Hyppää sisältöön

Ehtiikö Tampereen uusi stadion valmistua pesäpallon 100-vuotisjuhlaan? Kustannusarvio kivunnut 14 miljoonaan euroon, vessoissa väliaikaisratkaisu

Tampereen pesäpalloylpeydellä Manse PP:llä on tavoitteena Suomen mestaruus sekä miehissä että naisissa. Seurajohtaja uskoo, että uusi stadion ehtii pystyyn 100-vuotiskauden Itä–Länsi-tapahtumaan.

Kuvaa Kaupin pesäpallostadionin työmaalta 9.5.2022.
Kuvaa Kaupin pesäpallostadionin työmaalta 9.5.2022.

Manse PP nousi ryminällä pesäpallon huipulle. Seura oli eittämättä viime kauden väriläiskä. Manse PP:n miehet nousivat Superpesikseen kaudeksi 2020. Jo viime syksy huipentui Tampereella Manse PP:n miesten historian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

Ennen viime kautta Manse PP oli pelaajamarkkinoilla vauhdissa hankkien miesten joukkueeseen Tuomas Jussilan, Juha Puhtimäen ja Henri Puputin, joista jokainen oli uransa varrella valittu vuoden pesäpalloilijaksi.

Seuran suurimmat muutokset kaudelle 2022 eivät koske kokoonpanoja, vaan olosuhteita. Tosin vielä ei ole valmista.

Viime vuonna Kaupin kenttä oli Manse PP:n ja Kouvolan Pallonlyöjien kolmannessa finaalissa lisäkatsomoitaan myöten täynnä, 2 800 katsojaa. Osalle Kouvolasta saapuneista vierasfaneista ei riittänyt paikkoja, vaan katsojia istuskeli maassa, mikä aiheutti porua.

Katsomot pullistelivat viime kauden finaaleissa niin Tampereella kuin Kouvolassa. Tuomas Jussila valittiin vuoden miespesäpalloilijaksi kolmatta kertaa urallaan. Kuva: Miikka Varila / Yle

Urheilupuiston hankkeen kustannusarvio nousi lähes 14 miljoonaan

Parhaillaan Kaupin urheilupuistoon rakentuu hulppea pesäpallostadion, josta löytyy reilut 2 500 katettua katsomopaikkaa. Stadion toimii myös hiihtostadionina, joten katsomoita hyödynnetään ensi talvena SM-kisoissa.

– Nyt tulee Suomen hienoin pesäpallostadion. Siitä saadaan tamperelaiselle pesäpallolle ja Manse PP:lle uusi koti, hehkuttaa Manse PP:n puheenjohtajana viime syksynä aloittanut Pirkka Savilahti.

Aamulehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) huhtikuussa 2021, että urheilupuiston hankkeet ylittävät talousarviossa varatun määrärahan 3,3 miljoonalla eurolla. Vuoden 2019 tarveselvityksessä kustannuksiksi oli arvioitu 10,5 miljoonaa, mutta kevään 2021 hankesuunnitelmassa arvio nousi 13,8 miljoonaan.

Kuokka kuitenkin lyötiin Kaupissa maahan välittömästi viime syksyn pesisfinaalien jälkeen. Tampereen kaupungin mukaan Kaupin urheilupuistossa pesäpallo-/hiihtostadionin uudisrakennusten kustannusarvio on 8,16 miljoonaa ja loput kustannukset kertyvät muun muassa huoltorakennuksesta, jalkapallokatsomosta ja parkkialueen muutostöistä.

Suurin syy kustannusten nousuun oli pesäpallokatsomon hinta, kun valmisrakenteisia elementtikatsomoita ei ollut saatavissa tarvittavan kokoisina. Tampereen kaupungin hankearkkitehti Arto Huovila sanoi Aamulehdelle, että alustavassa kustannusarviossa katsomorakennusta ei ollut vielä suunniteltu, vaan kulut arvioitiin pelkästään paikkojen lukumäärän perusteella.

Tältä näytti Kaupin työmaalla 9. toukokuuta. Kuva: Mika Halonen / Yle

Vessaongelmassa väliaikaisratkaisu

Yle kertoi tammikuussa, että korkeaksi nousseen kustannustason takia katsomon yhteyteen suunniteltujen oheistilojen rakentamisesta on luovuttu. Kiinteät pukuhuoneet wc- ja pesutiloineen sekä varastotiloja jäivät toteutettavaksi myöhemmin.

Tampereen liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka Paavola sanoi tuolloin, että kaupunki miettii väistötiloja. Hänen mukaansa yllättävä vessaongelma johtui siitä, että yleiset rakennuskustannukset sekä puun ja teräksen hinta nousivat koronapandemian aikana.

Päätökset väliaikaisista ratkaisuista on saatu tehtyä, kertoo nyt seuran puheenjohtaja Savilahti.

– Ensiksi haittana olivat korona-asiat, sitten valitettava Ukrainan sota. Aikataulusyistä kaupunki teki päätöksen, ettei lämpimiä tiloja aleta rakentamaan tällä aikataululla. Vessat ja muut lämpimät tilat tehdään kahden seuraavan vuoden aikana. Ne on ratkaistu vuokrattavilla, siirrettävillä tiloilla, eli sinne tulevat wc-kontit ja muut. Jouduttiin sopeutumaan, mutta se oli ainoa mahdollisuus tällä aikataululla, sanoo Savilahti.

Puheenjohtaja Pirkka Savilahti kertoi, että Manse PP kotiutuu Kauppiin seuraavien vuosien aikana vielä paremmin, kun sinne saadaan seuran varasto- ja muita tiloja. Kuva: Mika Halonen / Yle

Puheenjohtaja lupailee valmista 100-vuotisjuhlaan

Sekin on herättänyt keskustelua, voivatko nykyiset työt ehtiä valmiiksi ennen heinäkuuta. Uudella stadionilla on määrä pelata pesäpallon 100-vuotisjuhlavuoden Itä–Länsi-tapahtuma 9.–10. heinäkuuta.

Vielä toukokuun alussa stadionilla ei kovin valmiilta näyttänyt. Myös Tampereen Tilapalveluiden hankeinsinööri Petri Koivusilta arvioi syksyllä 2021 aikataulua (siirryt toiseen palveluun) Aamulehdelle poikkeuksellisen haastavaksi.

Koivusillan mukaan haasteet liittyivät rakennustarvikkeiden saantiin, joka oli vaikeutunut koronapandemian takia.

Puheenjohtaja Savilahti kertoo keskustelleensa aikataulusta kaupungin ja rakennuttajan kanssa, ja vakuuttaa, että heinäkuuhun mennessä on valmista. Manse PP:n joukkueet pelaavat otteluohjelman mukaan Kaupissa yhteensä viisi kotiottelua heinäkuun alussa ennen Itä–Länsi-tapahtumaa.

Kausi alkaa road tripillä, lopuksi vain kulta kelpaa

Sotkamon Jymy ja Hyvinkään Tahko pelasivat Meilahden kentällä miesten Superpesiksen ottelun kaudella 2015. Kuva: All Over Press

Ennen kuin Manse PP pääsee heinäkuussa uudistettuun kotipesäänsä, pelaa se alkukauden ympäri Suomea. Miehet aloittavat kauden viidellä, naiset kuudella vierasottelulla.

Sitten joukkue vie kotipelejään road trip -tyyppisesti eri puolille Suomea. Esimerkiksi 12. kesäkuuta Mansen miehet ja naiset pelaavat Vaasassa. Seuraavan viikon lauantaina seura tuo kotiottelunsa Helsinkiin, Meilahden pesäpallostadionille, jolla on pelattu Itä–Länsi-ottelukin 12 kertaa.

Tälle kaudelle Mansen miesten joukkue ei ole muuttunut yhtä paljon kuin vuosi sitten. Se hankki kolmen vuoden sopimuksella lyöjätykki Perttu Ruuskan, 21, joka voitti Vimpelissä SM-kultaa jo nuorena superlupauksena 2016 ja 2017. Kotiuttaja Juha Niemi puolestaan lähti Hyvinkään Tahkoon.

Mansen naiset ovat voittaneet mestaruuden 2017. Täksi kaudeksi joukkue hankki muutamia täsmävahvistuksia. Kovalyöntinen kotiuttaja Siri Eskola, 24, tuli Kirittäristä ja vasta 19-vuotias etenijä Saaga-Angelia Raudasoja Seinäjoelta.

Savilahti tuumaa, että Manse PP:ssä sekä miehillä että naisilla on vain yksi tavoite: voittaa SM-kultaa. Budjetti on kuulema samalla tasolla kuin viime vuonna, mutta yhteistyökumppanitilanne mallillaan. Joskin alkukauden pelaaminen vieraspeli- ja näytösottelutyyppisesti puskuria hieman vaatiikin.

Lue lisää:

.
.