Hyppää sisältöön

Tappara-pomo paljastaa, paljonko loppuunmyyty ottelu tuottaa – unelmafinaalin kariutuminen harmitti: "Odottanut koko pienen ikäni"

Tapparan toimitusjohtaja Mika Aron mukaan tämä kausi on jo osoittanut, että uusi areena on iso mahdollisuus viedä toimintaa eteenpäin tulevina vuosina.

Toimitusjohtaja Mika Aron mukaan ihmiset ovat löytäneet hienosti julkisilla Tampereen areenalle. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Tappara voi ratkaista Suomen mestaruuden viidennessä SM-liigafinaalissa torstaina TPS:ää vastaan. Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraa ottelua klo 18 alkaen. Tappara johtaa sarjaa voitoin 3–1.

Jääkiekon SM-liigaseura Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro voi voittaa torstaina ensimmäisen mestaruutensa seurassa. Tämä ei ollut kuitenkaan päällimmäisenä toimitusjohtajan mielessä edellisessäkään ottelussa tiistaina Turussa.

– Olen oppinut vuosien varrella, että pitää mennä peli kerrallaan. Enemmänkin jännitin sitä, että pelaajat eivät loukkaannu, yleisö pääsee hyvin halliin, parkkipaikat vetää ja muuta. Tässä on oppinut kyyniseksi ja katsonut enemmän käytännön järjestelyitä, Aro sanoo Yle Urheilulle.

Hävisittekö tahallanne, jotta saatte yhden kotipelin lisää?

– Ei kyllä taatusti. Mestaruus on sellainen asia, että niiden kanssa ei voi leikitellä. Siinä voi olla vuosikymmenten työ takana, että pääsee edes tähän vaiheeseen, missä nyt olemme. Teemme kaikkemme joka ottelussa voiton eteen, Aro vakuuttaa.

Aron sydäntä on lämmittänyt erityisesti se, miten kannattajat ovat olleet mukana otteluissa molemmissa halleissa. Turussa molemmissa peleissä on ollut yli 10 000 katsojaa. Tampereella oli puolestaan maanantaina 12 075 katsojaa, mikä on uusi pudotuspelihistorian yleisöennätys Tampereella.

Viidennen finaalin liput myytiin loppuun puolestaan kymmenessä minuutissa.

– Se lämmittää kyllä todella paljon. Helmikuun loppupuolella oli vielä oikeasti iso kysymysmerkki, miten yleisö löytää koronan jäljiltä takaisin areenoille. Ei pidetty sitä mitenkään itsestäänselvyytenä. Onneksi tamperelainen kiekkopöhinä on ollut hyvää sekä meillä että Ilveksellä. Myös muilla paikkakunnilla kuten Turussa on saatu katsojat liikkeelle, Aro kiittelee.

Tappara ja Ilves ovat saaneet nauttia uuden areenan tuomista mahdollisuuksista. Kuva: Tomi Hänninen

Tappara ja Ilves siirtyivät uudelle Tampereen areenalle joulukuun alussa. Aron mukaan tämä kausi on jo osoittanut, että uusi areena on iso mahdollisuus viedä toimintaa eteenpäin tulevina vuosina.

Aron mukaan yksi loppuunmyyty runkosarjaottelu tuo seuran kassaan järjestelykuluista riippuen kuusinumeroisen summan. Tällaisiin lukuihin Hakametsässä oli Aron mukaan vaikeaa päästä, mutta nyt siihen päästään paikallispeleissä ja esimerkiksi HIFK-otteluissa, joissa on vähintään 10 000 katsojaa.

– Vastaavasti arkinen ottelu on helposti plus-miinus nolla -tasolla. Hallivuokrat, järjestyshenkilöiden ja muiden kustannukset ovat kalliimpia kuin Hakametsässä, Aro sanoo.

Aron mukaan areenalla pelaaminen on Tapparalle silloin järkevä yhtälö, kun liput menevät hyvin kaupaksi ja ravintolamyynti vetää.

– Keskiarvollahan tätä pelataan. Se on meille hyvä mahdollisuus, sen tämä kevät on jo näyttänyt. Areenaotteluiden katsojakeskiarvo oli meillä noin 6 700 ja se on hyvä lähtökohta seuraavaan kauteen, Aro muotoilee.

Aro ei näe, että Tappara ja Ilves karkaisivat muilta uuden areenan ansiosta, sillä tuotollisesti parhaita pelejä on harvemmin.

– Suomessa on muuallakin niin paljon hallihankkeita tulollansa. Parhaat tuotot rajoittuvat aika harvaan määrään pelejä. Vuositasolla se tuotto ei ihan niin järkyttävä ole, Aro sanoo.

Suomen mestaruus voi ratketa torstaina Tampereella. Kuva: Tomi Hänninen

Hän kuitenkin toivoo, että Tampereen areena saisi muitakin vastaavia projekteja käyntiin niin, että niitä sijoitettaisiin kaupunkien keskustojen lähelle aivan kuten Tampereella.

– Täällä ihmiset ovat tulleet hienosti julkisilla paikan päälle, liikenneruuhkia ja parkkipaikkaongelmiakaan ei ole juuri ollut. Asiat, mitä etukäteen pelättiin, eivät ole toteutuneet. Keskustan sijainti tukee otteluissa käyntiä hyvällä tavalla, niin kuin kevään ottelut ovat näyttäneet.

Tänä vuonna myös tamperelaisten unelmafinaali oli hyvin lähellä. Aro myöntää, että tämän kariutuminen harmitti.

– Mielellämme pelaamme TPS:ää vastaan. TPS on hieno joukkue ja meillä on pitkät perinteet TPS:n suhteen. Mutta olenhan tässä itsekin odottanut kohta 55 vuotta täyttävänä koko pienen ikäni paikallisfinaaleita. Sekin päivä varmasti koittaa, Aro päättää.

Lue myös: