Hyppää sisältöön

Kommentti: Leijonat pelaa jälleen maailmanmestaruudesta, vaikka joukkue on kompuroinut juuri ennen MM-kotikisoja

Jukka Jalonen luottaa Tampereen MM-kotikisoissa tuttuihin ja menestystä aiemmin tuoneisiin pelaajiin. Vaikka Suomi lähtee turnaukseen harvinaisessa tappioputkessa, Leijonat pelaa jälleen kultamitaleista, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Suomi tähtää Jukka Jalosen johdolla jälleen korkealle. Leijonat saattaa saada vielä lisäapuja NHL:stä, mutta keskittyminen on nyt valitussa ryhmässä ja pelin kehittämisessä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Leijonien johtoryhmän kabinetin savupiipusta nousi myöhään sunnuntai-iltana sinivalkoista savua, kun Tampereen MM-kotikisoihin valmistautuvaa ryhmää tiivistettiin.

Juuri mitään yllätyksiä tiivistys ei odotetusti tarjonnut. Mukaan nimettiin tässä vaiheessa kolme maalivahtia, kahdeksan puolustajaa ja 15 hyökkääjää.

10 pelaajaa oli mukana Bratislavassa voittamassa MM-kultaa kolme vuotta sitten, ja peräti 18 pelaajaa on päävalmentaja Jukka Jaloselle tuttuja Pekingistä.

Maalivahtipeliinsä Suomi voi luottaa sataprosenttisesti. Harri Säteri ja Jussi Olkinuora antavat joukkueelle mahdollisuuden voittaa joka ilta, ja Frans Tuohimaa täydentää kolmosvahtina Pekingistä tutun harmonisen ja hyvähenkisen kolmikon.

Lyhyin tikku puolustuksessa jäi MM-kultaa Bratislavassa kolme vuotta sitten juhlineelle Oliwer Kaskelle, jonka kevät on ollut karu. 33 pistettä Omskin takalinjoilla latonut puolustaja jäi varapelaajien joukkoon Pekingissä, ja hän lähti Venäjältä maan hyökättyä Ukrainaan.

Pitkän leirityksen jälkeen KHL:n puolustajien pistepörssin kakkosen kohtaloksi jäi jäädä ulos myös MM-joukkueesta, sillä oikea käsi alhaalla pelaavista puolustajista mukaan mahtuivat Pekingin kultapelaajat Ville Pokka, Sami Vatanen sekä Juuso Hietanen. Maailmanmestari Henri Jokiharjun saapuminen Buffalosta mukaan ryhmään sulki käytännössä Kasken oven, eikä SM-liigassa loistaneen Vili Saarijärvenkään aika ollut ainakaan vielä.

Oliwer Kaski on pelannut kaksissa edellisissä MM-kisoissa voittaen kultaa ja hopeaa, mutta Pekingin olympiajoukkueesta ja Tampereen kotikisoista hän jäi ulos. Kuva: imago images / Newspix/ All Over Press

Hyökkääjistä nimekkäin putoaja oli Pekingissä yhden ottelun pelannut hyökkääjä Niko Ojamäki, joka Kasken tavoin pelasi erittäin tehokkaan KHL-kauden voittaen Vitjazin paidassa koko sarjan maalipörssin 29 osumallaan. Kevään näytöt eivät kuitenkaan riittäneet kovassa kilpailutilanteessa maailmanmestarille ja olympiavoittajalle kisalippuun, kun takavasemmalta ohi kirivät muun muassa SM-liigassa huippukauden pelanneet Petrus Palmu ja Markus Nurmi.

Aika näyttää, leimataanko Palmun, 24, kisapassia lopulta, mutta jo tähän vaiheeseen yltäminen on kova suoritus, johon harva olisi uskonut. Viime kaudella Saksan DEL-liigassa 22 pistettä kerännyt joensuulaislähtöinen pikkujättiläinen pelaa elämänsä lätkää kovalla itseluottamuksella.

26-vuotiaiden porilaisten Kasken ja Ojamäen pudottaminen kuvastaa Leijonien tilannetta. Harvalla maalla olisi varaa jättää KHL:ssä meritoituneita tehopelaajia ulos, mutta laatupelaajia on todella paljon.

Jalosen Leijonissa kyse on roolittamisesta ja kyvystä pelata tasapainoista sekä luotettavaa lätkää kahteen suuntaan. Vaikka myös Kaskella ja Ojamäellä on voitokkaita kokemuksia viime vuosilta Jalosen ryhmissä, paikkaa ei irronnut, kun sopivaa roolia ei löytynyt.

Petrus Palmu on pelannut itsensä mukaan kisaryhmään ennakkoluulottomilla otteillaan. Lauantaina hän narutti Tshekin NHL-vahti Karel Vejmelkan. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Johtoryhmä kertoi tarkkailevansa vielä Ruotsin finaaleja sekä NHL:n pudotuspelejä, ja leimoja ryhdytään lyömään kisapasseihin vasta torstaina. Luulajalla on mahdollisuus varmistaa tänä iltana SHL:n mestaruus Karlstadissa Färjestadin vieraana, ja joukkueen viidestä suomalaispelaajasta etenkin Bratislavan maailmanmestarin Juhani Tyrväisen saaminen Leijoniin kiinnostanee valmennusta erityisesti.

