Hyppää sisältöön

Kommentti: Lauri Markkasesta kuoriutui viime hetkellä alfauros – suomalaistähden NBA-kauden päätöspeli toi arvostuksen ja työrauhan

Lauri Markkanen oli Cleveland Cavaliersin paras pelaaja, kun hänen edustamansa NBA-koripalloseura romahti kauden viimeisessä ja ratkaisevassa ottelussa jääden täpärästi ulos pudotuspeleistä, Yle Urheilun toimittaja Timo Uusitalo kirjoittaa.

Lauri Markkanen näytti koripalloväelle oman potentiaalinsa kauden viimeisessä NBA-pelissään. Kuva: Ken Blaze-USA TODAY Sports/All Over Press

Lauri Markkasesta kuoriutui NBA-uransa 282. ottelussa ensimmäistä kertaa esille koripallon alfauros, josta yksinkertaisesti ei voinut olla pitämättä. Oli vain suuri sääli, että Cleveland Cavaliers menetti ratkaisevassa pudotuspelikarsintaottelussa 14 pisteen johtonsa ja hyytyi toisella jaksolla fanaattisen kotikatsomonsa edessä Atlanta Hawksille lukemin 101–107.

Tappion myötä Suomi-koriksen kruununjalokiven historiallinen temppu jäi tekemättä; edelleenkään NBA:n pudotuspeleissä ei ole nähty suomalaispelaajaa. 24-vuotias Markkanen päätti viikonvaihteena viidennen NBA-kautensa. Ironista on, että hänen vanha seuransa Chicago Bulls pääsi nyt ensimmäistä kertaa vuosikausiin pudotuspeleihin – heti kun Lauri oli vaihtanut maisemaa.

Vaikka Clevelandin kausi jäi kokonaisuudessaan kirkkaasti positiivisen puolelle, niin viimeisistä matseista ja koko loppukauden otteluista jäi nuorekkaalle joukkueelle karvas maku. Cavaliersin playoffs-paikka ei jäänyt kiinni yhdestä ottelusta tai huonosta puoliajasta. Loukkaantumisista kärsinyt nuorekas joukkue voitti kauden 26 viimeisestä ottelustaan vain yhdeksän ja hävisi nolosti muun muassa rupusakeille Detroitille ja Orlandolle.

Markkasen henkilökohtaisen uran kannalta tappiollisella Atlanta-ottelulla oli isompi merkitys kuin mitä moni edes tiedosti. Ellei Lauri olisi väläytellyt ja löytänyt sisäistä Larry Birdiään, niin hänen ympärilleen olisi jäänyt ehkä pieniä kysymysmerkkejä. Markkanen pelasi sinällään kelpo kauden, mutta kausitilastojen perusteella hän jäi uran keskiarvolukemista niin pistekeskiarvossa, levypalloissa kuin kolmosheittojen tarkkuudessa.

Lauri Markkasella oli mainio lataus Atlanta Hawksia vastaan. Kuva: NBAE via Getty Images

Atlantaa vastaan Markkanen oli kuitenkin ainoa joukkueensa pelaaja, joka oli sisäistänyt henkilökohtaisesti NBA-pudotuspelien tarvittavan tunnetason ja intensiteetin. Markkanen ja tulokastähti Evan Mobley pelasivat omalla tasollaan, muut Clevelandin jäsenet eivät. Lauri pelasi kovien panosten mittelössä kirkkaasti Cavs-uransa parhaan matsin tilastoilla: 26 pistettä, 8 levypalloa, 2 riistoa, 1 torjunta ja kolmen pisteen heitot upposivat (6/12).

Garland ja Bickerstaff jäätyivät

Cleveland hävisi Hawksille, koska tähtipelaaja, peliä pyörittävä takamies Darius Garland jäätyi henkisesti pelaten huonoimman ottelunsa moneen kuukauteen ja valmentaja J.B. Bickerstaffin sormi meni suuhun niin puolustus- ja hyökkäyspelaamisessa kuin myös pelaajarotaatioissa. Vaihtopenkki oli pahasti negatiivinen ja koko kauden kolmostykki, jopa sarjan "kuudennen pelaajan" -tittelistä kilvoitellut Kevin Love unohtui penkille, vaikka korinteko takkusi koko toisen jakson (vain 40 pistettä).

