Hyppää sisältöön

Kommentti: Valtteri Bottas täräytti hämmästyttävän kommentin – nämä numerot kertovat paljon suomalaiskuljettajan huimasta alkukaudesta

Valtteri Bottaksen upeaa alkukautta alleviivaavat tilastot, joissa suomalaiskuljettaja on koko sarjan pohjasakkaa, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Valtteri Bottaksen on kelvannut hymyillä viime aikoina F1-varikolla, kuten myös hänen puolisonsa Tiffany Cromwellin. Kuva: Getty Images

Valtteri Bottas räväytti häkellyttävän kommentin Miamin F1-osakilpailun aika-ajojen jälkeen Viaplayn haastattelussa. Suomalainen ei arastellut juuri lainkaan, kun hän ilmoitti päämäärästään kisaan. Bottas sanoi suoraan, että palkintokorokepaikka ei olisi kaukana. Siinä kohdin moni Viaplayn lähetystä yöllä seurannut varmasti heristeli korviaan. Puhe oli todella kovaa.

Bottas ja palkintokoroke, eihän tuon pitäisi olla edes mahdollista? Eihän se lopulta ollutkaan. Realistisesti ajateltuna ei varmasti ollut missään vaiheessakaan. Sen osoitti jo Miamin osakilpailun alku.

Bottas otti hyvän lähdön ja pääsi jopa lähelle neljännestä ruudusta startannutta Red Bullin Sergio Pereziä, mutta sen jälkeen kautta hallinneet Ferrarit ja Red Bullit menivät menojaan. Suomalaiselle oli silti tulossa komea viides sija Alfa Romeon ratissa ja vielä ex-tiiminsä Mercedeksen kuljettajien edellä.

Hieno asetelma kuitenkin suli, kun Bottas teki virheen vain seitsemän kierrosta ennen loppua. Auto karkasi mutkassa leveäksi. Bottas hipaisi myös rataseinää. Lopputuloksena suomalaiskuljettajallekin pienehkö pettymys, mutta pieni virhe ei poista isoa kuvaa. Seitsemäs sija on lähtökohtiin nähden Bottakselle edelleen upea suoritus. Etenkin Bottaksen Mercedeksellä korvanneen George Russellin nostamista asfalttiongelmista johtuen.

Joka tapauksessa tuskin kukaan olisi osannut vielä kaksi kuukautta sitten odottaa, että Alfa Romeolle siirtynyt Bottas puhuisi palkintokorokesijoista. Siis sijoituksesta kolmen joukkoon ihan ajamalla ja onnistumalla perusasioissa.

Kokonaisuudessaan Bottaksen alkukausi on paljon enemmän kuin ennen kauden alkua odotettiin. Suomalaiskuljettaja on MM-pistetaistossa kahdeksantena ja vain viiden pisteen päässä entisestä tallitoveristaan Lewis Hamiltonista.

Suomalaisen alkukausi on ollut kaikin puolin huima. Sitä alleviivaavat vielä paljon seuraavat numerot, joissa Bottas on koko sarjan pohjasakkaa.

1) Bottas jäi jälkeen heti testeissä

Kaksi kuukautta sitten Bottaksen tilanne oli tyly. Bottas ja Alfa Romeo törmäsivät kauteen valmistaneissa testeissä vaikeuksiin, vaikka tähän kauteen ja sääntömuutoksiin piti olla satsattuna todella paljon. Alfa Romeo lopetti viime kauden autonsa kehittämisen huhtikuussa. Tallin insinöörit siirtyivät kehittämään aktiivisesti hyvin aikaisessa vain tämän kauden autoa ja valmistautuivat suuriin sääntömuutoksiin.

Bottas sai kuitenkin kierrettyä kuuden päivän aikana vain 213 kierrosta. Täyden testiohjelman ajaneista nykyisistä kisakuljettajista takana olivat vain McLarenin Daniel Ricciardo ja Haasin Mick Schumacher.

Lähtökohdat uuteen kauteen eivät missään nimessä olleet optimaaliset. Alfa Romeon onnistumista toki selittää, että Ferrarin voimanlähde oli heti kauden avauskipailusta lähtien kilpailijoita edellä. Ihan kaikkea ei voi kuitenkaan laittaa senkään piikkiin.

Bottas on ollut merkittävässä roolissa, kun viime vuosina F1-sarjan pohjalla ollut Alfa Romeo on nyt tiimipisteissä peräti viidentenä. Bottaksen merkityksen tajuaa vaikkapa katsomalla kiinalaisen tallitoverin Guanyu Zhoun lukemaa kuljettajien taulukossa. Pisteitä on tasan yksi. Bottaksella 30.

