Hyppää sisältöön

Kestääkö Heiskasen Dallas Calgaryn liekit? Jatkuuko Husson sensaatiokausi? Nämä joukkueet etenevät jatkoon NHL:n ensimmäiseltä playoff-kierrokselta

NHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros käynnistyy aikaisin tiistaiaamuna Suomen aikaa. Ennakkosuosikeista Florida ja Colorado eivät kompuroi ensimmäisellä kierroksella.

Teuvo Teräväisen (vas.) ja Sebastian Ahon Carolina on ennakkosuosikki, mutta Boston asettaa kovan haasteen heti pudotuspelien 1. kierroksella. Kuva: NHLI / Getty Images

NHL:n pudotuspelit alkavat Suomen aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä. Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä kävi läpi jokaisen otteluparin. Tällaisista asetelmista lähdetään jahtaamaan Stanley Cupia.

Pudotuspeleissä pelataan paras seitsemästä -systeemillä, eli neljällä voitolla pääsee jatkoon.

Florida (1) – (WC2) Washington

Päivän kunto: Florida on kahden edelliskuukauden ajalta koko NHL:n kuumin joukkue: 29 ottelusta 23 voittoa. Ylivoimapeli rullasi 30 prosentilla, alivoimakin 80:llä. Washington pelasi kohtalaisen kevään, mutta Florida on NHL:n kuumin juuri nyt.

5vs5: Washington pystyy parhaimmillaan tiiviiseen viisikkopeliin, mutta liian usein myös lipsuu. Huolestuttavinta on, että lipsuminen tapahtuu usein kärkipelaajien toimesta. Florida ei ole NHL:n malliseura viisikkopelaamisen osalta, mutta se paikkaa puutteet hyökkäyspelivoimalla. Vuoden 2022 puolella Florida on tehnyt 3:nneksi ja Washington 26:nneksi eniten maaleja viidellä viittä vastaan.

Erikoistilanteet: Alivoimapelaaminen menee tasan, mutta ylivoimapelissä Floridalla on etu. Pantterilauman ylivoimaviisikko rankaisi runkosarjassa 24 prosentin tehoilla ja uuden vuoden puolella jopa 29 prosentilla. Washingtonin tunnettu ylivoimapeli sen sijaan ei ole toiminut totutusti. Capsin ylivoima (18 %) oli heikointa neljääntoista vuoteen. Ylenkatsoa sitä ei voi, mutta pelkkä uhka ei pudotuspeleissä riitä.

Maalivahtipeli: Huolestuttavinta Washingtonin tapauksessa on maalivahtipelin taso. Vitek Vinecek ja Ilja Samsonov eivät onnistuneet runkosarjassa ja nyt vastaan tulee koko NHL:n vaarallisin hyökkäyskalusto. Floridan Sergei Bobrovski on meritoitunut veteraani, mutta heikkojen viime keväiden kautta kysymysmerkki. Silti suuri etu Floridalle.

Ennuste: Florida jatkoon.

Aleksander Barkov ja Jonathan Huberdeau johtivat Floridan NHL:n runkosarjan voittoon. Kuva: Getty Images

Carolina (1) – (WC1) Boston

Päivän kunto: Molemmilla peruspaketti on hyvin kasassa, mutta maalis-huhtikuulla Boston oli jopa hieman Carolinaa parempi. Se voitti 29 viimeisestä ottelustaan 19. Hieman totuttua matalammilla energiatasoilla keväällä ajoittain pelannut Carolina voitti 30:stä viimeisestä pelistään 17.

5vs5: Boston on yksi sarjan parhaista, ellei paras viisi-viisi-pelin joukkue. Bruins ei anna mitään ilmaiseksi ja se onkin NHL:n ehdotonta parhaimmistoa etenkin puolustussuuntaan. Oli kyse maaliodottamista vastaan tai annetuista maalipaikoista, Bostonia parempia joukkueita ei juuri löydy. Myös Carolina on tältä osin laatujoukkue, mutta se on hyökkäyssuuntaan Bostonia vaarallisempi pelinsä päällä ollessaan.

Erikoistilanteet: Etenkin ylivoimapelin osalta luvassa on mielenkiintoinen sarja. Boston pelasi runkosarjan lopulla 39 maalitonta ylivoimaa putkeen, eivätkä Carolinan ylivoimatehotkaan kipua kolmen edelliskuukauden osalta kuin viiteentoista. Carolinan ylivoimapeli yski myös viime keväänä. Boston saanee ylivoimapeliinsä eloa, kun se saa kaikki pelaajat käyttöön. Carolinan alivoimapeli on sarjan parasta.

