Hyppää sisältöön

SM-liigan loppuhuipennuksen aikataulu puhuttaa – näin liigapomo vastaa ihmettelijöille: "Huonoista ratkaisuista paras mahdollinen"

SM-liigan finaalien ja pronssiottelun ottelupäivämäärät ovat aiheuttaneet ihmetystä. Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoo, että muun muassa Tampereen areenan tiivis tapahtumakalenteri on mahdollistanut rajatut aikatauluratkaisut.

Tappara juhli aiemmin finaalipaikkaansa Tampereella. Joukkue ei saa SM-liigan finaaleissa isännöitäväkseen yhtään viikonloppupeliä. Kuva: All Over Press

Jääkiekon miesten SM-liiga on edennyt mitalipeleihin saakka. SM-loppuotteluissa kohtaavat Tampereen Tappara ja Turun Palloseura, yksiosaisessa pronssiottelussa pelaavat Tampereen Ilves ja Kouvolan KooKoo.

Liiga julkaisi pääsiäislauantaina sekä loppuotteluiden että yksiosaisen pronssiottelun aikataulut. Pelipäivämäärät aiheuttivat nopeasti keskustelua kiekkofanien keskuudessa. Jääkiekon seuraajat ovat ihmetelleet muun muassa pelipäiviä ja niiden jakautumista seurojen kesken.

Keskiviikkona alkavista SM-liigan seitsemästä aikataulutetusta loppuottelusta vain kaksi pelataan lauantaina ja ne molemmat pelataan Turussa. Runkosarjan voittanut Tappara ei saa siis viikonloppufinaaleja Tampereelle, minkä lisäksi sille on aikataulutettu kaksi maanantaikotipeliä seitsemän ottelun sarjassa.

Ottelusarjan ja mestaruuden voittamiseen vaaditaan neljä voittoa, minkä vuoksi kaikki aikataulutetut pelit eivät välttämättä toteudu.

Finaalien aikataulutuksen lisäksi pronssiottelun pelipäivämäärä on hämmentänyt SM-liigaa seuraavia. Ilves ja KooKoo pelaavat pronssiottelunsa Tampereella, runkosarjassa paremmin sijoittuneen Ilveksen kotihallissa, sunnuntaina 24. huhtikuuta. Näin ollen Ilvekselle tulee ennen otteluaan viikon verran odottamista välierien jälkeen, KooKoo puolestaan lepää kymmenen päivää.

Viimeisten pelien aikataulutuksessa on ilmennyt tiettyjä haasteita SM-liigan kilpailutoimenjohtajan Arto I. Järvelän mukaan.

– Tämä on monen vaikuttavan seikan lopputulos. Tarjolla on ollut huonoja ratkaisuja, joista on pyritty tekemään paras mahdollinen, hän toteaa Yle Urheilulle.

Tampereen areenan ruuhkaviikot vaikeuttavat

Syy aikataulun rakentumiseen on yksinkertainen: Tampereen areenalla on viikon sisään kaksi suurta konserttitapahtumaa, jotka ajavat SM-liigan pudotuspeliotteluiden edelle. Näiden lisäksi haasteita aikatauluttamiseen ovat liigan kilpailutoimenjohtajan Järvelän mukaan tuoneet runkosarjan päätöksen siirtyminen sekä lähestyvät jääkiekon MM-kotikisat.

Areenalla esiintyy ensin keskiviikkona 22. huhtikuuta suomalainen metallijätti Nightwish, jonka eri konsertteja on siirretty useaan otteeseen niiden alkuperäisestä esityspäivästä. Nightwishin oli tarkoitus esiintyä alunperin Tampereella jo joulukuussa 2021. Keskiviikkona 27. huhtikuuta lavalle nousee puolestaan ruotsalainen hard rock -yhtye Ghost.