2) Bottas onnistuu, vaikka harjoituslukemat jäävät muista

Nastolalaisen F1-kuljettajan upeaa alkukautta korostavat myös F1-kisaviikonloppujen harjoitusten kierrosmäärät. Niissäkin suomalainen on peräpäässä. Suomalainen sai heti Bahrainin avausviikonloppuun karmean alun, kun hän joutui moottorin käymisongelmien takia varikolle. Bottas pääsi ajamaan avausharjoituksissa vain kaksi kierrosta. Bottas ja Alfa Romeo pystyivät kuitenkin ratkomaan ongelmat. Tuloksena aika-ajoista ja kisoista heti kuudes sija eli komea startti kauteen.

Saudi-Arabiassa ja Australiassa suomalaiselta nähtiin kohtuullisen onnistuneet harjoitukset. Australiasta tuli kilpailusta lopulta kahdeksas sija. Saudi-Arabiastakaan Bottas ei olisi tullut tyhjin käsin kotiin ilman moottorin kohonneita lämpötiloja ja sitä kautta keskeytystä.

Valtteri Bottas on osoittanut komeaa henkistä kanttia nousemalla vaikeuksista komeisiin suorituksiin alkukaudella. Kuva: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Imolassa suomalainen törmäsi taas ongelmiin, kun aika-ajojen jälkeen toiset harjoitukset jäivät väliin autoon aika-ajoissa iskeneen teknisen vian takia. Sprinttikisassa suomalainen oli seitsemäs, ja nousukaari jatkui osakilpailussa toistaiseksi kauden parhaimpaan sijoitukseen viidenneksi.

Tuorein kisa Miami oli tässä suhteessa vielä oma lukunsa. Bottas täräytti vaativalla radalla ulos avausharjoituksissa. Autoa jouduttiin rukkaamaan sen verran uuteen uskoon, että toiset harjoitukset jäivät välistä. Uudella radalla säädöt jäivät siis suurimmalti osin kiinni lauantain viimeisistä harjoituksista. Suomalaiskuljettaja pystyi kuitenkin venyttämään aika-ajoissa viidenneksi.

Suoritus oli jopa yksi Bottaksen uran parhaista aika-ajoista, kun verrataan lähtökohtiin. Ulosajon takia tuhrautui valmistautumisaikaa, joka olisi ollut erittäin tärkeää etenkin Miamin kaltaisella vaativalla uutuusradalla.

Lukemissa ei ole Imolasta kuin ensimmäiset harjoitukset, koska Imolassa toiset harjoitukset ajettiin aika-ajojen jälkeen sprinttikisaformaatin takia.

Käytännössä Bottas on pystynyt vaikeuksista ja takaiskuista huolimatta tekemään hurjaa tulosta. Suomalaisesta huokuu nyt melkoinen itsevarmuus, kuten hämmästyttänyt palkintokorokekommentti kertoi.

Bottas on ottanut upeasti haltuun tiimin johtavan kuljettajan roolin. Samalla Alfa Romeon tiimi näyttää toimivan komeasti yhteen. Vaikka kierrosmäärät Bottakselta ovat jääneet pieniksi, varmasti kärkipäähän kuuluvat Zhoun kierroslukemat ovat auttaneet suomalaistakin.

Tilanne näyttää nyt siis äärimmäisen herkulliselta suomalaisittain. Jos ennen kauden alkua oltiin suomalaisittain synkkien pilvien yllä, nyt aurinko paistaa kohti kesää kovasti.

Eikä koko sarjan mestaruustaistokaan näytä hassummalta. Kilpailuviikonloppujen harjoituskierrosten määrän tarkastelu toi esiin nimittäin myös mielenkiintoisen seikan hallitsevasta maailmanmestarista Red Bullin Max Verstappenista.

Max Verstappen pääsi juhlimaan Miamissa voittoa. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Hollantilainen hurjapääkin on jäänyt suurimmasta osasta jälkeen harjoituskierrosten lukumäärässä.

Bottaksen tavoin Miamin jälkeen onkin nostettava hattua myös Verstappenille.

Verstappenillakin on jäänyt tällä kaudella pariin otteeseen kierrosmäärät lyhyiksi harjoituksissa Red Bullin ongelmien takia. Niin kävi Miamissakin. Silti Verstappen oli omaa luokkaansa sunnuntain kilpailussa. Verstappenin ja Red Bullin onnistuminen tekee hyvää mestaruustaistolle, josta on tätä vauhtia tulossa melkoinen nuorten tähtien kaksinkamppailu.

Charles Leclerc ei tule helpolla marssimaan Ferrarin ensimmäiseksi maailmanmestariksi sitten Kimi Räikkösen ja vuoden 2007, vaikka alkukaudesta Red Bullin keskeytykset avittivatkin karkumatkalle.

Vielä 17 kisaa herkkua edessä!

.
.