NHL:n puolella Nashvillen kausi saattaa päättyä jo varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa, ja Jaloselle tuttu mies Mikael Granlund olisi luonnollisesti huippuvahvistus Suomelle. Leijonien tehoketju Harri PesonenSakari ManninenTeemu Hartikainen takoo varmasti tulosta myös MM-kisoissa, mutta joukkue tarvitsee toisenkin selkeän tulosyksikön. Sitä vetämään Granlund olisi omiaan.

Villeimmissä fantasioissa Leijonien keskikaista voisi vahvistua myös Aleksander Barkovilla tai Sebastian Aholla, jos Florida tai Carolina pullahtavat ulos avauskierroksella. Molemmilla matkaa kesälomaan on kahden tappion verran, mutta matkaa Tampereelle kisakaukaloon vielä paljon enemmän.

Tampereella ja Helsingissä pelattava MM-turnaus on kiistatta kovatasoisempi kuin Pekingin olympiaturnaus, sillä mukana monilla mailla on tukku NHL-pelaajia. Vaikkei Leijonat saisi enää yhtään NHL-vahvistusta lisää, paljon yhdessä jo voittanut joukkue pelaa silti jälleen mestaruudesta. Jalosen ei tarvitse tähyillä määräänsä enempää kotimaan rajojen ulkopuolelle, sen muistijäljen hän sai jo Bratislavan kultakeväänä 2019.

Marko Anttila on yksi Jukka Jalosen luottopelaajista. Vaikka kevät Ilveksen paidassa oli ajoittain hankala, maajoukkuepaidassa kultakapteeni on yleensä aina tasaisen varmassa iskussa. Kuva: Getty Images

Viimeiset valmistavat ottelut jättivät toki pohdittavaa, sillä Suomi hyökkää Norjaa vastaan kaukaloon perjantaina harvinaislaatuisesti neljä peräkkäistä tappiota niskassaan.

Pitkä leiritys, kova harjoittelu ja tiheä pelitahti näyttivät viime viikon otteluissa puuduttaneen suomalaisten terävimmän otteen, ja kiekollisessa pelissä oli havaittavissa poikkeuksellisen paljon huolimattomuutta. Kun vielä kokoonpanot ovat eläneet rajusti viikosta ja ottelusta toiseen, ei hieman hajanaista yhteispeliä ja ontuvaa erikoistilannepelaamista voi pitää täytenä yllätyksenä.

Vaikka tulokset olivat huonoja, joukkueen yleisilme oli koko viikonlopun erittäin levollinen ja itsevarma.

Kun Suomi viimeksi lähti pelaamaan kotikisojen alkulohkopelejä keväällä 2013, alla oli Tshekin EHT-turnaus, jossa Suomi niin ikään hävisi kaikki ottelut. Silloin Jalosen Leijonat onnistui kokoamaan rivit ja voittamaan seitsemästä ottelustaan kuusi. Kultajahti kaatui vasta Ruotsin puolella pelatussa välierässä, ja Suomi jäi neljänneksi.

Valtteri Filppula (oik.) pääsee tavoittelemaan ensimmäisenä suomalaispelaajana pääsyä himoittuun kolmen kullan kerhoon. Stanley Cupin hän voitti 2008, ja olympiakultaa tuli pari kuukautta sitten. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Kunhan leirityksen aiheuttama tukkoisuus hellittää, kokoonpanot vakiintuvat ja viisikot saavat alkulohkon aikana yhteisiä kokemuksia, vastaava täyskäännös tuloksellisesti ei huumaavan kotiyleisön metelöidessä yllättäisi tälläkään kerralla. Leijonat on pelannut viime vuosien huimilla tuloksillaan itsensä asemaan, jossa siltä odotetaan kultaa jokaisessa turnauksessa.

Vähempi ei riitä torijuhlia janoavalle kansalle tälläkään kerralla. Vaikka Suomi ei ole vielä koskaan pelannut kotikisoissa finaalissa, tällä kerralla jääminen ulos loppuhuipennuksesta olisi erityisen suuri pettymys.

Leijonien joukkue, joka kokoontuu tiistaina Tampereella:

Maalivahdit:

29 Säteri Harri (oli mukana Pekingissä)
35 Tuohimaa Frans (oli mukana Pekingissä)
45 Olkinuora Jussi (oli mukana Bratislavassa + Pekingissä)

Puolustajat:

2 Pokka Ville (Peking)
3 Friman Niklas (Peking)
4 Lehtonen Mikko (Bratislava + Peking)
28 Jokiharju Henri (Bratislava)
38 Hietanen Juuso (Peking)
42 Vatanen Sami (Peking)
50 Seppälä Mikael
55 Ohtamaa Atte (Bratislava + Peking)

Hyökkääjät:

10 Armia Joel
12 Anttila Marko (Bratislava + Peking)
15 Aaltonen Miro (Peking)
21 Innala Jere
24 Björninen Hannes (Peking)
25 Rajala Toni (Bratislava + Peking)
51 Filppula Valtteri (Peking)
52 Palmu Petrus
61 Nurmi Markus
65 Manninen Sakari (Bratislava + Peking)
70 Hartikainen Teemu (Peking)
76 Sallinen Jere (Bratislava)
80 Mäenalanen Saku (Peking)
82 Pesonen Harri (Bratislava + Peking)
91 Lammikko Juho (Bratislava)

Lue myös: