Hyppää sisältöön

Ylivoimaiselta Kerttu Niskaselta vitsikäs vastaus kysymykseen perheen sisäisestä kilpailusta – "Iivolla on etulyöntiasema"

Kerttu Niskanen voitti 30 kilometrin SM-kultaa yli kolmen minuutin erolla Johanna Matintaloon. Niskanen olisi toivonut Krista Pärmäkoskea lähtöviivalle. Pärmäkoski oli kuumeen vuoksi sivussa.

Kerttu Niskanen kaipasi Krista Pärmäkoskea viivalle
Kerttu Niskanen kaipasi Krista Pärmäkoskea viivalle

Kerttu Niskanen oli aivan omaa luokkaansa naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan SM-kilpailussa Rovaniemellä. Krista Pärmäkosken jäätyä pois kuumeen vuoksi muista ei ollut Niskaselle vastusta.

Niskanen oli alusta lähtien aivan omassa vauhdissaan. Voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Johanna Matintaloon oli yli kolme minuuttia, tarkalleen 3.07,4. Pronssia otti Jasmi Joensuu, joka hävisi Matintalolle vajaat puoli minuuttia.

Neljäs oli Katri Lylynperä, viides Anni Kainulainen ja kuudes Jasmin Kähärä.

– Ei tarvinnut pistää kaikkea peliin. Oli helpon tuntuista ja suksi toimi hyvin. Olisi ollut tänään mukava taistella vähän tiukemminkin mestaruudesta, terveisiä vaan Kristalle, olisin pistänyt tänään hyvän vastuksen, Niskanen totesi.

Matintalo kertoi olkavarsiensa ojentajalihasten krampanneen lopussa.

– En ole hirveän tyytyväinen. Kerttu oli omassa luokassaan ja hänelle en olisi huippupäivänäkään mahtanut mitään, mutta ehkä oli pikkaisen herkkä suksi ja jouduin käsille nousuissa, Matintalo selvitti.

Matintalo kertoi kautensa päättyvän tänään.

– Varmasti uran paras kausi. Uran ensimmäinen podium maailmancupissa. Olympialaisista jäi hiukan karvas maku, Matintalo tiivisti kautensa.

Niskasten ylivoimaa?

Miesten kilpailusta odotetaan Iivo Niskasen ylivoimaa. Sisaruksilla ei ole kuitenkaan kilpailua siitä, kumpi voittaa isommalla marginaalilla.

– Iivolla on etulyöntiasema, kun hänellä on pitempi matka, Niskanen nauroi kysymykseen perheen sisäisestä kilpailusta.

Niskanen jatkaa suoraan Lapponia-hiihtoon, jossa on edessä huomisesta alkaen 60, 50 ja 80 kilometrin matkat.

Niskasen aviomies-valmentaja Juho Mikkonen huusi ladun varresta "seitsemän minuuttia kesälomaan", mutta veti sanojaan takaisin kilpailun jälkeen.

– Vähän huijasin, että kesälomalle. Huomenna sitten Lapponiaan.

Niskanen on lähdössä hyvällä mielellä pitkille matkoille.

– Olokselle on aina hyvä mieli mennä. Lähden sinne vain nautiskelemaan.

"Monen vuoden haave toteutui"

Niskasella on takanaan erinomainen kausi, joka huipentui Pekingin olympialaisissa 10 kilometrin perinteisen hopeaan ja 30 kilometrin vapaan pronssiin.

– Olen tosi tyytyväinen, kun monen vuoden haave toteutui. Lisäksi tuli maailmancupista osakilpailuvoitto Iivon kanssa samana päivänä. Tänä talvena on tapahtunut paljon mieleenpainuvia juttuja.

Niskasen, 33, ura jatkuu ja valmentajan kanssa pyritään yhä saamaan kehitystä aikaan.

– Meillä on nyt sapluuna, jolla Kerttu harjoittelee ja sillä tulee tulosta. Minun tehtäväni on miettiä, miten saisin omasta urheilijastani ensi kaudelle vielä paremman, Mikkonen totesi.

Joensuu voitti kokonaiskisan

Jasmi Joensuu varmisti Suomen cupin kokonaiskilpailun voiton, kun Krista Pärmäkoski ei startannut.

– En olisi uskonut, että tänään tulee mitali, mutta se alkoi kulkea hyvin. Ihan mukavalta tuntui hiihtää. Tosi hyvä kannustus, Joensuu sanoi.

Joensuun kaudella muutama tärkeä kilpailu meni pilalle sauvarikon tai kaatumisen takia, mutta kauden loppuhetkillä Joensuu ei halunnut näitä muistella.

Joensuu sanoi, että Suomen cupin kokonaiskilpailun voitto kertoo, että hän on kehittynyt entistä monipuolisemmaksi hiihtäjäksi.

Lue myös:

.
.