Loppuottelupäivämääriin on vaikuttanut Tampereen areenan tapahtumien lisäksi muutkin seikat, Arto I. Järvelä avaa. Kuva: Lehtikuva

– Päätökset loppuotteluiden päivämääristä perustuvat puhtaasti Tampereen areenan varauksiin. Lisäksi tulevat MM-kisat aiheuttavat sen, että toukokuun 2. päivä on viimeinen mahdollinen pelipäivä Tampereella, Järvelä tiivistää.

– Koronavirus on aiheuttanut konserttien ja tapahtumien päivämäärien siirtoja, mutta myös SM-liigan runkosarjan siirtymisen muutamalla päivällä eteenpäin. Siirron myötä saimme runkosarjan pelattua täysimittaisena.

SM-liigan runkosarjan päätöstä siirrettiin helmikuussa viidellä päivällä ja se päättyi 22. maaliskuuta.

Näin ollen myös Tampereella pelattavan pronssiottelun aikataulutus on kokenut omat haasteensa.

– Ideaalitilanteemme olisi ollut, että olisimme voineet pelata pronssiottelun tulevana perjantaina. Tampereella peliä ei kuitenkaan voitu tuolloin järjestää. Jos TPS olisi ollut pronssiottelun joukkue, niin Turussa oltaisiin pelattu perjantaina, Järvelä sanoo.

"Tällaista asiaa on ihan turha vinkua"

Kymmenen päivää ennen pronssiottelua lepäävän KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa ei harmittele pitkähköä lepopätkää ennen kauden päätöspeliä.

Sakari Välimaalle ja KooKoolle pronssiottelu on suuri mahdollisuus. Kuva: Antro Valo / Yle

– Meille asia ei tullut tietysti yllätyksenä, kun ottelu tullaan pelaamaan Tampereella ja siellä on konsertit sekä liigan finaalit, KooKoon toimitusjohtaja toteaa.

Vaikka kymmenen päivän tauko tiiviiden välierä- ja puolivälierävaiheiden jälkeen onkin erittäin pitkä pudotuspeleissä, ei Välimaan mielestä asiassa ole mitään valittamisen arvoista.

– Pudotuspeleissä pelataan juuri niiden aikataulujen mukaisesti. Tällaista asiaa on ihan turha vinkua, että mikä onkaan optimaalinen tilanne. Pelit ovat tulleet tiiviisti tähän kohtaan kaikille. Pitää muutenkin muistaa, että Tampereen areenalla on muitakin tapahtumia, jolloin jääkiekko väistää niiden edeltä, koska kyseessä on monitoimiareena, Välimaa sanoo jämäkästi.

Pronssiotteluiden merkityksestä on keskusteltu urheilupiireissä useaan otteeseen. Kouvolalaisille ei Välimaan mukaan ole tulevan mitalipelin merkityksen osalta mitään epäselvää: pronssiottelu kiinnostaa erittäin vahvasti.

– Se on meille iso asia. Meillä on mahdollisuus ottaa seurahistoriamme ensimmäinen mitali. SM-liigassa kaikilla seuroilla ei ole vielä mitaleja, niin toivottavasti me voimme tuoda Kouvolaan sen ihka ensimmäisen, hän päättää.

Kotijoukkueena pelaavan Ilveksenkin mitalia on saatu odottaa. Tamperelaiset ovat voittaneet viimeisimpänä mitalinaan pronssia keväällä 2001, eli 21 vuotta sitten.

SM-liigan loppuhuipennuksen ohjelma 2022

Ke 20.4. klo 18.30 Tappara – TPS

La 23.4. klo 17.00 TPS – Tappara

Ma 25.4. klo 18.30 Tappara – TPS

Ti 26.4. klo 18.30 TPS – Tappara

Tarvittaessa:

To 28.4. klo 18.30 Tappara – TPS

La 30.4. klo 17.00 TPS – Tappara

Ma 2.5. klo 18.30 Tappara – TPS

Pronssiottelu Ilves–KooKoo pelataan Tampereella sunnuntaina 24.4. klo 17.

Lue myös: