyttää siltä, että toiminta ei täytä eettisyyden kriteereitä ja siellä on jotain sellaista, mitä siellä ei hyväksytä, Arhinmäki sanoo.

Paavo Arhinmäki (vas.) työskenteli urheiluministerinä vuosina 2011–14. Kuva: Lehtikuva

"Näyttää, että päätöksiä tehdään pienessä piirissä"

Kansanedustaja Kike Elomaa (ps.) ihmettelee tapaa, jolla Olympiakomitea viesti Lehtimäen tapauksesta.

– Jos julkisuudessa oleva ihminen tekee virheen, on paras vaihtoehto, että heti sanoo, mitä on tapahtunut ja se vedetään heti auki, käsitellään ja sillä siisti. Jos tulee peittelyä, käy herkästi niin, että asia paisuu ja siitä tulee paljon suuremmat seuraukset, Elomaa sanoo.

Kehonrakentajana 1980-luvulla menestynyt Elomaa kertoo, ettei omalla urallaan joutunut häirinnän kohteeksi. Hän kuitenkin muistuttaa, että häirintä voi olla monesti näkymätöntä. Elomaa sanoo, että urheilupiireissä tapauksia ei ole välttämättä aina käsitelty kunnolla.

– Jos ollaan rehellisiä, niin kyllä tuolla urheilupiireissä pienet piirit on pyörinyt, sitä läpivalaisua tarvitaan.

Kike Elomaa (ps.) muistetaan kehonrakentajana. Sittemin hän on tehnyt uraa politiikassa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Arhinmäki muistuttaa, että Olympiakomitealla on erityisen suuri vastuu ja rooli avoimen ja toimivan hallinnon, tasa-arvon sekä eettisyyden edistämisessä.

– Näyttää siltä, että päätöksiä tehdään edelleen hyvin pienissä piireissä ja Olympiakomiteahan on ottanut itselleen roolin ei vain huippu-urheilun edistäjänä vaan koko suomalaisen liikunnan edistäjänä.

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) ei ole yllättynyt, että urheilussa nousee esiin epäasialliseen käytökseen liittyviä tapauksia.

Sirénillä on taustaa liikunnan ja urheilun järjestötehtävissä.

– Kyllähän se on perinteisesti ollut tosi miehinen maailma. Edelleen on valtavasti työtä siinä, että tasa-arvoa edistetään.

Saara-Sofia Sirén (kok.) on toiminut muun muassa Turun Riennon puheenjohtajana. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Urheiluministerinä toiminut entinen hiihtosuunnistaja Hanna Kosonen (kesk.) toivoo, että Lehtimäen tapauksen jälkiselvittelyn myötä urheilun rakenteita saadaan muutettua parempaan suuntaan.

Hanna Kosonen (kesk.) oli urheiluministeri vuosina 2019 ja 2020. Kuva: Pekka Tynell / YLE

Kosonen sanoo, että Olympiakomiteassa on vahvistettava toimintatapoja, jotka mahdollistavat turvallisen työilmapiirin.

– Näyttäisi siltä, että Olympiakomiteassa ja siinä yhteisössä ei ole ehkä ollut ihan selvillä nämä käytänteet, millä tavalla toimitaan, kun tulee tällaisia häirintätapauksia. Millä tavalla ne turvallisesti selvitetään, jotta asia on oikeasti selvitetty.

– Turvallinen työilmapiiri pitää olla kaikilla. Että kaikilla on selvillä, miten tällaisissa tapauksissa tulee toimia. Miten sellaiset ihmiset toimivat, jotka ovat kokeneet seksuaalista häirintää ja miten sellaiset, joille sanotaan, että he ovat tehneet seksuaalista häirintää jotain kohtaan, Kosonen sanoo.

Osa kansanedustajista haastateltiin ennen kuin Anni Vuohijoen avoin kirje tuli julki. Vuohijoki kirjoitti eroavansa Olympiakomitean hallituksesta. Vuohijoki kertoi saaneensa viestin, jonka mukaan häntä epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Uutisen Vuohijoen tapauksesta voit lukea tästä linkistä.

Lue myös:

.
.