Hyppää sisältöön

Virpi Hukka ajatteli silmänsä räjähtäneen, kun pallo tuli yli 100 km/h -vauhdilla päähän – "Kukaan ei uskaltanut luvata, tulenko kuntoon"

Virpi Hukka myöntää, että heikoilla hetkillä mielessä oli, voiko ura jatkua. Nyt hän kuitenkin kertoo, ettei halua selitellä silmävammallaan, vaan taistella Manse PP:n kanssa uransa neljännestä Suomen mestaruudesta.

Virpi Hukka on palannut kentille silmävamman jälkeen, mutta näkökentässä on yhä rajoitteita. Kuva: Esa Fills / Yle, Instagram. Kuvanmuokkaus: Aleksi Hyvönen / Yle

Superpesiksen kirkkaimpiin tähtiin ja Manse PP:n naisten mestaruusjahdissa ehdottomiin avainpelaajiin kuuluvan Virpi Hukan valmistautuminen kauteen 2022 alkoi karmivasti. Marraskuussa, harjoituskauden ensimmäisissä lajitreeneissä heitto osui suoraan avonaiseen silmään.

– Valoshow'n perusteella paniikkinappula pohjaan ja olin hetken aivan varma, että silmä räjähti. Iso helpotus kuulla lääkärin sanovan, että silmä reagoi ja liikkuu. Tai ylipäätään, että on silmä, Hukka kirjoitti Instagramissa (siirryt toiseen palveluun) tuoreeltaan tapauksen jälkeen.

– Aika paljon on kaikennäköistä ollut. Paljon erilaisia lääkäreitä, pari leikkausta. Nyt kävin optikolla, ja silmään kokeillaan sellaista piilolinssiä, jos saisi vähän laajempaa näkökenttää aikaiseksi, Hukka kertoo Yle Urheilulle uuden kauden kynnyksellä.

– Paljon on joutunut tekemään töitä myös henkisellä puolella, että on saanut pidettyä itsensä kasassa ja jaksanut treenata. Ei ne kaikkein kivoimpia ole sellaiset silmäjumppaliikkeet. Aika paljon on vaatinut kärsivällisyyttä, että on jaksanut niitä joka päivä tehdä.

Heikoilla hetkillä ajatuksissa oli uran loppuminen

30-vuotias Hukka on Keravan Pesiksen ja helsinkiläisseura Puna-Mustien kasvatti. Jyväskylän Kirittärissä vuosina 2011–2019 Hukka nousi Superpesiksen tähtipelaajaksi, joka on voittanut kuusi kertaa etenijäkuningattaruuden. Kauden 2018 päätteeksi Hukka valittiin Vuoden pesäpalloilijaksi, parhaaksi sisäpelaajaksi ja lisäksi hän voitti runkosarjan tuotujen juoksujen tilaston ylivoimaisesti.

Kirittärien kanssa Hukka pääsi juhlimaan SM-kultaa kolme kertaa ennen kuin tamperelainen Manse PP kaappasi hänet riveihinsä.

Virpi Hukka pääsi juhlimaan Kirittärissä Suomen mestaruutta 2016, 2018 ja 2019. Kuva: All Over Press

Nyt ura oli aidosti vaakalaudalla.

– Kun pesäpallo tulee päähän yli 100 km/h, toivoo selviävänsä säikähdyksellä. No, minulle ei käynyt niin. Kaikkein vaikein asia on, etten pääse elämään omaa intohimoani ja ammattiani urheilijana. Tällä näöllä ei pelata, Hukka kirjoitti Instagramissa (siirryt toiseen palveluun) tammikuun alussa ja kertoi teloneensa hammastaan ja huultaan, koska ei vain näe kunnolla.

Hukka kertoo miettineensä heikoilla hetkillä, oliko ura tässä.

– En kuitenkaan oikeasti kauhean kauan ajatellut, että se olisi mahdollista. Olen aika periksiantamaton luonne ja tiesin, että ihan varmasti pelaan vielä, jos se on vähänkään mahdollista, Hukka sanoo nyt kauden alkaessa.

Nopeilla jaloillaan sisäpelissä ja räjähtävällä heittokädellään ulkopelissä loistava Hukka on kärsinyt useista loukkaantumisista aiemminkin. Esimerkiksi Hukan ensimmäinen kausi Manse PP:ssä, 2020, päättyi leikkauspöydälle. Vasemman jalan akillesjänne katkesi loppuottelusarjan ensimmäisessä kohtaamisessa ex-seura Kirittäriä vastaan. Kirittäret vei mestaruuden.

Viime kaudella Hukka palasi kentille vasta heinäkuussa, kun Manse PP otti kauden päätteeksi SM-pronssia.

Aiemmat vammat ovat kasvattaneet luonnetta. Hukka kertoo, että siksi hän ei nyt vajonnut henkisesti yhtä syviin kuoppiin kuin joskus aiemmin, mutta ei vakavaa silmävammaa voi verrata jalkavammoihin.

