Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen ehti rupatella viimeisen kympin aikana Hakolan kanssa – "Tasaisella on paras jutella, ylämäessä ei puhe kulje Iivon kanssa"

Iivo Niskasen voitti SM-kultaa ja Ristomatti Hakola oli toinen Rovaniemellä. Niskasen ja Hakolan takana Ville Ahonen otti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalin.

IIvo Niskanen ja Ristomatti Hakola tulivat yhdessä maaliin 50 kilometrin SM-kilpailussa. Kuva: Lehtikuva / Jouni Porsanger

Iivo Niskanen otti omansa 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan SM-kilpailussa Rovaniemellä. Niskanen ei lähtenyt repimään kaikkea irti, vaan otti kaksi minuuttia aiemmin lähteneen Ristomatti Hakolan kiinni ennen viimeisen kympin alkua ja hiihti sen jälkeen yhdessä Hakolan kanssa maaliin. Hakola otti hopeaa. Eroa tuli tarkkaan ottaen 2.01,3.

Niskasen voittomarginaali jäi siis pienemmäksi kuin hänen siskollaan Kertulla, jolla se oli aiemmin hiihdetyllä kolmellakympillä 3.07.

– Oli tarkoitus hiihtää Rise kiinni ja sitten taitetaan matkaa sen mitä huvittaa. Oli kiva hiihtää loppu noin, että ei tarvinnut kaikkea lyödä peliin, Niskanen totesi.

Hänelläkin on Kertun tavoin edessään Lapponia-hiihto, joka alkaa huomenna 60 kilometrin matkalla ja sen jälkeen edessä ovat vielä 50 kilometrin ja 80 kilometrin taipaleet. Siihen jäi nyt enemmän voimia varastoon.

– Tietysti viisikymppiä pitää aina hiihtää maaliin asti. Lumisade tuli kiusaksi loppuun, joten loppuun asti sai hiihtää.

Niskasen mukaan päättynyt kausi oli hänen osaltaan loistava. Pekingin olympialaisista tuliaisina oli kultamitali 15 kilometrin perinteisellä, hopea parisprintissä ja pronssi yhdistelmäkilpailussa.

– Kyllä kauteen täytyy olla tyytyväinen. Maailmancup-kausi huipentui distanssicupin voittoon ja kokonaiskilpailun kolmanteen sijaan, se kertoo tasaisuudesta. Ja ennen kaikkea se, että kauden pääkisat menivät onnistuneesti maaliin.

Hakolalle kausi on ollut vaikea eikä hän halunnut sitä enää sen enempää muistella. Viidenkympin SM-kisa sujui kuitenkin mukavasti.

– Yllättävän pitkään pääsin Iivoa karkuun. Sitten kun Iivo tuli kiinni, tultiin mukavaa vauhtia ja käytiin läpi, mitä on kisan aikana nähty. Tasaisella on paras jutella, meikäläisellä ei ylämäessä puhe kulje Iivon kanssa.

Pronssin vei Ville Ahonen 4.55 Niskaselle hävinneenä. Ahoselle mitali oli ensimmäinen henkilökohtainen SM-kisoissa.

– Sillä on iso merkitys, se on ollut jo pitkään tavoitteena. Tämä on muutenkin ollut hyvä kausi, pitkän ajan tavoitteet on saavutettu.

SM-mitalin lisäksi Ahonen pääsi myös maailmancupin pisteille. Hän oli pisteillä sekä sprintissä Oberstdorfissa että 50 kilometrillä Holmenkollenilla.

Suomen cupin kokonaispisteissä ykkönen oli Joni Mäki, joka oli sunnuntaina vasta 16:s yli 12 ja puoli minuuttia Niskaselle hävinneenä.

Lue myös:

.
.