Maalivahtipeli: Isossa osassa etenkin tässä sarjassa. Carolinan ykkösvahti Frederik Andersen aloittaa sarjan sairastuvalta, joten käsillä on ainoastaan maalivahteja, jotka eivät ole aloittaneet pudotuspeleissä yhtäkään ottelua NHL-urallaan. Carolinan Antti Raanta pelasi runkosarjassa, kuten pelasivat Linus Ullmark ja Jeremy Swayman myös Bostonissa. Ei suurta huolta.

Ennuste: Carolina lähtee sarjaan suosikkina aktiivisen, vastustajalle vaikean painepelinsä sekä materiaaliedun kautta, mutta helpolla se ei tule Bostonia selättämään. Ja voittaminen vaatii energioiden palaamista syyskauden tasolle, sillä pelitapa vaatii paljon myös omalta joukkueelta. Runkosarjassa Carolina ei hävinnyt Bostonille kertaakaan. Carolina jatkoon.

Washingtonin maalivahti Ilja Samsonovilla pelit eivät ole sujuneet odotetulla tavalla. Kuva: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Spor

Toronto (2) – (3) Tampa Bay

Päivän kunto: Toronto oli joukkueista selkeästi kuumempi runkosarjan loppusuoralla: se vei tarjolla olleista pisteistä 70, Tampa "ainoastaan" 58 prosenttia. Ennen pientä loppukiriä Tampalla oli maalis-huhtikuulla todella vaikea jakso, jonka aikana se hävisi paljon otteluita nimenomaan pudotuspelijoukkueille.

5vs5: Tampa on joukkueista paremmin tasapainossa, kun peliä pelataan viidellä viittä vastaan. Tampan pelaamisen rakenne on selkeämpi ja selkäranka tiukassa paikassa sitä kautta voimakkaampi. Toronto teki valtavat määrät maaleja runkosarjassa, mutta joukkue vuotaa edelleen myös omiin. Kahden viimeisen kuukauden osalta omissa soi 3,48 kertaa ottelussa, toiseksi eniten pudotuspelijoukkueista.

Erikoistilanteet: Etu Tampalle. Molemmat pyörittävät vaarallista ylivoimaa, mutta Tampalla vaihtoehtoja ja vaarallisuutta on vielä napsu enemmän. Alivoimapelissä ero on maalivahtipelin kauttakin Tampalle selkeä. Maalis-huhtikuulla Tampa tappoi 82 prosenttia ottamistaan jäähyistä, Toronto vain 77.

Maalivahtipeli: Murskaava etulyönti Tampalle. Andrei Vasilevskia voi edelleen kutsua maailman parhaaksi, mutta Torontolla ei yhdenkään maalivahdin torjuntaprosentti yllä helmi-huhtikuulla edes 90:een. Päästettyjen keskiarvot huitelevat kolmen päällä. Jack Campbellilla on edessään valtava vuori.

Ennuste: Toronto pelasi hyvän runkosarjan, mutta menestyminen pudotuspeleissä on silti edelleen suuri kysymysmerkki. Kokonaisvaltaisuus ja maalivahtipeli arvoitus. Tampa ei ole yhtä syvä joukkue kuin aiemmin, mutta voittaa tämän sarjan.

Toronton Auston Matthews rikkoi 60 maalin rajan runkosarjassa. Kuva: NHLI / Getty Images

New York Rangers (2) – (3) Pittsburgh

Päivän kunto: Rangers on joukkueista kuumempi. Sinipaidat pelasivat itse asiassa kahden viimeisen kuukauden aikana tuloksellisesti loistavaa lätkää. Samaa ei voi sanoa Pittsburghista, joka oli kahden edelliskuukauden osalta sarjan heikoin pudotuspelijoukkue.

5vs5: Perus viisikkopelaamisen lainalaisuudet ovat paremmin hallussa tavallisesti Pittsburghilla. Mike Sullivanin luotsaamassa joukkueessa ei suvaita voitoilla leikkimistä. Rangers on joukkueista taipuvaisempi ailahteluun tältä osin ja helpompi houkuteltava avoimiin maalintekokisoihin. Tiukassa paikassa Penguinsin pelitapa antaa sille tukevamman selkärangan.

Erikoistilanteet: Pittsburghilla on Sidney Crosbyn, Jevgeni Malkinin ja Kris Letangin kautta eväät huipputason ylivoimapeliin, mutta viime viikkoina homma ei ole toiminut. Rangersin ylivoimapeli sen sijaan on ollut viime aikoina selkeästi Pittsburghia vaarallisempaa ja tehokkaampaa. Alivoimapelissä molemmat ovat hoitaneet leiviskänsä hyvin.

Maalivahtipeli: Rangersin Igor Shostjorkin on NHL-kauden ylivoimaisesti paras maalivahti. Pittsburghin ykkösveskari Tristan Jarry on sairastuvalla. Tarvitseeko sanoa muuta?

Ennuste: Tasainen sarja, missä vaakakuppiin olisi helppo laittaa ensimmäiseksi Pittsburghin voittamisen kulttuuri. Se ei kuitenkaan ole voittanut yhtäkään pudotuspelisarjaa kolmeen vuoteen. Ja tuskin voittaa nytkään. Shostjorkin kääntää sarjan New Yorkille.

Pittsburgh tarvitsee Sidney Crosbyn tehoja pudotuspeleissä. Kuva: Brian Fluharty-USA TODAY Sports

Colorado (1) – (WC2) Nashville

Päivän kunto: Colorado ei ollut parhaimmillaan viimeisissä otteluissaan runkosarjan lopulla, mutta eipä sen tarvinnutkaan olla. Nashville tuli pudotuspeleihin ikään kuin kontaten, vaikka muutamia tärkeitä ja kovia voittoja lopussa ottikin. Paras isku jäi kuitenkin talvelle.

5vs5: Vastakkain ovat pelitavallisesti hieman erilaiset joukkueet. Nashvillesta on tullut John Hynesin alaisuudessa työteliäs ja kurinalainen joukkue, joka sitoutuu oman maalin varjeluun ja viisikkopelin lainalaisuuksiin pieteetillä. Coloradon korkeaoktaaninen pystysuunnan kiekkokontrollilätkä ja tulivoima hautaavat alleen tehokkaasti ajoittaiset puutteet kokonaisvaltaisuudessa.

Erikoistilanteet: Molemmat pyörittävät loistavaa ylivoimapeliä. Coloradon ykkösylivoiman pelote ja tehot ovat huimalla tasolla, mutta niin on ollut Mikael Granlundin pyörittämä Nashvillenkin ylivoima. Jäähykuri tulee tätäkin kautta näyttelemään sarjassa isoa roolia. Alivoimapelissä Coloradolla on paketti paremmin kasassa.

Maalivahtipeli: Nashvillen Juuse Saros loukkaantui menneellä viikolla ja tuskin pelaa alkavassa sarjassa. Tämän kautta Coloradolla on valtava etu sarja tässäkin kategoriassa. David Rittich Nashvillen maalilla on täysin katsomaton ja epävarma kortti.

Ennuste: Colorado marssii sarjasta jatkoon nopeasti. Coloradon materiaalietu sekä Saroksen loukkaantuminen ovat Nashvillelle liikaa.

Coloradon Mikko Rantanen pelasi jälleen vakuuttavan runkosarjan. Kuva: NHLI via Getty Images

Calgary (1) – (2) Dallas

Päivän kunto: Selkeä etu tältä osin Calgarylle. Flames on yksi sarjan kuumimmista joukkueista pudotuspelien alla. Dallas pystyi taistelemaan itsensä pudotuspeleihin nipin napin.

5vs5: Calgarylla on selkeämpi ja paremmin toimiva pelitapa, missä kaikki lähtee oman maalin varjelusta. Siinä, missä Miro Heiskanen johtaa Dallasin peliä ajoittain eräänlaisen välihyökkääjän roolissa, Calgaryssa puolustajat on perinteisemmin puolustajia ja hyökkääjät hyökkääjiä. Calgary on kurinalainen ja tiiviimpi joukkue viisikkopelaamisen osalta. Maalis-huhtikuulla Flames teki viidellä viittä vastaan 20 maalia enemmän kuin Dallas.

Erikoistilanteet: Tasaista. Calgaryn ylivoimaviisikko on tehnyt keväällä hieman parempaa tulosta, mutta myös Dallasilla on ollut hetkensä. Alivoimapelitehot molemmilla joukkueilla 80 prosentin luokkaa.

Maalivahtipeli: Calgaryn Jakob Markströmin pitäisi olla ehdolla vuoden maalivahdiksi. Ruotsalainen on pelannut odotetun hyvin ja pystynyt voittamaan joukkueelleen heikoimpina iltoina useita otteluita. Dallasin Jake Oettinger ei ole aloittanut NHL:n pudotuspeleissä otteluakaan urallaan. Selkeä etu Calgarylle.

Ennuste: Dallas on rutinoitunut joukkue, jolla on eväät yllätykseen. Calgary on kuitenkin Kanadan suurin voittajasuosikki ja voittaa sarjan.

Kestääkö Dallasin puolustus Calgaryn myllyssä? Kuvassa Miro Heiskanen. Kuva: Joe Nicholson-USA TODAY Sports

Minnesota (2) – (3) St. Louis

Päivän kunto: Molemmat tulevat hyvässä iskussa kevääseen. Minnesota oli Floridan jälkeen maalis-huhtikuulla sarjan kuumin joukkue.

5vs5: Minnesota on joukkueista selkeästi laadukkaampi ja ainakin kevään osalta sitoutuneempi laadukkaaseen viisikkopeliin. Wild toteuttaa pieniäkin asioita fantastisella tavalla, minkä vuoksi maalin tekeminen sitä vastaan on todella vaikeaa. St. Louis on perinteisesti nojannut tiiviiseen viisikkoon, mutta keväällä pelaaminen on ollut kaikkea muuta.

Erikoistilanteet: St. Louisin erikoistilannepelaaminen on ollut parempaa keväällä. Joukkue on elänyt ylivoimapelistään ja jäähyjäkin se on tappanut hyvin. Minnesotan suurin murheenkryyni läpi kauden on ollut heikko alivoimapeli. Siihen ryhmän täytyy kevään edetessä keksiä ratkaisu.

Maalivahtipeli: St. Louisin Ville Husso kuuluu kauden maalivahtisensaatioihin ja syystä! Kuuden miljoonan taalan palkkaa nauttiva Jordan Binnington istuu penkillä, kun minimipalkan Husso aloittaa maalilla. Haaste on kuitenkin kova, sillä Minnesotan kesken kauden hankkima kolminkertainen Cup-voittaja Marc-Andre Fleury on ollut kovassa lyönnissä. Etu Minnesotalle.

Ennuste: Jopa seitsemän ottelun sarja. Minnesota jatkoon.

Ville Husso on kuulunut tämän kauden maalivahtisensaatioihin. Kuvassa myös keskushyökkääjä Jordan Kyrou. Kuva: Jeff Curry-USA TODAY Sports

Edmonton (2) – (3) Los Angeles

Päivän kunto: Edmonton vaihtoi valmentajaa helmikuun 10. päivänä. AHL:stä ylös nostettu Jay Woodcroft on sittemmin luotsannut Oilersin yhdeksi NHL:n kuumimmista porukoista. Tältä osin Edmontonilla on selkeä etu.

5vs5: Woodcroft on reivannut Edmontonin kokonaisvaltaista pelaamista parempaan suuntaan, mutta matkaa on edelleen. Oilers on voittanut uuden luotsin alaisuudessa paljon otteluita, mutta myös omassa päässä verkko on soinut ajoittain tiuhaan. Kings on tunnettu viime vuosina tiiviin viisikkopelin porukkana ja parhaimmillaan se toteuttaa huoneentauluaan edelleen hyvin.

Erikoistilanteet: Edmontonilla etu. Oilersin ylivoimapeli on Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin kautta yksi maailman vaarallisimmista ja alivoimaa ryhmä on pelannut uuden luotsin alaisuudessa hyvin. Kings ei ole onnistunut erityisen hyvin keväällä kummallakaan osa-alueella, jos kohta ei erityisen huonostikaan.

Maalivahtipeli: Mikko Koskinen aloittanee penkillä, kun Mike Smith johdattaa Edmontonin ensimmäiseen otteluun. Smith on ollut kuuma, mutta kestääkö 40-vuotiaan veskarin paketti pudotuspeleissä illasta toiseen? Tämä on suuri kysymysmerkki. Los Angelesin kaksinkertainen mestarimaalivahti Jonathan Quick tietää asian tai kaksi pudotuspeleissä menestymisestä.

Ennuste: Pitkän sarjan ennusmerkit ilmassa. Edmonton on kuuma ja jopa kevään yksi mustista hevosista, mutta myös Kings saattaa kääräistä sarjan. Edmonton jatkoon.

Mikko Koskinen aloittanee penkillä Edmontonin pudotuspelisarjassa. Kuva: Stephen R. Sylvanie/USA TODAY Sports/All Over Press

Lue myös:

.
.