Hyppää sisältöön

Tappara-valmentaja kuvaili pelaajiaan ujoiksi pojiksi ala-asteen discossa – asiantuntija odottaa joukkueelta uusia juonia

TPS:n aktiivinen ote kavensi finaalisarjan Turussa. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättisen mukaan on kiinnostavaa nähdä, miten Tappara reagoi TPS:n pelaamiseen torstaina.

Jussi Tapola piti TPS:n voittoa ansaittuna. Kuva: Tomi Hänninen

Tappara voi ratkaista Suomen mestaruuden viidennessä SM-liigafinaalissa torstaina TPS:ää vastaan. Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraa ottelua klo 18 alkaen. Tappara johtaa sarjaa voitoin 3–1.

Olimme kuin ala-asteen diskossa. Rohkeimmat tanssii ja ujoimmat pojat katselee laidalta. Meillä suurin osa oli vähän ujoja poikia. Se ei ole tapa, millä pelejä voitetaan, ansaittu voitto Tepsille, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola luonnehti hävityn finaaliottelun jälkeen C Morelle.

TPS kavensi tiistaina SM-liigan finaaleissa otteluvoitot 1–3:een, kun oma kasvatti Elmeri Eronen huudatti kotiyleisöä noin kuusi minuuttia ennen päätössummeria. 1–0-voittoa voi pitää ansaittuna, sillä TPS oli päätöserän alusta asti selvästi niskan päällä. Tätä ennen peli oli tasaisempaa.

– TPS oli aktiivinen kiekolla, pysyi kiekossa ja pääsi paineistamaan. He halusivat voittaa. Se vain näkyi kaikessa tekemisessä, Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen tiivisti.

Finaalit niin kuin pudotuspelit yleensäkin ratkeavat pieniin asioihin. Tällä kertaa TPS:n hyvä vire aloituksissa palkittiin. Turkulaiset voittivat päätöserässä aloitukset 11–5.

– Tarina rakentuu pienistä asioista. Mitch Hults otti aloitusvoiton, laiturit kamppailivat, aiheuttivat härdelliä ja siitähän se rakentui.

Finaaleissa sankarin viittaa ovat ottaneet maalivahdit. Tapparan maalilla Christian Heljanko on päästänyt neljässä pelissä yhtä monta osumaa ja torjunut kiekkoja 95,8 prosentin varmuudella. TPS:n Andrei Karejevilla päästettyjä maaleja on kuusi ja torjuntaprosentti 91,8.

Karejev piti TPS:ää pystyssä neljännen finaalin alussa. Kuva: Tomi Hänninen

– Heljankoa on hehkutettu paljon, mutta Karejeviakin voisi hehkuttaa yhtä paljon. Kiekot eivät pompi, hän hoitaa hommansa todella hyvin ja on viimeisen päälle ammattilainen. Sen näkee täältäkin, että kaikki tehdään huolella. Upeaa seurata maalivahtien pelaamista.

Tappara saa seuraavan mahdollisuuden Kanada-maljaan jo torstaina kotikaukalossaan Tampereen areenassa. Nättinen näkee, että tamperelaiset joutuvat keksimään uusia juonia TPS:ää vastaan.

– TPS on nyt antanut myrskyvaroituksen, ja asetelma täytyy kääntää toisin päin. Tappara on puhunut paljon siitä, että he ymmärtävät TPS:n vahvuudet, mutta nyt he saivat oikeasti sieltä signaalin. Jännä nähdä, miten he siihen reagoivat, mutta Tappara joutuu nyt keksimään jotain uutta.

Elmeri Eronen ratkaisi ottelun. Kuva: Tomi Hänninen

TPS on ollut finaalisarjassa aiemminkin lähellä voittoa. Toisessa ottelussa Turussa kiekko kimposi lopulta jatkoajalla oman pelaajan luistimesta maaliin.

– TPS on koko ajan ollut hyvin lähellä ja pelit ovat olleet todella tiukkoja maalin pelejä. Jatkoaikapelissä TPS koki henkisesti vaikean ratkaisun. Siinäkin olisi voinut olla yksi laukaus, ja tämä sarja olisi erilainen.

– Nyt se on erilainen. Yksi huilipäivä tekee varmasti hyvää, sillä takana on kaksi todella raskasta jääkiekko-ottelua, Nättinen sanoo.

TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas pyöritteli niin ikään Yle Urheilulle ottelun jälkeen, että TPS olisi voinut ansaita jo aikaisemmin voiton sarakkeeseensa.

– Ehkä olisimme jonkun voiton noista kolmesta pelistä ansainneet, mutta sille ei voi mitään. Nyt ne pitää ottaa tätä kautta. Tappara on erittäin laadukas joukkue, siitä ei pääse mihinkään, mutta onneksi olemme sitkeitä.

– Tampereelta pitää ottaa se ryöstö. Emme mieti muuta kuin seuraavaa vaihtoa ja seuraavaa peliä, Ahokas painotti.

Lue myös: