Hyppää sisältöön

Henkisestä ja fyysisestä uupumuksesta kärsivä Ida Hulkko haluaa panna kierteen poikki ja jättää kesän MM-kisat väliin – "Tuntuu, että ajauduin umpikujaan"

Ida Hulkko ei aio osallistua kesäkuussa järjestettäviin pitkän radan MM-kisoihin. Suomalaisuimari ei ole henkisen ja fyysisen uupumuksen takia pystynyt harjoittelemaan ja kilpailemaan haluamallaan tasolla.

Ida Hulkko kertoi, että hänellä on ollut todella vaikea vuosi tähän asti. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Vuosi 2021 oli uimari Ida Hulkolle tähänastisen uran paras, mutta samalla raskain. Kauteen kuului 80 kisastarttia, neljät arvokisat sekä kansainvälinen uintiliiga (ISL) ja hyvää menestystä, muun muassa EM-hopeaa pitkältä radalta ja välieräpaikka Tokion olympialaisista.

Olympialaisten jälkeen harjoittelun ja kilpailun pariin palaaminen ei ollut helppoa. Hulkko kertoi asiasta Yle Urheilulle jo huhtikuun alkupuolella kansainvälisessä Helsinki Swim Meet -kutsukilpailussa. Tuolloin hän sanoi, että olisi jättänyt muun muassa tämän kesän ISL-kauden väliin, vaikka sitä ei olisi peruttukaan.

Nyt Hulkko on päättänyt jättää kesäkuun pitkän radan MM-kilpailut väliin. Kilpailut järjestetään Budapestissa. Uintikalenterissa on tänä vuonna kolmet arvokisat, sillä pitkän radan MM-kisojen lisäksi uidaan myös EM-kisat sekä lyhyen radan MM-kilpailut.

– Vuosi on ollut tähän asti todella vaikea. En ole viime vuoden olympialaisten jälkeen päässyt missään kohtaa henkisesti sille tasolle, jota maailman huipulla uiminen ja arvokisojen mitaleista taisteleminen edellyttää. Henkisen sekä fyysisen uupumuksen vuoksi en pysty tällä hetkellä harjoittelemaan ja kilpailemaan haluamallani tasolla, Hulkko kertoi tiedotteessaan.

Pallo pyöri väärään suuntaan

Hulkko kertoi yrittäneensä ratkaista asioita härkäpäisesti itse ja luottaneensa siihen, että hyvä fiilis palaa vielä jopa pienellä pakottamisella. Näin ei käynyt, ja hän teki taustajoukkojensa kanssa päätöksen jättää arvokisat väliin.

– Pallo on pyörinyt kuitenkin väärään suuntaan. Tuntuu, että ajauduin umpikujaan, mikä konkretisoitui parin viikon takaisissa kilpailuissa Helsingissä ja Tukholmassa. Tämän kierteen haluan laittaa poikki nyt, ja olemme päättäneet, että jätän MM-kisat väliin.

Hulkko ei ole ainoa uimari, joka on kärsinyt viime vuonna uupumuksesta. Ruotsin uintitähti Sarah Sjöström kertoi tammikuussa Expressen-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että oli lähes loppuun palanut viime vuoden jäljiltä. Sjöström nappasi vielä joulukuussa Abu Dhabissa lyhyen radan MM-uinneissa kolme kultaa, kolme hopeaa ja yhden pronssin.

Ida Hulkko urakoi viime vuonna ja ui 80 kisastarttia. Näihin kisoihin kuuluivat muun muassa neljät arvokisat sekä kansainvälinen uintiliiga. Kuva: All Over Press

Haaveet ja tavoitteet pysyvät samoina

Hulkon, 23, tavoitteena on nyt löytää yhdessä taustajoukkojensa ja ammattilaisavun kautta tilanteeseen ratkaisu ja palata omalle tasolleen niin pian kuin mahdollista. Hän oli viime vuonna maailmanlistalla 50 metrin rintauinnissa 4:s ja 100 metrin rintauinnissa 15:s.

Myös haaveet ja tavoitteet ovat pysyneet Hulkolla samoina. Hän on asettanut päätavoitteensa Pariisin olympialaisiin 100 metrin rintauintiin.

– Olen luonnollisesti erittäin pettynyt ja myös huolissani. Kovia päätöksiä on kuitenkin välillä pakko tehdä ja niissä piilee myös aihio uudelle alulle. Jatkan kovatasoista harjoittelua kohti Pariisin kisa-altaita, mutta samalla huolehdin omasta terveydestäni. Haluan taas nauttia uimisesta ja tavoitella suurimpia haaveitani, Hulkko vakuutti.

Lue myös:

Ida Hulkko, 23, olisi jättänyt rahakkaan uintiliigan väliin ilmankin Venäjän hyökkäystä Ukrainaan – "Olin fyysisesti ja henkisesti aika rikki"

"Ensimmäiset reaktiot olivat hysteeristä itkua" – uimari Jenna Laukkanen romahti keväällä, nyt hän muuttaa Joensuuhun ja vaihtaa valmentajaa

Terveysongelmistaan rohkeasti puhunut Laura Lahtinen haluaa olla esikuvana nuorille uimareille – "Se on edelleen tabu"

Ida Hulkko pelasti urheilu-uransa rohkealla päätöksellä – yllyttää nuoria ajattelemaan itse: "Kuka muu voi kertoa, miten elät elämääsi?"