Garland heitti tappiopelissä peräti 27 kertaa heikolla 33 prosentilla. Jos valmentaja olisi hoksannut ohjeistaa, että Garland jakaa palloa enemmän heittovoimaisille Markkaselle ja Mobleylle, niin uskallan väittää, että Cleveland olisi voittanut pelin. Garlandilla oli viimeisellä jaksolla vaihe, jolloin hän epäonnistui neljä kertaa peräkkäin (ohiheitto, ohiheitto, pallon menetys ja ohiheitto).

Valmentaja Bickerstaff ei osannut myöskään reagoida siihen, kun toisella jaksolla superpelaajaksi äitynyt Atlantan takamiesvirtuoosi Trae Young kuritti kerta toisensa jälkeen muun muassa Markkasta yksi vastaan yksi -tilanteissa. Hawks teki pieniä muutoksia ja levitti peliään, eikä Clevelandin apupuolustus – lähinnä Jarrett Allen ja Mobley – ehtineet ajoissa turvaamaan, kun Young otti joukkueensa reppuselkäänsä käytännössä yksistään.

Markkasen käsi kävi tarkasti avausjaksolla, kun Cleveland pääsi tauolle 61–51-johdossa. Siinä vaiheessa kentän paras pelaaja oli pussittanut 17 pistettä ja viisi kolmosta. Suomalainen vaikutti parketilla erehdyttävästi nuorelta Dirk Nowitzkilta ollen syystäkin joukkueensa kakkosvaihtoehto heittoihin. Toisella puoliskolla palloa ei enää pelattu samalla tavalla Laurille, ja kuuma korintehtailija jäi jatkossa enää Clevelandin nelosvaihtoehdoksi.

Lauri Markkanen auttaa Evan Mobleyta ylös lattialta. Kuva: NBAE via Getty Images

Garland ja toinen palloa hautonut pelaaja, Caris LeVert sortuivat ihmeellisesti soolosuorituksiin ja pomputtelivat pelivälinettä ilman järjen häivää. Siitä syystä muiden Cavs-pelaajien peli meni lähinnä kaaren takana seisomiseksi. Kun pallo tuli vihdoin muiden käsiin, niin heittokello oli jo lopussa. Siksi yritykset jäivät hätäisiksi ja huonoiksi. Tähänkään kotijoukkueen valmennus ei kyennyt tekemään muutoksia toisella puoliajalla, joka meni Atlantalle numeroin 56–40.

Markkasen ottelu olisi ollut täydellinen Atlantaa vastaan, ellei hän olisi lipsauttanut palloa mahtavan pallonriistonsa jälkeen vastustajan Kevin Huerterille, kun peliaikaa oli jäljellä enää 25,8 sekuntia kolmen pisteen tappioasemassa, tilanteessa 99–102. Käänteentekevä suoritus jäi hieman piippuun. Nokkelampi valmentaja olisi ottanut kuitenkin tilanteessa Clevelandille aikalisän, kun Atlantan prässi oli melkoinen kyseisessä nurkkatilanteessa.

Cleveland voi nyt alkaa keskittyä parantamaan ensi kauden joukkuetta ja solmia tärkeitä jatkosopimuksia. Garland saa 184 miljoonan dollarin maksimipaperin kouraansa ja koko kauden sivussa olleelle, polvioperaatiossa käyneelle Collin Sextonille mahdollisesti rustataan pitkä jatkokontrahti. Takamieskonkari Ricky Rubion takaisin värmääminen olisi märkä uni faneille. Cavsin vaihtomiesosastolla nähdään viimeistään ensi kauden aikana muutoksia, kun ainakin LeVertin, Loven ja Cedi Osmanin sopimukset umpeutuvat.

Suomalaisen NBA-uranuurtajan mahtipeli jää kutkuttavasti kesäkauden ajaksi kaikkien lajia seuraavien muistisopukoihin ja jättää mukavan fiiliksen myös Laurille itselleen. Potentiaalisella Clevelandilla ei pitäisi olla kaiken järjen mukaan tarvetta hakea aktiivisesti korvaajaa Markkaselle. Vaikka Laurilla ei ole vyöllä vielä NBA-pudotuspeliä, niin kenellekään ei jäänyt epäselväksi, etteikö suomalaiskomeetta olisi jatkossakin tärkeiden pelien mies.

Lue lisää:

.
.