Hyppää sisältöön

Mikä maali! Peruspakki kruunasi Tapparan kirin osumalla, joka oli asiantuntijan mukaan "klassikkokamaa" – kapteeni Suomi Ilveksen sankari

Jääkiekon SM-liigassa pelattiin lauantaina molemmissa välieräsarjoissa. Niin Kouvolassa kuin Tampereella nähtiin maalijuhlat. Tamperelaisjoukkueet olivat lopulta rautaa.

Tähän tapaan maalintekoon punnersi Tapparan Mikael Seppälä. KooKoon ykkösvahti Nick Malik oli läpiajon edessä voimaton. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Jääkiekon SM-liigan välieräpelit jatkuivat lauantaina äärimmäisen vauhdikkaina. KooKoo ja Tappara kohtasivat jo toistamiseen, Tampereella Ilves ja TPS aloittivat oman sarjansa.

Molemmilla paikkakunnilla vietettiin maalijuhlia. Kouvolassa tehtailtiin jo avauserässä neljä maalia, Tampereellakin osuttiin kolmesti.

Tappara nousi ottelussa voittoon KooKoosta lukemin 6–3 (3–1, 0–2, 0–3). KooKoo juhli vielä avauserässä, mutta ykköspuolustaja Petteri Nikkilän loukkaantumisen jälkeen isäntien peli hajosi.

– Tapparan näkökulmasta suoritus oli se minimisuoritus. Kertoo heidän vahvuudestaan, että tuollaisella pelillä pystyy tekemään viisi pelitilannemaalia ja vielä yhden tyhjiin, Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen arvioi.

TPS ei pystynyt kaatamaan Ilvestä vieraissa, voitto kotijoukkueelle numeroin 3–2 (2–1, 0–1, 1–0). Lähes 12 000 ihmistä todisti sarjan avausta.

– Ilves teki pari ylivoimamaalia. Isoissa peleissä ne ovat elinehto. Kärppiä vastaan pakkopeli ei vielä toiminut, nyt tilanne on toinen. TPS pelasi hyvin tyypillisen pelin heille. Sarjan pelit ovat todennäköisesti maalin pelejä jatkossakin, Nättinen kuvaili.

Seuraavaksi tässä jutussa käydään tarkemmin läpi otteluiden päätapahtumat.

KooKoo–Tappara 3–6, ottelusarja: 1–1

KooKoo jatkoi historiansa ensimmäisessä SM-liigan välierien kotiottelussa siitä, mihin oli perjantaina Tampereella jäänyt.

Kim Strömberg oli avauserässä hurjassa iskussa: KooKoon konkarihyökkääjä latoi kiekon kahdesti Tapparan verkkoon. Tapparaa urallaan neljän kauden ajan edustanut Strömberg oli tehnyt Tapparaa vastaan kaksi maalia jo perjantaina.

Tappara-vahti Christian Heljanko joutui vaihtoon kesken erän, kun Strömbergin maalien välissä maalinteossa onnistui myös Toni Suuronen.Kasperi Ojantakasen kuti kimposi Suurosen kautta sisään. Kirvesrintojen veräjälle luisteli Janis Kalnins.

KooKoon pelaajat juhlivat vielä avauserässä. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press
Kouvolassa nautittiin SM-liigan välierätunnelmasta ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Tapparan erän ainokaisesta vastasi Patrik Virta, joka ohjasi Kristian Kuuselan viivatoimituksen verkkoon.

Erän pelottavin hetki nähtiin, kun avauspelin ratkaissut KooKoon ykköspakki Petteri Nikkilä jätti kaukalon, kun hän kolhi polveaan kamppailutilanteessa Waltteri Merelän kanssa. KooKoo joutui pelaamaan ottelun loppuun viidellä puolustajalla.

– KooKoolle tuollaiset iskut ova todella massiivisia. Hänelle ei ole korvaajaa. Nikkilä tuo joukkueeseen henkistä johtajuutta ja kokemusta. Tilanne näytti siltä, että hänen kautensa on paketissa, Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen arvioi Jääkiekkokierroksen lähetyksessä.

Tästä alkoikin KooKoon alamäki. Tappara sai kaivatun kavennuksen heti toisen erän alussa Brady Austinin maalilla. Austin laukoi kiekon verkkoon heti Otto Rauhalan aloitusvoiton jälkeen.

Tappara nousi kahden maalin takamatkalta KooKoon ohi. Kuvassa juhlitaan Austinin maalia. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Samainen toistui myös tasoitusmaalissa: Rauhala voitti jälleen yhden aloituksen, ja tällä kertaa kiekon latasi sisään Petteri Puhakka.

KooKoon Samuli Ratiselle sattui heti kolmannen erän alussa paha virhe hyökkäyssiniviivalla. Kiekon suojaaminen alimpana pelaajana kostautui ja tästä Tappara rankaisi, kun peruspakki Mikael Seppälä karkasi läpiajoon. Hän punnersi väkisin loppuun asti ja onnistui ohittamaan Nick Malikin.

Seppälä onnistui runkosarjassa maalinteossa vain kerran, mutta pudotuspeleissä hän on tehnyt jo kaksi maalia. Edellisen kahden kauden aikana Seppälä on tehnyt runkosarja mukaanluettuna yhteensä viisi maalia.

– Aivan turha virhe Ratiselta. On turha yrittää mitään vastaavaa tuossa tilanteessa. Seppälän maali oli ihan klassikkokamaa, Topi Nättinen kommentoi Jääkiekkokierroksen lähetyksessä.

Tästä KooKoo ei enää noussut. Otto Leskinen ja Veli-Matti-Savinainen viimeistelivät vielä erän loppupuolella päätöslukemat.

Ilves–TPS 3–2, ottelusarja: 1–0

Ilves ja TPS avasivat oman ottelusarjansa täpötäydellä Tampereen areenalla. Tunnustelevan alun jälkeen myös tässä ottelussa nähtiin melkoista maali-iloittelua jo avauserässä. Puolivälieräsarjan sankari Petri Kontiola syötti erän puolivälissä Joonas Odenin tekemän pelin avausmaalin. Eetu Liukas toi turkulaiset tasoihin vain reilun minuutin jälkeen.

Vaan jo minuutin päästä oli taas Ilveksen vuoro: Ilveksen kapteeni Eemeli Suomi sivalsi joukkueensa johtoon ylivoimalla pudotuspelien ensimmäisellä osumallaan.

Tampereen areenan yleisö sai haluamansa: Ilves juhli voittoa. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

TPS tasoitti toisen erän aluksi, kun Markus Nurmi kävi puttaamassa kiekon sisään Ilves-vahti Marek Langamerin haparoinnin jälkeen.

Ilveksen sankariksi nousi päätöserässä kapteeni Suomi. Balazs Sebok syötti erän puolivälissä ylivoimalla kiekon maalin kulmalle, josta Suomi nousi esiin ja survoi kiekon ohi Andrei Karejevin.

Suomi tuuletti maalia villisti kotiyleisön riemuksi.

– Mukavaahan se on onnistua. Kyllähän täällä on hieno tunnelma, siitä kiitos katsojille. Sen kuulee koko ajan, Eemeli Suomi sanaili Yle Urheilulle.

TPS haki tasoitusta aivan loppuun asti, mutta Ilves kesti valkopaitojen rynnistyksen. Esimerkiksi Marko Anttila pystyi peittämään pelin lopussa turkulaisten tasoitusyrityksen.

Marko Anttila teki arvokasta työtä Ilveksen nutussa. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Lue myös: