Hyppää sisältöön

E-urheilun SM-finalisti jäi kiinni dopingista, mutta Suek ei ilmoittanut asiasta lajiliitoille – "Meillä ei ole tietoa kaikista kilpailulisensseistä"

Testosteronista kilpailun ulkopuolisissa testeissä kärynnyt fitnessurheilija Mika Vähämäki on myös digitaalisen rata-autoilun Suomen kärkeä.

Mika Vähämäki sijoittui yhdeksänneksi digitaalisen rata-autoilun SM-finaalissa lokakuussa. Positiivinen dopingnäyte annettiin kolme päivää myöhemmin. Kuva: Niko Röytiö / SEUL

E-urheilun SM-finalisti, rata-autoilija ja fitnessurheilija Mika Vähämäki on jäänyt kiinni dopingista, Suomen urheilun eettinen keskus Suek kertoo.

Suek tiedotti perjantaina Vähämäelle asetetusta kolmen vuoden toimintakiellosta. Vähämäen 5. lokakuuta ja 29. lokakuuta 2021 kilpailun ulkopuolella antamat dopingnäytteet sisälsivät testosteronia, joka on luokiteltu anaboliseksi aineeksi.

Antidopingrikkomuksesta seuraisi Suekin mukaan neljän vuoden urheilun toimintakielto, mutta Vähämäen myönnettyä rikkomuksensa hänen toimintakieltoaan lyhennettiin vuodella. Positiivisesta testituloksesta kerrottiin Vähämäelle 25. helmikuuta ja hän on ollut väliaikaisessa toimintakiellossa siitä lähtien. Toimintakielto päättyy näin ollen 24.2.2025.

Fitnessurheilun lisäksi Vähämäki on kilpaillut SM-tasolla myös elektronisessa urheilussa. Vähämäki sijoittui digitaalisen rata-autoilun SM-finaalissa yhdeksänneksi 2. lokakuuta, vain kolme päivää ennen ensimmäistä positiivista dopingnäytettä.

Digitaalisen rata-autoilun SM-finaalin tuloksiin dopingkäry ei vaikuta, sillä positiivinen dopingnäyte on annettu vasta kilpailun jälkeen. Näyttöä urheilussa kiellettyjen aineiden käytöstä kilpailussa ei siis ole.

E-urheilun lajiliitoille ei tullut tietoa kärystä

Suek on pitänyt Suomen Fitnessurheilu ry:n ajan tasalla Vähämäen dopingrikkomusepäilyn etenemisestä positiivisen testituloksen antamisen jälkeen. Dopingnäyte on annettu kilpailun ulkopuolella, eikä Vähämäkeä testattu digitaalisen rata-autoilun SM-finaalin yhteydessä.

Fitnessurheiluliitto on ollut Vähämäen tapauksessa asianomainen, sillä epäily dopingrikkeestä on tapahtunut liiton toiminnassa. Muille lajiliitoille dopingepäilystä ei ole mennyt tietoa ennen kuin asia on voitu tuoda Suekin toimesta julkisuuteen.

Suekin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom kertoo Ylelle, ettei antidopingtoimijoilla ole tällä hetkellä mahdollisuutta tarkistaa testattavien urheilijoiden kaikkia mahdollisia kilpailulisenssejä mahdollisen dopingrikkomuksen havaittuaan. Toisaalta Vähämäen kaltaiset monilajiurheilijat ovat harvassa.

– Omalla, viisi vuotta kestäneellä Suek-urallani tämä on ollut ensimmäinen kerta, kun jälkikäteen ilmenee urheilijan kilpailevan toisessakin lajissa tällä tasolla.

Yle näytti digitaalisen rata-autoilun SM-finaalin suorana televisiossa. Kuva: Niko Röytiö / SEUL

Lindblom sanoo, että Suekin olisi teoriassa mahdollista saada tieto urheilijan kilpailulisensseistä esimerkiksi Olympiakomitean Suomisport-palvelun kautta. Kaikki antidopingvalvonnan alaiset lajiliitot eivät palvelua kuitenkaan käytä, joten liitot olisivat tällöin eriarvoisessa asemassa.

Nykyisellään tämä ei edes ole mahdollista.

– Antidopingsäännöstön mukaan emme voi kertoa prosessista muille kuin sille liitolle, jonka alaisuudessa rikkomus on tapahtunut, Lindblom toteaa.

Mikäli digitaalisen rata-autoilun SM-finaali olisi ajettu viikkoa myöhemmin, olisi mahdollista, että tuloksia kirjoitettaisiin Vähämäen käryn julkitulon seurauksena uusiksi AKK:n ja SEULin toimistoilla. Nyt niin ei käy, koska kilpailun ulkopuolinen testaus on tehty vasta kilpailun jälkeen eikä kiellettyjen aineiden käytöstä e-urheilukilpailussa ole näyttöä.

Asia olisi tullut SEULille ja AKK:lle tietoon vasta Suekin tiedottaessa, koska liitot eivät ole olleet asianosaisia. Suekin Lindblom ei silti näe asiaa ongelmallisena, sillä lopputulos olisi sama, vaikka lajiliitot kuulisivat siitä vasta nyt: positiivinen dopingnäyte olisi kumonnut automaattisesti kaikki näytteen antamisen jälkeen tehdyt suoritukset.

Lajiliitoissa tilanne aiheutti silti tänään hämmennystä.

– Tieto dopingkärystä tuli meille tänään Suekin tiedotteesta. Selvitämme asiaa ja mahdollinen sanktiointiprosessi etenee AKK:n antidopingohjelman mukaisesti, AKK:n lajipäällikkö Henri Karjalainen totesi Ylelle.

Myös SEULin Ville Qvist sai tiedon Vähämäen dopingkärystä vasta Ylen toimittajalta.

– Ymmärrän, että Suekilla ei välttämättä ole tietoa urheilijoiden kaikista kilpailulisensseistä, mutta saisimme mielellämme tietää tällaisista asioista muuten kuin mediasta, Qvist sanoo.

Qvist toteaa kuitenkin, että Vähämäki on noudattanut toimintakieltoaan asianmukaisesti olemalla osallistumatta tämän vuoden digitaalisen autourheilun SM-sarjaan. Kolmen vuoden toimintakielto on voimassa kaikissa suomalaisissa ja kansainvälisissä antidopingvalvonnan alaisissa kilpailuissa, myös SEULin järjestämissä.