– Aikaisemmin se on ollut sitä, että kuntoutan tai minulla on kepit jonkin aikaa, ja minulle sanotaan päivämäärä, milloin olen pelikunnossa. Tämä on ollut siinä mielessä tosi erilainen, kun kukaan ei ole uskaltanut luvata, tulenko kuntoon tai pystynkö pelaamaan. Se epätietoisuus on ollut haastavinta.

Virpi Hukka (oik.) joukkuekaveriensa kanssa juhlimassa kunnaria Superpesiksen ottelussa Pesä Ysit–Manse PP kaudella 2020. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Hoidoissa ravaaminen turhautti välillä

Tammikuun alussa Hukka kyseli Instagramissa (siirryt toiseen palveluun) silmän lihaksiin erikoistuneen silmälääkärin perään. Silloin Hukka pohti, että oli tyytynyt hoitoon, jota oli toistuvasti tehty "vähän sinnepäin". Tammikuun loppupuolella asiat olivat taas nytkähtäneet hitusen parempaan suuntaan.

– Monta lääkärikäyntiä ja muuttujaa myöhemmin olen onnellinen, että asiat selkiytyvät ja menevät eteenpäin. Vaikka kaikki ei olekaan matkan varrella ihan putkeen mennyt, niin olen älyttömän kiitollinen siitä, että asun Suomessa, jossa lääkäreiden ja kirurgien osaaminen on parhaalla mahdollisella tasolla, Hukka kiitteli sosiaalisessa mediassa.

Pesäpallon supertähti myöntää nyt, että on kertonut vammastaan sosiaalisessa mediassa myös itsekkäistä syistä.

– Halusin saada itselleni mahdollisimman hyvää hoitoa. Sosiaalisen median avulla löysin parempaa hoitoa. Olen siitä tosi kiitollinen, miten avuliaita ihmiset ovat olleet ja välittäneet siitä, että pärjään. Toivotaan, että jatkossa tällaisia asioita hoidetaan sitten myös paremmin, Hukka sanoo.

Näkökentässä on yhä rajoitteita – "Olen päättänyt, että olen pelikuntoinen"

Hukka palasi pelikentille maaliskuussa pesäpallon halli-SM-lopputurnauksessa, tosin jokeripaita päällään, kun Manse PP vei hallimestaruuden.

Hukka löi yhden ja toi kolme juoksua, kun Manse kaatoi hallivälierässä viime syksyn Suomen mestarin Porin Kesäkarhut. Finaalissa kaatui Kirittäret.

Mutta ei Hukan silmä vieläkään ole kunnossa. Operaatiot saattavat jatkua syksyllä, mutta tilanne on rauhoitettu alkavan kauden ajaksi. Näkökentässä on kuitenkin rajoitteita, mikä vaikuttaa etenkin ulkopeliin.

Viime viikonloppuna Manse PP:n viimeisessä harjoituspelissä Hukka pelasi tutulla paikallaan kopparina myös ulkopelissä.

– Olen joutunut opettelemaan uusia kiinniottotyylejä. Näkökenttä ei ole samanlainen kuin aiemmin. Minulla on ollut tosi hyvä näkö, ja kun takakentällä pelaa, sehän on äärimmäisen tärkeä, Hukka kuvailee.

– Välillä jotkut pallot tuottavat haasteita, mutta en halua liikaa lähteä selittelemään. Olen päättänyt, että olen pelikuntoinen, hän lisää.

Virpi Hukka kertoi Manse PP:n harjoituksissa, ettei usko silmävamman vaikuttavan hänen pelilliseen rooliinsa. Kuva: Esa Fills / Yle

Se, ettei silmää ronkita enää ennen syksyä, on ollut helpottava tieto Hukalle, joka haluaa keskittyä jahtaamaan neljättä Suomen mestaruuttaan, ensimmäistä Mansen kanssa. Manse PP:n naiset ovat voittaneet mestaruuden kerran, 2017, ja viime syksynä juhlivat ensimmäistä SM-kultaansa Mansen miehet.

Manse PP:n naisia tällä kaudella luotsaa Jari Cavernelis, joka toimi pelinjohtajana edellisen kerran Koskenkorvan Urheilijoiden miehissä 2002. Cavernelis johti Oulun Lipon miehet SM-kultaan kaudella 1998, jolloin hänet valittiin vuoden pelinjohtajaksi. Toisena pelinjohtajana on Antti Vihtkari, joka pelasi vuoden 1998 Lipon mestarijoukkueessa. Vihtkari siirtyi Manseen Porin Pesäkarhujen organisaatiosta.

Hukka, jolla on sopimus Mansen kanssa kauden 2023 loppuun, ei usko, että silmävamma vaikuttaa hänen rooliinsa alkavalla kaudella.

– En usko, että tällä on vaikutusta. Olen ilmoittanut, että olen pelikunnossa ja mielestäni pystyn auttamaan joukkuetta. Se on tärkein juttu.

Lue lisää: