Hyppää sisältöön

Juuse Saros pääsi ehdolle vuoden NHL-maalivahdiksi: "Onhan se tosi iso juttu"

Juuse Saroksesta tuli tiistaina vasta viides suomalaismaalivahti, joka on nostettu ehdolle vuoden maalivahdiksi. Hämeenlinnalaisen kanssa pokaalista kisaavat New York Rangersin Igor Shestjorkin sekä Calgaryn Jakob Markström.

Juuse Saros nousi tällä kaudella joukkueensa aloittavaksi maalivahdiksi. Kuva: NHLI via Getty Images

Nashvillen Juuse Saros, 27, nousi ehdolle vuoden NHL-maalivahdiksi hyvästä syystä. Joukkueensa ehdottomasti tärkein pelaaja aloitti peräti 67 ottelussa ja pelasi kaudella enemmän kuin kukaan toinen maalivahti liigassa. Suomalaismaalivahti on pelannut NHL:ssä enemmän pelejä edellisen kerran kaudella 2011–2012.

Tuolloin Pekka Rinne aloitti 72 ja Miikka Kiprusoff sekä Antti Niemi 68 ottelua.

Eikä ensimmäistä kertaa urallaan aloittavana maalivahtina pelannut Saros ollut kaukalossa ainoastaan osallistumassa. Vaikka Nashville joukkueena pelasi tiiviisti ja antoi runkosarjassa kolmanneksi vähiten vaarallisia maalipaikkoja, suomalainen voitti joukkueelleen kauden mittaan lukuisia otteluita omalla panoksellaan.

Runkosarjan voittotilastossa Saros oli kolmas 38 merkinnällään.

Yle Urheilu tavoitti loukkaantumisesta toipumassa olevan Saroksen Nashvillesta. Nashvillen kausi päättyi aikaisin tiistaiaamuna neljänteen tappioon Coloradolle pudotuspelien avauskierroksella. Loukkaantumisen vuoksi pudotuspeleistä pois jäänyt Saros katsoo taaksepäin runkosarjaan kaiken jälkeen hyvin mielin.

– Nautin tosi paljon pelaamisesta ja siitä, että sain pelata paljon. Kun keho ja mieli vielä jaksoivat hyvin, ei jaksamisen kanssakaan ollut ongelmaa. Tykkäsin todella paljon isosta roolista, Saros kertaa.

Saroksen torjuntaprosentti tällä kaudella oli 91,8. Kuva: NHLI via Getty Images

NHL:ssä hyppy vastuun toisen maalivahdin kanssa jakavasta maalivahdista selkeäksi ykköseksi ei aina ole kivuton, mutta Sarosta on marinoitu Pekka Rinteen rinnalla kantrikaupungissa pitkän kaavan mukaan – tämä näkyi valmiudessa suorittaa joka ilta. Vaikka päättynyt kausi oli Sarokselle jo kuudes, selkeänä ykkösenä se oli vasta ensimmäinen.

Saros suhtautui haasteeseen nöyrästi.

– Lähdin avoimin mielin kauteen, mutta olihan tuollainen 82 ottelun runkosarja itsellekin ihan uudenlainen haaste. Olen pelannut SM-liigassa paljon, mutta on ihan eri asia tehdä sama NHL:ssä. Opin paljon itsestänikin uutta kauden aikana ja kaiken keskellä huomasi, miten sitä reagoi erilaisiin tilanteisiin.

Mitä opit itsestäsi?

– Sen, että kliseisesti pitää osata mennä peli kerrallaan. Oltiin koko kausi niukasti pudotuspeliviivan päällä ja opin, miten sitä tilannetta kannattaa käsitellä. Saattoi olla, että tuossa lopussa meni ajoittain hieman yliyrittämiseksikin, kun tiesi, miten paljon jokaisella pelillä ja pisteellä on merkitystä. Pitää vain keskittyä peliin, ei lopputulokseen, Saros avaa.

– Tällainen oppi auttaa jatkossa.

Saros ansaitsee kiitoksen pelinsä tasalaatuisuudesta sitäkin taustaa vasten, että maalivahtien harjoittelun yhdistäminen 65–70 ottelun pelimääriin ei ole useinkaan erityisen helppo yhtälö. Jotakin suomalaistähden suoritustasosta kertoo sekin, että Saros on ainoa tämän vuoden ehdokkaista, joka oli vuoden veskari -äänestyksessä viiden kärjessä myös menneellä kaudella.

– Pelikuorma tuntui itselle jotenkin tosi luontevalta. Tykkään tosi paljon sellaisesta roolista, joten sitä kautta ongelmia ei ollut. Yritimme sitten maalivahtivalmentajan kanssa katsoa päiviä, milloin tarvitsen lepoa ja milloin voidaan käydä omia juttuja läpi jäällä. Aina siellä kuitenkin jotakin on, mitä pitää hinkata. Tasapainoilusta tämän kanssa sain myös oppia.

Suuri pelikuorma ei haitannut Sarosta. Kuva: NHLI via Getty Images

Saros tietää voittajan

Omaan ehdokkuuteensa Saros suhtautui iloisen yllättyneenä ja nöyrästi.

– Onhan tuo tosi iso juttu. Olen aina katsonut ylöspäin niitä, jotka ovat ehdolle päässeet, Saros toteaa.

Saattaa kuitenkin olla, ettei tämä ole vielä se kerta, kun Saros pokkaa arvostetun maalivahtipokaalin. NHL:n runkosarjassa nähtiin useita erinomaisen kauden pelanneita maalivahteja, joista yksi oli ylitse muiden: Rangersin venäläistähti Igor Shestjorkin. Saros sanoo olevansa jopa hieman yllättynyt saamastaan ehdokkuudesta.

– Ehkä tämä pienenä yllätyksenä tulee, koska siellä on ollut muitakin hyviä vaihtoehtoja. Se nyt on aika varmaa, että Shestjorkin tulee sen voittamaan, mutta oli siellä ehdokkaaksi muitakin hyviä veskareita. Ehkä tämä sitä kautta on pieni yllätys.

Käytännön tasolla kunnianosoitus ei muuta mitään, Saros muistuttaa.

– Nämä ovat asioita, joita ehkä uran jälkeen saattaa muistella. Ei tämä kuitenkaan jokapäiväiseen tekemiseen vaikuta mitenkään. On tässä muutenkin paloa, nälkää ja halua kehittyä jatkuvasti. Siisti juttu kuitenkin, sympaattinen hämeenlinnalaisvahti päättää.

Lue lisää:

.
.