Hyppää sisältöön

Lauri Marjamäki haluaa jatkaa Kärppien peräsimessä – luotsi avaa ytimekkäästi, mihin tiivistyi uransa lopettaneen Mika Pyörälän merkitys

Lauri Marjamäki jatkanee Oulun Kärppien peräsimessä, vaikka viiden viikon pesti päättyikin karuun pettymykseen puolivälierissä. Urheilutoimenjohtajan mukaan Marjamäki toi ryhtiä oululaisten tekemiseen.

Lauri Marjamäki sai Kärppien kurssin käännettyä, mutta välieriin asti ryhtiliike ei kantanut. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Viisi viikkoa ja kolme päivää. Niin kauan kesti Lauri Marjamäen toinen avioliitto Oulun Kärppien kanssa. Edellisestä liitosta syntyi kaksi SM-kultaa, ja Oulun Kärpillä on siitä asti ollut Marjamäen sydämessä erityinen paikka.

Vaikka viimeisin pikakomennus ei tuloksellisesti seuraa tyydytä, mahdollinen jatkopesti ei ole poissuljettu, päin vastoin.

– Koemme, että tämä kausi, joka oli vain viiden viikon mittainen, oli positiivinen siinä mielessä, että saimme selkeästi ryhtiliikkeen aikaan. Tulos ei tyydytä, mutta lähdettiin saappaat jalassa puolivälieräsarjasta, urheilutoimenjohtaja Harri Aho muotoilee.

Tappio seiskapelin jatkoerässä Ilvestä vastaan ja kausi päätökseen ennen välieriä. Kestomenestyjä Oulun Kärpillä oli tavoitteet paljon korkeammalla ennen kauden alkua, mutta jo toisen kerran peräkkäin jäi vain luu käteen.

Nyt seurassa kaivataan muutosta. Kevään pudotuspelien alla pikakomennuksen Kärppien päävalmentajaksi saanut Lauri Marjamäki on valmis tarttumaan haasteeseen, jos askelmerkit seuran kanssa osuvat kohdalleen.

Lauri Marjamäki kertoo, että keskustelut Kärpissä jatkamisesta on jo aloitettu. Kuva: Lehtikuva

– Alustavasti on Kärppien kanssa keskusteltu ja katsotaan sitten, mihin lopputulokseen päästään, mutta kyllä minä viihdyn Oulussa, ja Kärpät on minulle tärkeä seura ja Suomen kärkiseura, Marjamäki sanoo.

Marjamäelle on tärkeää, että Kärpät pelaisi hänen alaisuudessaan aivan kärkisijoista, niin kotimaan kuin Euroopan kaukaloissa. Mikään muu ei riitä.

– Sijasta kahdeksan ynnä muut, niistä en halua lähteä taistelemaan, Marjamäki huomauttaa.

Muutosjohtajaksi ensimmäistä kertaa urallaan

Kuluneella kaudella Kärppien liigakausi ei lähtenyt sellaiseen lentoon, mitä toivottiin ja helmikuussa päävalmentaja Lauri Mikkola sai lähtöpassit. Samalla vapautui Marjamäki Jokereista, ja sopimus oli valmis. Vaikka Marjamäki on valmentajana jo paljon kokenut, joutui hän aivan uuden tilanteen eteen.

Kärpissä tarvittiin muutosjohtajaa, ja tuo rooli oli Marjamäelle aivan uusi. Haasteita oli paljon, aikaa liian vähän.

– Meillä oli aika rikkinäinen porukka. Oli paljon pelaajia loukkaantuneina ja tuli ihan viimeisinä aikoina paljon pelaajia sisään. Isoin haaste oli saada siitä yhtenäinen joukkue, Marjamäki kuvailee.

Urheilutoimenjohtaja Harri Aho myöntää, että epäonnistuneet pelaajakaupat vaikuttivat kauden lopputulokseen.

– Varmaan siinä on epäonnistuttu joissain pelaajahankinnoissa, etteivät he ole täyttäneet sitä ruutua, mitä on ajateltu.

