Hyppää sisältöön

Kommentti: Jesse Puljujärvi paiskattiin tylysti vilttiin – samalla alkoi paljastua tuttu ongelma, jonka takia Edmontonista ei ole mestariksi

On vaikea ymmärtää, miksi Jesse Puljujärven peli päättyi keskiviikkona toisessa erässä penkkikomennukseen, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Jesse Puljujärvi sai kovaa kohtelua Oilers-päävalmentaja Jay Woodcroftilta pudotuspelikamppailussa. (Arkistokuva) Kuva: Getty Images

Katso parhaat NHL-klipit Yle Areenasta.

Jesse Puljujärvi on Edmontonissa kuumaa kamaa: osa rakastaa, osa olisi valmis luopumaan. Keskustelu sai uutta pontta, kun päävalmentaja Jay Woodcroft penkitti Puljujärven keskiviikkoaamuna Suomen aikaa pelatussa ottelussa.

Oilers kärsi 4–5-kotitappion jatkoerässä Los Angeles Kingsille ja joutui ensimmäisen pudotuspelikierroksen ottelusarjassa 2–3-tappiolle. Sarja on katkolla Kingsille perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Katso Oilersin ja Kingsin välisen kamppailun loppuratkaisut. Leon Draisaitlin kaksi maalia nostivat Edmontonin tasoihin, mutta Adrian Kempe masensi isännät jatkoerässä.

Puljujärven ottelu päättyi käytännössä jo toisessa erässä ajassa 17.34. Suomalainen ehti pelata yhdeksän vaihtoa.

Penkkikomennukselle on vaikea löytää perusteita. Kolmosketjussa aloittanut suomalaislaituri ei pelannut erityisen huonosti tai ollut muutenkaan vaikeuksissa, ennemminkin päinvastoin.

Vaikka Puljujärvi on pelannut pääosin hyvin, hän on ollut tehoton keväällä: viisi maalia 41 otteluun on heikko suoritus – varsinkin, kun samassa ketjussa on pelannut säännöllisesti supertähti Connor McDavid.

On silti erikoista, että Puljujärven peli piti päättää kokonaan 23 minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Näin toimitaan yleensä omaan päähän vuotavien tai muuten vain velttojen pelaajien kohdalla. Puljujärvi ei ole tehnyt paljon maaleja, mutta ei tämä kyllä usein karkeita virheitäkään tee.

Puljujärven seitsemäs vaihto venyi toisessa erässä peräti puolitoista minuuttiseksi. Vaihdon lopulla raskasjalkainen laitahyökkääjä ei ehtinyt kulmakiekkoon ennen Kingsin Mikey Anderssonia. Tovia myöhemmin Kings iski toiselta laidalta kolmannen osumansa.

Tämän lisäksi Puljujärvi teki ottelussa yhden virheen ja senkin ensimmäisessä vaihdossaan: purkukiekko omalla alueella ei tullut siniviivan yli ja paine omissa jatkui. Mitään vaarallista Kings ei tästä kuitenkaan luonut.

Puljujärvi on kehittynyt kamppailupelaamisessa, mutta tehottomuus on vaivannut keväällä. Kuva: Getty Images

Muuten Puljujärvi kamppaili hyvin, kävi antamassa muutaman kovan taklauksen ja loi muille jopa pari maalipaikkaa. Puljujärvi hävisi pelinsä 0–1, mutta voitti maalipaikat 6–4 ja ykkössektoristakin 3–1. Hän sai pelata ykkösessä McDavidin ja Evander Kanen rinnalla vain pari minuuttia, mutta sinä aikana ketju voitti maalipaikat 4–0 ja vaaralliset 2–0.

Ei oululainen yhtään huonompi ole kuin joukkueen muut kakkoskorin pelaajat. McDavidin, Leon Draisaitlin, Kanen ja Ryan Nugent-Hopkinsin lisäksi vain Zach Hyman on pystynyt tuottamaan Kings-sarjassa tulosta.

Esimerkiksi kuusi minuuttia ottelua kohden Puljujärveä enemmän pelaava Kailer Yamamoto on kirjannut pudotuspeleistä tililleen saman saldon (1+1) kuin suomalainen. Tehotilastossa Yamamotolla on -3, Puljujärvellä +1. Yamamoto on saanut ottelusarjassa 83 minuutissa aikaiseksi seitemän laukausta, Puljujärvi 54 minuutissa kahdeksan.

Kahden miehen show jälleen pystyssä

Penkittäminen on aina kuulunut valmentajien työkalupakkiin herättelykeinona ja kuuluu jatkossakin. Silti tuntuu erikoiselta, että juuri Puljujärvi heitettiin sivuun näin voimakkaasti.

Puljujärven ohella Warren Foegele ja Zack Kassian istuivat kolmannen erän käytännössä kokonaan penkillä.

Päävalmentaja Woodcroft palasi tiukassa paikassa taas siihen kulttuuriin, mistä Edmontonissa pitäisi nimenomaan päästä eroon. Kun lannoite on jälleen kerran osumassa tuulettimeen, ryhmästä tehdään kahden supertähden joukkue.

Edmonton menestyy tai kyntää Leon Draisaitlin (vas.) ja Connor McDavidin otteiden mukaan. Näyttää siltä, että tämäkin kausi on päättymässä pettymykseen. Kuva: Getty Images

McDavid ja Draisaitl sinänsä hienosti nostivat Oilersin vielä 2–4-tappioasemasta jatkoajalle. Samalla monelta saattoi kuitenkin jäädä huomaamatta, että saksalaistähti Draisaitl hävisi pelinsä tasakentällisin 0–3.

Maalipaikat Kings vei tämän vauhtivuorolla 16–9. Viiden ottelun sarjassa Draisaitlin maaliero viidellä viittä vastaan on 2–6 ja maalipaikkojen suhdeluku murskaavan heikko 39 prosenttia.

Ilmeisesti Edmontonissa ollaan ajateltu voittaa Stanley Cup puhtaasti ylivoimapelaamisella.

Woodcroft on tekemässä samaa virhettä, johon tämän edeltäjä Dave Tippett kaatui. Tarkoitus ei ilmeisesti ole rakentaa yhtenäistä joukkuetta, jossa kaikilla olisi selkeä rooli, johon sitoutua. Näin asia tietenkin ulospäin esitetään, mutta tiukassa paikassa luottoa ei löydy kuin kahteen pelaajaan.

Varmaa on, ettei Edmonton kasva tällä tavalla mestarijoukkueeksi. Ratkaisu on nimenomaan pelaajissa supertähtien takana. Ei huippu-urheilussa ketään tarvitse paapoa, mutta on heikkoa valmentamista, että muita rangaistaan samalla, kun tähtipelaajien tekemisiä katsotaan läpi sormien.

Lue myös: