Hyppää sisältöön

Perparim Hetemaj'ta jännitti ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen – HJK-toppari paljasti kivuliaan asian "Perpan" kuntopiiristä

HJK otti niskaotteen HIFK:sta jalkapallon Veikkausliigan Helsingin paikalliskamppailussa, vaikka kotijoukkueellakin oli tilaisuutensa. Kasvattajaseuraansa palannut Perparim Hetemaj pelasi uransa ensimmäisessä Stadin derbyssä.

HJK:n Perparim Hetemaj (oik.) pääsi pelaamaan uransa ensimmäisen Helsingin paikallistaiston. Kuvassa myös HIFK:n Sergei Eremenko. Kuva: Lehtikuva

HJK vei jalkapallon Veikkausliigan kauden ensimmäisen Stadin derbyn nimiinsä, kun se voitti vierailijajoukkueena HIFK:n 2–0 Miro Tenhon ja Bojan Radulovicin maaleilla. Ottelua oli todistamassa 7 103 katsojaa, ja molempien joukkueiden kannattajat pitivät tunnelmaa yllä alusta loppuun asti.

Klubi-kapteeni Miro Tenho ei usein maaleilla mässäile, mutta on viime aikoina onnistunut viimeistelemään tärkeissä otteluissa. Viime kaudella toppari hiljensi Kuopion keskuskentän, kun hän teki joukkueelleen mestaruuden ratkaisseen maalin.

– On se kiva onnistua. En välttämättä onnistu niin usein, mutta nyt on tärkeissä paikoissa tullut. On hyvä fiilis, että olen onnistunut auttamaan joukkuetta. Joskus se yksi maalikin voi aukaista peliä, Tenho sanoi Yle Urheilulle HIFK-ottelun jälkeen.

Stadin derby oli ensimmäinen Perparim Hetemaj'lle, joka palasi kasvattajaseuraansa 16 vuoden ulkomaan kiertueen jälkeen. Paikallisottelu oli Hetemaj'lle hänen uransa ensimmäinen.

– En voi sanoa, että olisin tästä unelmoinut, mutta olen odottanut hirveästi, että pääsen pelaamaan näitä pelejä. Minua vähän jännitti ennen peliä, ja siitä on pari kolme vuotta, kun minua on edellisen kerran jännittänyt ennen peliä, Hetemaj paljasti.

Tenhon mukaan Hetemaj on päässyt jo parissa ottelussa hyvin sisään joukkueen peliin ja tämä on tuonut pukukoppiin myös johtajuutta pienillä neuvoillaan.

– Kyllä näkee, että hän on kova ammattilainen ja tehnyt tuota kauan. Joka päivä on ollut "Perpan" kuntopiiri, josta on vieläkin vatsalihakset kipeät. Tuo johtajuutta koppiin, Tenho naurahti.

Stadin derbyssä oli jälleen tunnelmaa, vaikka katsojamäärissä ei päästykään koronaa edeltäviin aikoihin. Kuva: Lehtikuva

Hetemaj'n avaus Veikkausliigassa ei ollut mairitteleva, sillä FC Inter voitti Helsingissä pelatun ottelun 4–1. Hetemaj pääsi vaihdosta kentälle, jonka jälkeen Inter teki kolme maalia.

– Totta kai siitä oli paha mieli. Tämä oli derbypeli, emmekä halunneet enää hävitä tätä, Hetemaj sanoi.

HJK on usein ollut paikallisotteluissa vaikeuksissa, mutta tällä kertaa Klubi oli niskan päällä. HIFK onnistui ainoastaan toisen puoliajan alussa myllyttämään, mutta maalivahti Conor Hazard venyi loistotorjuntoihin.

– Olimme vähän passiivisia taas, vaikka olimme sopineet, että emme olisi. Siinä oli pari paikkaa, joissa Conor piti meidät hyvin pystyssä. Kun katsoo koko 90 minuuttia, niin kyllä me olimme se joukkue, joka ansaitsi tänään enemmän, Hetemaj sanoi.

Paatelaisen käden jälki jo nähtävissä

Samaa mieltä oli myös HIFK:n Sakari Mattila, joka suomi joukkuettaan laaduttomasta pelistä etenkin ensimmäisellä puoliajalla. Pukukopissa ei hänen mukaansa kuitenkaan käyty puoliajalla sen suurempia keskusteluja, sillä kaikki tiesivät, mitä pitää tehdä.

– Eipä siinä muuta kuin että kaksi pähkinää pitää vähän kasvaa jalkojen välissä. Tällaisissa peleissä ei oikein voi pakoilla palloa, vaan pitää oikeasti olla halukas saamaan palloa koko ajan. Siitä lähdettiin, ja se näkyikin toisella puoliajalla. Haastoimme paremmin, Mattila sanoi.

Mixu Paatelaisen käden jälki näkyy Sakari Mattilan mukaan jo joukkueessa. Kuva: Lehtikuva

HIFK on tällä hetkellä Veikkausliigan jumbona yhdellä pisteellään. Se on pelannut nyt kaksi ottelua uuden päävalmentajansa Mixu Paatelaisen johdolla. Mattilan mukaan Paatelaisen käden jälki näkyy jo jonkin verran joukkueessa ja tämä on tuonut joukkueeseen selkeitä linjoja.

– Meillä on ollut 5–6 treeniä ja kaksi peliä Mixun johdolla. Jotkut jutut tulevat nopeasti, mutta jotta ne asiat tulisivat selkäytimestä, niin pitää koko ajan tehdä enemmän ja enemmän töitä kentällä, Mattila sanoi ja totesi, että parannettavaa riittää vielä.

– Pitää parantaa maalintekoa, puolustamista, erikoistilanteita, ihan joka osa-alueella. Olen luottavainen, meillä on hyvä joukkue ja aikaa, mutta emme voi odottaa aina seuraavaa peliä. Se pitää tapahtua sinä päivänä, kun se peli on.

Vaikka HJK nousi voitollaan liigassa toiseksi tasapisteisiin kärkijoukkue KuPSin kanssa, on hallitsevalla mestarilla ollut varsin tahmea alkukausi. Se ei ollut pystynyt viimeistelemään ennen tätä iltaa liigaotteluissa kuin yhden osuman. Nyt maaleja tuli jo kaksi ja Tenho lupailee tilanteen parantuvan.

– Seuraavaksi tehdään sitten kolme maalia, hän sanoi.

Veikkausliigan sarjataulukko tästä linkistä (Teksti-tv).

Lue myös:

.
.