– Kovin mittari on se, että kuinka moni pelaaja pelaa sitä uransa parasta kautta, niin olihan meillä pelaajia, jotka eivät tähän yltäneet. Tarkempaa syytä etsitään vasta pidemmän analyysin kautta, Aho tarkentaa.

Marjamäen piti saada Kärppien puolustuspeli kuntoon.

– Minulla oli ensimmäinen prioriteetti, että puolustetaan laadukkaasti. Tehdään juuri kuten sanotaan, eikä yhtään sieltä välimallista.

Puolustuspelin Marjamäki sai nopeasti kuntoon, mutta hyökkäyspeliä ja maalinteon tehokkuutta hän ei onnistunut parantamaan tarpeeksi. Näin siitäkin huolimatta, että seura hankki juuri hyökkäykseen vahvistuksia KHL:stä.

Jokereissa kauden pelannut Julius Junttila oli yksi Kärppien kevään hankinnoista. Hän ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa pudotuspeleissä. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

David Sklenicka oli erittäin iso apu meille. Halusimme hyökkäykseen vähän maalintekovoimaa Julius Junttilasta ja Rudolf Cervenystä, mutta valitettavasti Cerveny ei pelannut kuin kaksi erää ennen kuin loukkaantui, niin hänestä ei ollu meille hyötyä, Marjamäki toteaa.

Marjamäki nostaa esille myös henkisen puolen. Kun hävitään paljon, pelaajien itseluottamus ei ole sillä tasolla, mitä voittavassa joukkueessa pitäisi olla.

Pyörälä jättää liigakaukalot – kultaisen sukupolven aika on ohi

Seiskapelin karvaaseen tappioon päättyi samalla yhden ikonisen, Oulun kultaisen sukupolven viimeisen edustajan, pelaajaura. 40-vuotias Mika Pyörälä ehti pelata Kärpissä 15 vuotta ja 749 ottelua.

Marjamäki pääsi vielä kerran valmentamaan luottopelaajaansa. Marjamäki kertoo, että viiden Suomen mestaruuden seuraikonilla oli tärkeä rooli, kun joukkuetta piti yhteinäistää ennen pudotuspelejä.

– Hän on loistava esimerkki pukukopissa. Kun tiesimme, että pelit loppuvat häneltä, niin halusimme lyödä kaikki likoon hänenkin puolesta, Marjamäki paljastaa.

Mika Pyörälä voitti pitkällä urallaan myös maailmanmestaruuden ja kolme muuta MM-mitalia. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Kärppien tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvältä. Oma juniorityö on vahvalla pohjalla ja juuri päättyneissä pudotuspeleissä hyökkääjistä kymmenen oli omia kasvatteja, pakeista neljä. Maalivahtikin on oma kasvatti.

Mutta mukaan mahtuisi urheilutoimenjohtaja Ahon mukaan muutama KHL:stä vapautuva pelaajakin.

– Markkinat muuttuivat yhdessä yössä, kun sota alkoi ja eurooppalaisia pelaajia vapautui markkinoille. Nyt seurataan tilannetta ja pyrimme saamaan meille parhaat palaset siitä, Aho kertoo.

Vielä ei ole mitään virallista tiedotettavaa ensi kautta ajatellen, mutta toiveita on.

– Haluamme, että meillä on vahva sentteriosasto. Sellaisia pelaajia, jotka pystyvät tätä nykyaikaista kahden suunnan jääkiekkoa hyvin tuloksellisesti pelaamaan, Aho sanoo.

Yksi asia on kuitenkin varma: nykyinen tulostaso ei riitä Oulun ylpeydelle. Marjamäen mukaan seuran sisällä on tällä hetkellä kova halu tehdä iso muutos ja tässä muutoksessa hän haluaa mielellään olla mukana.

Tulevat viikot ja kuukaudet näyttävät, löytyykö yhteinen tahto ja suunta. Ryhtiliikettä on ainakin varmasti tiedossa, jos Marjamäelle päävalmentajan viittaa tarjotaan.

Kurinalaisuutta ja kovaa työntekoa arvostavan Marjamäen valmennuksessa ei vapaakortteja jaella.

– Kun arki kestää päivänvaloa, niin tapahtuu hyviä asioita.

Lue myös: