Hyppää sisältöön

Alppihiihtokonkari Samu Torsti, 30, jatkaa uraansa – kolminkertainen olympiakävijä avaa nyt päätöksen taustoja: "Meni yllättävän pitkään"

Samu Torstin uusi harjoitteluporukka selviää myöhemmin. Suomen maajoukkueen kanssa harjoitteleminen ei ole poissuljettua.

Samu Torsti jatkaa uraansa. Arkistokuva. Kuva: Mauro Dalla Pozza/Shutterstock/All Over Press

Suurpujottelija Samu Torsti, 30, jatkaa uraansa. Kolmissa talviolympialaisissa kilpaillut kokenut alppihiihtäjä vahvistaa asian Yle Urheilulle.

Maaliskuussa päättynyt kausi oli Torstille hyvin vaikea. Pekingin olympialaisten suurpujottelukisa päättyi suomalaisen osalta keskeytykseen. Maailmancupissa Torsti pääsi pisteille vain loppukaudesta Sloveniassa, jossa hän oli 29:s.

Päätös uran jatkumisesta varmistui kaksi viikkoa sitten. Hän myöntää, että pitkään jatkunut ura sekä erinäiset vaikeudet ovat koetelleet jo vuoden 2011 MM-kisoissa kilpailleen urheilijan motivaatiota.

– Päätöksessä meni tänä vuonna yllättävän pitkään. Piti saada ensin oma mieli tasapainoon, jotta pystyi tekemään oikeita päätöksiä, Torsti toteaa.

Torsti nimeää jatkon kannalta yhdeksi tärkeäksi tekijäksi uuden oppimisen. Suurpujottelijalla on tieto siitä, missä asioissa hän voi vielä kehittyä. Se jos mikä motivoi.

– Tältä kaudelta löytyi selkeä tekninen virhe. Se on aiheuttanut epätasapainoa laskemiseen. Kun laskeminen on epätasapainossa, tulee virheitä eikä kello tykkää.

– Jossain kohtaa oli sellainen fiilis, ettei ole enempää annettavaa. Mutta sitten tuli katsottua tarkemmin, mitä asioita voi tehdä itse paremmin.

Samu Torsti löytää vielä motivaatiota. Arkistokuva. Kuva: imago images/Sammy Minkoff/ All Over Press

Seuraava harjoitteluympäristö vielä auki

Torsti harjoitteli pari viime kautta Ruotsin maajoukkueen mukana. Hänen treenikaverinaan toimi niin ikään suurpujotteluun suuntautunut Mattias Röngren.

Yhteistyölle tuli kuitenkin takapakkia, kun Röngren loukkaantui kauden viimeisessä maailmancup-kisassa. Poikki mennyt ristiside pitää ruotsalaislaskijan pitkään kilpailuista sivussa.

– Kahden miehen joukkueemme koki sen takia kovan kolauksen, Torsti sanoo.

Tällä hetkellä on vielä epäselvää, missä porukassa Torsti jatkossa harjoittelee. Yksi mahdollinen vaihtoehto on se, että Torsti harjoittelee kahdessa eri maajoukkueessa.

– Valmistava kausi sekä varsinainen kilpailukausi saattavat mennä eri joukkueissa.

Suomen alppihiihtomaajoukkueet ovat kokeneet viime aikoina isoja muutoksia, sillä sekä miehet että naiset valmistautuvat tulevaan uusin opein. Miesten päävalmentajana toimii itävaltalainen Mario Raferzeder.

Torstin mukaan hänen paluunsa Suomen maajoukkuerinkiin on mahdollinen vaihtoehto.

– Voi olla, että muitakin vaihtoehtoja kartoitetaan. En ole ollut nyt muutamaan viikkoon yhteydessä liiton suuntaan. On kuitenkin mahdollista, että olisin valmistavan kauden Suomen maajoukkueen mukana, Torsti myöntää.

Loukkaantumisherkkä laji

Suomessa on tällä hetkellä joitakin hyviä alppilupauksia, mutta viime vuosina moni heistä on kärsinyt loukkaantumisista. Viimeisimpänä loukkaantumisen koki viime kaudella Schladmingin pujottelussa hienosti sijalle 14 yltänyt Roosa Pohjolainen. Hän joutui toukokuun alussa polvileikkaukseen ja on sivussa kilpailuista yhdeksän kuukauden ajan.

Viime vuosina vammoista on kärsinyt muun muassa Erika Pykäläinen. Myös omalla urallaan loukkaantumisia kohdannut Torsti muistuttaa, että alppihiihto on kaikkinensa hyvin riskialtis laji.

– Vaara piilee aina seuraavassa käännöksessä. Esimerkiksi Röngreniltä meni eturistiside poikki normaalissa käännöksessä.

Alppihiihtosuorituksen aikana eri nivelet ovat jatkuvassa rasituksessa. Torsti sanoo, että alppihiihdossa loukkaantuminen voi johtua myös monesta muusta eri tekijästä.

– Reissaamme paljon. Istumme paljon autossa. Aina ei ole hierojaa ja lihashuoltajaa saatavilla. Sen lisäksi mennään eri aikavyöhykkeille.

– Sanoisin, että Suomen joukkue on säästynyt aika pienillä vammoilla. Kun on nähnyt Ruotsin tilannetta, siellä on samaan aikaan neljäkin polvipotilasta. Ongelma on sama vähän joka puolella.

Luottoa itävaltalaisvalmentajaan

Suomella oli viime talven olympialaisissa neljä laskijaa, joista kukaan ei päässyt toiselle kierrokselle. Maailmancupissa toisen kierroksen sijoitukset ovat olleet jo pitkään vähissä.

Torstin mielestä maajoukkue on päässyt viime vuosina eroon Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen jättämästä perinnöstä. Hän pitää sitä vain hyvä juttuna.

– Ympäristö oli sellainen, että oli helvetinmoinen kiire koko ajan. Siinä tilanteessa urheilijan askel kerrallaan -kehittyminen jää jalkoihin.

Torstin mukaan maajoukkueessa tehdään tällä hetkellä hyvää työtä.

– Esimerkiksi miesten puolella on tasaväkisiä urheilijoita, joiden seuraava askel on Eurooppa-cupissa, koska heistä vielä kukaan ei ole menestynyt. Heille tuotiin nyt itävaltalainen päävalmentaja, joka on menestynyt brittiurheilijoiden kanssa Eurooppa-cupissa.

– Todennäköisesti hänellä on jokin visio, miten otetaan seuraava askel maailmancupiin. Se jää nähtäväksi, miten se menee. Mielestäni nimitys oli kuitenkin erityisen mielenkiintoinen.

Lue myös: